Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 aprilie 2024
Recomandări
Iași – Chișinău: legături culturale
(Literatură)
Muzeul National al Literaturii Romane Iasi este partener in cadrul unei editii speciale a clubului de lectura „Orasul de citire”, organizat de Muzeul National al Literaturii Romane din Chisinau si Fundatia Heritage 21. Aceasta este dedicata explorarii literaturii care are ca tema toposul urbei si va avea loc joi, 11 aprilie 2024, incepand cu ora 16:00, in Sala Galbena a MNLR Chisinau.
Intrarea este libera.

Evenimentul, moderat de Maria Sleahtitchi si Alexandru Corduneanu, este o invitatie la o calatorie literara prin Chisinau, un prilej de a descoperi noi perspective si de a aprecia frumusetea orasului prin intermediul cuvantului scris, avandu-l ca invitat din partea MNLR Iasi pe scriitorul Dan Lungu, care se va alatura scriitorului Val Butnaru din Chisinau.

Clubul de lectura „Orasul de citire” va prezenta publicului alte imagini ale orasului decat cele arhitectural-edilitare. Orasul scriitorilor este la fel de real ca cel ridicat de sub mistrie si tarnacop. Parisul lui Baudelaire, Lisabona lui Pessoa, Praga lui Kafka, Alexandria lui Kavafis, Dublinul lui Joyce, Salamanca lui Unamuno sunt structuri de arhitectura impresionante gratie literaturii.

Editia va fi dedicata literaturii care surprinde spiritul vibrant al Chisinaului si caracterul de matrice culturala al Iasilor. Lecturile paralele Chisinau-Iasi vor enunta un supratext cultural al orasului romanesc actual. Publicul prezent va avea ocazia sa asculte fragmente din operele celor doi scriitori, care au explorat in profunzime tematica urbana. In acest cadru, actorul Iurie Pascar va da viata textelor lui George Meniuc, iar actrita Dorina Beatrice Timciuc va citi din proza lui Aureliu Busuioc.


////

Tot in Chisinau, in data de 12 aprilie 2024, Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural din Chisinau vor organiza un eveniment cu scriitorul si sociologul Dan Lungu. Incepand cu ora 16.00, publicul basarabean va fi asteptat sa asiste la conferinta cu titlul „Biografii comune. Democratizarea memoriei”, la Muzeul National de Arta al Moldovei (MNAM), str. 31 August 1989, nr. 115.

Aceasta conferinta face parte din Proiectul „Iasi – Chisinau: legaturi culturale”, inaugurat in anul 2022 si este coordonat de Iulian Pruteanu-Isacescu, sef Birou programe culturale, si Diana Vrabie, muzeografa MNLR Iasi. Proiectul si-a propus de la inceput organizarea unor conferinte si dezbateri privind istoria legaturilor culturale dintre Iasi si Chisinau.
Pana acum, publicul iesean a avut ocazia de a participa la mai multe evenimente in muzeele din reteaua MNLR Iasi, facand cunostinta cu actori reprezentativi din varii domenii de specialitate din Republica Moldova (sau din diaspora basarabeana), precum: istoricul si profesorul Sergiu Musteata (15 ianuarie 2022), managerul cultural si activistul pentru patrimoniu Alexandru Corduneanu (15 iunie 2022), arhitectul Sergius Ciocanu (26 august 2022), scriitoarea Lucretia Barladeanu (25 noiembrie 2022), cercetatoarea si profesoara Aliona Grati (15 ianuarie 2023), scriitorul si traducatorul Emilian Galaicu-Paun (15 iunie 2023). Dan Lungu este al doilea invitat care conferentiaza la Chisinau, dupa istoricul si profesorul Iulian Moga, care a sustinut o conferinta despre Pogromul de la Iasi, iunie 1941 (27 mai 2022).
Evenimentul de la Chisinau este organizat in parteneriat cu Muzeul National de Arta al Moldovei (MNAM), Asociatia Nationala a Tinerilor Istorici din Moldova si Asociatia „Patrimoniu pentru comunitate” Iasi, facand parte din seria Conferintele Chisinaului.

Dan Lungu (n. 1969), conf. univ. dr. la Facultatea de Fiolosofie si ?tiinte Social-Politice a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, este unul dintre cei mai apreciati scriitori romani, cartile sale fiind traduse in numeroase limbi. La Editura Polirom au fost publicate volumele de proza scurta „Baieti de gasca”, „Proza cu amanuntul” si „Parul conteaza enorm”, romanele „Raiul gainilor”, „Sint o baba comunista!” (roman ecranizat in anul 2013, in regia lui Stere Gulea), „Cum sa uiti o femeie”, „In iad toate becurile sunt arse”, „Fetita care se juca de-a Dumnezeu” si „Palpairi”. Mentionam si cartea pentru copii „Vlogger la 13 ani sau Buncarul cu bunataturi trasnite”. In anul 2011, a fost distins de statul francez cu titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contributii la imbogatirea patrimoniului cultural francez.

* Chisinau – Orasul de citire. Invitati: Val Butnaru si Dan Lungu
Dan Lungu: „Biografii comune. Democratizarea memoriei”. Conferinta la Chisinau





.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate