Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Gabriela Adameșteanu, Virgil Ogășanu și Sînziana Mircea primesc distincțiile speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural 2024
(Viață)
Scriitoarea Gabriela Adamesteanu, actorul Virgil Ogasanu si pianista Sinziana Mircea primesc cele trei distinctii speciale la „Gala Premiilor Radio Romania Cultural”, eveniment care va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din Bucuresti.
La gala care va fi prezentata de actorii Andi Vasluianu si Elvira Deatcu vor fi oferite si opt premii la diferite sectiuni, nominalizarile fiind deja anuntate pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.

PREMIUL DE EXCELENTA ii va fi acordat doamnei GABRIELA ADAMESTEANU, care este creatoarea unui univers fictional complex, locuit de personaje memorabile, cum e celebra Vica Delca, din „Dimineata pierduta” sau Letitia Branea, al carei destin este urmarit in mai multe romane. Un auz extrem de sensibil la limbaj si o privire capabila sa atraga in naratiune detalii semnificative pentru constructia atmosferei se impletesc cu observatia psihologica rafinata si capacitatea de a construi structuri narative solide, calitati care au impus-o pe Gabriela Adamesteanu, inca de la primele carti, drept una dintre autoarele noastre cele mai importante. Citita si recitita azi, de generatii diferite de cititori, tradusa in peste 15 limbi, literatura ei trece cu brio proba timpului si ii asigura autoarei locul printre prozatorii nostri canonici.

Premiul exista de mai multa vreme, dar niciodata nu m-am imaginat in postura aceasta. E un premiu foarte important. Ani de zile mi-am dorit chiar si numai nominalizarea uneia dintre cartile mele la premiile acestea. Si, cand am luat pentru „Fontana di Trevi”, premiul Radio Romania Cultural pentru proza, am fost foarte incantata, mi s-a parut ca am bifat o asteptare. Iar acesta (Premiul de Excelenta) e ceva ce nici nu am asteptat, ma bucur foarte mult pentru el.
- Gabriela Adamesteanu

Gabriela Adamasteanu Premiile RRC 2019 (c) Adrian Parva

PREMIUL PENTRU INTREAGA ACTIVITATE ii va reveni domnului VIRGIL OGASANU.
Cu aproape 60 de ani pe scena Teatrului Bulandra din Bucuresti, Virgil Ogasanu este cel mai longeviv actor al acestuia, fiind apreciat de public si de critica de specialitate, remarcat pentru talentul si daruirea sa, pentru adevaratul sau cult pentru scena, despre care vorbeste cu veneratie cu orice prilej. De-a lungul timpului, a jucat in spectacole care au ramas puncte de referinta atat in istoria Teatrului Bulandra, cat si in cea a teatrului romanesc, precum „Moartea lui Danton” si „D'ale carnavalului” (1966), „Livada cu visini” (1967), „Iulius Cezar” (1968), „Leonce si Lena” (1970), „Revizorul” (1972), „Azilul de noapte” si „Hedda Gabler” (1975), „Raceala” (1977), „Mizantropul” (1989), „Forma mesei” (1991), „Insemnarile unui necunoscut” (2011) si multe altele.  In toata cariera sa prodigioasa a lucrat cu mari regizori, printre care Ion Cojar, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Valeriu Moisescu, Catalina Buzoianu si in compania unor actori inegalabili ca Toma Caragiu, Gina Patrichi, Tamara Buciuceanu Botez, Octavian Cotescu, Ileana Predescu, Amza Pellea si multi altii. Ca semn de respect pentru activitatea sa artistica remarcabila, a fost decorat in 2002 cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler.

Pentru mine premiul inseamna o apreciere din partea celor care mi-l ofera. Nu sunt mare vanator de premii, recunosc, nu inseamna ca nu va multumesc si multumesc radioului ca s-a gandit la mine, dar pentru mine marile premii sunt radio ascultatorii si spectatorii de teatru sau de televiziune. Apreciez “Premiul pentru intreaga activitate” pentru ca este dat pentru tot ceea am facut eu, cu fortele mele, incercand sa pun un umar la aceasta profesie atat de minunata si atat de grea, cum nici nu va puteti imagina.” Iar amintindu-si de o intalnire a sa cu George Constantin, Virgil Ogasanu a adaugat: “Marii actori sunt modesti intotdeauna pentru ca sunt puternici.

Virgil Ogasanu  (c) Alexandru Dolea

PREMIUL LUX MUNDI este obtinut de pianista SINZIANA MIRCEA, care are o cariera solistica efervescenta, concertand pe scene precum Kennedy Center Washington D.C., Beijing Silk Road Arts Center, Filarmonica din Stockholm, St Martin-in-the-Fields Londra sau Sala Radio din Bucuresti. Dupa un parcurs pianistic ascendent, confirmat atat prin cele peste 35 de premii si distinctii castigate in competitiile nationale si internationale, cat si in cadrul primului turneu in Japonia, sustinut cu mare succes de pianista la numai 19 ani, un an mai tarziu, Sinziana Mircea debuta ca solista in Concertul nr. 5 „Imperialul” de Beethoven, la Tokyo Metropolitan Theater. Debutul sau la Carnegie Hall NY (SUA) a avut loc in 2016, printr-un recital solistic cu casa inchisa, rasplatit de publicul american cu ovatii in picioare minute in sir.  Dincolo de realizarea unor interpretari de referinta, incluse deja in Fonoteca de Aur a Radio Romania, inovatia si curajul de a deschide noi orizonturi caracterizeaza parcursul artistic al pianistei romane, exemple fiind turneele „Imagine” si „Imagine Chopin”. Pianista concerteaza in mod constant impreuna cu violonistul Alexandru Tomescu, alaturi de care a publicat doua albume si a sustinut un amplu turneu mondial in Europa, China si SUA in stagiunea 2023/2024.

In primul rand vreau sa va spun ca a fost pentru mine ca un semn divin, si nu exagerez, cand am auzit titlul premiului. Pentru ca, pentru mine, Lux Mundi este legat de divinitate, de speranta, de lumina, si aceasta alaturare intre muzica, lumina si incredere este lucrul cel mai frumos. Este menirea unui artist aceea de a aduce lumina in viata celor din jur, atunci cand sunt in sala de concert, de a aduce lumina prin vibratia sunetelor, iar eu, in particular, introduc elemente de video mapping, de proiectii, in concertele mele. Cred ca este un semn, nu l-as numi o coincidenta! Multumesc, Radio Romania Cultural!”, a declarat pianista.

Sinziana Mircea (c) Alexandru Dolea

Accesul la Gala Premiilor Radio Romania Cultural se va face pe baza de invitatii care pot fi solicitate la numarul de telefon 021 303 1515, de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 14.00, sau la adresa de email: cultural@rornet.ro. Evenimentul va fi transmis in direct la Radio Romania Cultural. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate