Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 mai 2024
Recomandări
Apariție editorială de excepție - Catalogul „De Identitate. Scripta et Imagines Historiae Dacoromanae. Sec. XV-XX”, o lucrare unică a identității cultural-istorice românești
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei in parteneriat cu Colectiile „Emilian Radu Collections” anunta aparitia catalogului „DE IDENTITATE SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”.
Lucrarea este dedicata colectiilor care au fost, in cea mai mare parte, expuse in cadrul unuia dintre cele mai originale si ambitioase proiecte expozitionale private din tara - expozitia „De la Tepes la Brancusi - 5 secole de istorie si cultura in spatiul romanesc”, desfasurata la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, in perioada septembrie-octombrie 2022.

Volumul bilingv (romana-engleza), realizat si co-editat de colectionarul Emilian Radu impreuna cu istoricul Ginel Lazar (Muzeul National de Istorie a Romaniei) reflecta istoria si cultura in spatiul romanesc de-a lungul a cinci secole (sfarsitul secolului al XV-lea - inceputul secolului al XX-lea). Lucrarea contine imagini color si texte explicative ale celor 357 de exponate - carti, harti, documente, gravuri si fotografii, intre care o harta a Daciei din 1490, o gravura din 1491 cu portretul lui Vlad Tepes cu titlul „Hystoria Dracole Wayda”, faimoasa gravura de sec. XVI a lui Mihai Viteazul, carti vechi semnate sau editate de Honterus, Valaam, Dosoftei, Ivireanu sau Cantemir, hrisoave de secol XVI, XVII si XVIII, emise si/sau semnate de Mircea Ciobanul, Petru Cercel, Sigismund Bathori, Matei Basarab, Vasile Lupu, Constantin Brancoveanu sau Nicolae Mavrocordat, un document semnat olograf de Alexandru Ioan Cuza in 1863, precum si fotografii ale Marii Uniri imortalizate de Samoil Marza sau ale regalitatii lui Carol I si Ferdinand.

Personalitatile reper ale culturii romane moderne, precum Ion Creanga, Mihai Eminescu, I.L. Caragiale si George Enescu, sunt prezente prin fotografii, carti de prima editie sau documente, iar Constantin Brancusi printr-un autoportret fotografic, dar si prin desenul „Eva” (1937), publicat acum pentru prima data. Clarificarea propriei identitati istorice a colectionarului, cu radacini materne in Bobalna transilvana si paterne in Simnicul de Sus oltenesc, este, poate, cheia acestui demers editorial, prof. Alin Ciupala remarcand: „Daca am cadea in capcana tentatiei de a vorbi despre cele mai importante elemente ale colectiei, raspunsul ar fi cu siguranta unul singur: portretele fotografice ale parintilor si ale celor patru bunici ai colectionarului. Recuperarea acestor piese a stat la baza proiectului de fata, asa cum ne marturisea insusi colectionarul. Sa-l credem si sa-l insotim in aventura aceasta pe care doreste sa o impartaseasca alaturi de noi.

Colectionarul Emilian Radu abordeaza chestiunea identitatii in general si a identitatii cultural-istorice romanesti in special, sugerand necesitatea unui efort suplimentar de cercetare istorica multidisciplinara a etnogenezei romanilor. Cu referire la scenariul etnogenezei romanilor, construit in diverse variante conflictuale, sustinute de unii sau de altii dintre istoricii si lingvistii romani sau straini, colectionarul concluzioneaza: „Multe dintre detaliile acestui scenariu trebuie inca cercetate multidisciplinar, astfel incat geneza etno-lingvistica a poporului roman sa iasa din zona de „mister” sau „miracol” si, astfel, sa ne apropiem tot mai mult de adevarul istoric, care, oricare ar fi el, nu poate „invinge” realitatea Romaniei contemporane.

Prof. Alin Ciupala apreciaza curajul colectionarului „de a impartasi cu noi bogatia extraordinara a colectiei domniei sale, una fabuloasa, concentrata in jurul unor harti, carti rare, gravuri, fotografii si documente, marturii deopotriva ale trecutului, dar si ale pasiunii cu care au fost descoperite, achizitionate, restaurate si puse in valoare” si semneaza unul din textele introductive ale catalogului.

De asemenea, istoricii prof. Adinel Dinca, Facultatea de istorie a Univesitatii Babes-Bolyai din Cluj si dr. Ginel Lazar, cercetator la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, completeaza catalogul cu texte referitoare la colectie si colectionism.

Fisele stiintifice, care au fost sursa descrierii exponatelor prezentate in catalog si care urmeaza sa fie valorificate si prin cercetari ulterioare (cu prioritate cele referitoare la documentele medievale), au fost realizate de catre Gheorghe Lazar, doctor in istorie (Institutul „Nicolae Iorga” al Academiei Romane), dr. Ginel Lazar si dr. Mihai Florea (Muzeul National de Istorie a Romaniei), precum si de catre Florian Dudas, expert in bibliofilie.

Catalogul „DE IDENTITATE. SCRIPTA ET IMAGINES HISTORIAE DACOROMANAE. SEC XV-XX”, aparut la editura Magic Print, in conditii grafice deosebite, poate fi achizitionat din librarii si online.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate