Cazul inginerului Ursu ajunge în cinema din 29 martie | |
(Cinema) |
De peste 30 de ani Andrei Ursu lupta pentru a face cunoscut adevarul despre moartea tatalui sau. Gheorghe Ursu a fost ucis in arestul Securitatii dupa ce a denuntat decizia lui Ceausescu de a opri consolidarea cladirilor afectate de cutremurul din '77. |
Regizat de Liviu Tofan si Serban Georgescu, Cazul inginerului Ursu este un documentar zguduitor despre cautarea dreptatii intr-un sistem care i se opune si se va lansa in cinema din 29 martie. Produs de Kolectiv Film, in co-productie cu Fundatia „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociatia Follow Art si Societatea Romana de Televiziune, documentarul a avut deja o serie de proiectii speciale in cursul anului 2023, la Cinema Union, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Taranului Roman si Gradina cu Filme, precum si in cadrul unor Festivaluri de Film (TIFF Sibiu si Oradea, Festivalul de Film si Istorii de la Rasnov - FFIR, Falticeni - Centenarul Monica Lovinescu) si in cateva orase de pe traseul Caravanei TIFF.
Cazul Inginerului Ursu
Majoritatea proiectiilor speciale au fost insotite de dezbateri la care au participat Andrei Ursu si cei doi regizori, dar si alti invitati importanti (Germina Nagat, cercetator la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii - CNSAS, istoricul Alexandru Groza de la Muzeul Ororilor Comunismului in Romania - MOCR, istoricul Cosmin Budeanca, Cristian Ghinea - deputat in Parlamentul Romaniei, Ovidiu Simonca - jurnalist).
Cazul Inginerului Ursu
Prima proiectie a documentarului a avut loc cu cateva zile inainte de anuntarea sentintei definitive de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. In ciuda cazului meticulos construit, inculpatii au fost achitati definitiv, iar filmul ramane singura forma de dreptate si recunoastere in cazul dizidentului Gheorghe Ursu.
Cazul Inginerului Ursu
„Acesta este filmul lui Andrei Ursu, al luptei sale pentru dreptate in numele tatalui sau. Cine a mai avut tenacitatea si forta lui Andrei, curajul lui de a-si risca viata de doua ori facand greva foamei pentru a forta autoritatile sa nu-l mai obstructioneze? Nu stiu daca mai exista in lume un caz comparabil. La noi, el este cu siguranta unic, iar valoarea lui de model uman si reper moral este remarcabila in dezolantul nostru peisaj social, si cu atit mai necesara.”, a declarat Liviu Tofan.
Liviu Tofan
Pret de 100 de minute obiectivul camerei de filmat surprinde stransa legatura dintre un tata si fiul sau, o legatura care, asemenea unui stalp de rezistenta bine proiectat de un inginer constructor, a sfidat toate cutremurele ultimelor decenii. Din echipa de productie a filmului fac parte Oana Muntean – producator executiv, Bogdan Slavescu – director de imagine, Alex Alexandru – sunet.
In cursul lunii aprilie vor fi organizate in tara o serie de proiectii speciale, urmate de un dialog direct intre public si Andrei Ursu. Mai multe detalii despre acestea vor fi anuntate in curand. O prima astfel de proiectie, urmata de Q&A, va avea loc in primul weekend in care documentarul este in cinema, la Cluj - duminica, 31 martie, de la ora 18:00, la Cinema Arta. Biletele au fost deja puse in vanzare: https://bit.ly/Ursu31martie
Cazul inginerului Ursu / Trailer from Kolectiv on Vimeo.
***
Cazul inginerului Ursu este produs de Kolectiv Film in coproductie cu Fundatia „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociatia Follow Art si Societatea Romana de Televiziune.
Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, cu participarea UPFAR ARGOA si al Agentiei Nationale de Presa Agerpres.
Sponsori: BCR si PAID Romania.
Multumiri: Parasol Events
***
.
| |
|
|