Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 noiembrie 2024
1473 • Stefan cel Mare cucereste Cetatea Dâmbovitei (Bucurestilor)
1843 • Mihail Kogalniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie nationala" la Academia Mihaileana din Iasi, în care defineste istoria si rolul ei în cristalizarea constiintei nationale
1859 • A fost publicata "Originea Speciilor" controversata lucrare a naturalistului englez Charles Darwin (1809-1882)
1901 • Se naste Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez (d. 1901)
1915 • Se naste Ion Diaconescu, pictor român (d. 1945)
1941 • Se naste Emil Hossu, actor român de teatru si film
Recomandări
Noi cine-concerte la TIFF.23: un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz
(Cinema)
Orasul fara evrei (City Without Jews, r. Hans Karl Breslauer, Austria), o capodopera a filmului mut din 1924, continua seria de cine-concerte de neratat din cadrul celei de-a 23-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024), deschisa de Metropolis (1927) si A Page of Madness (1926).
Filmul va fi acompaniat live de violonista klezmer de renume mondial Alicia Svigals si celebrul pianist de film mut Donald Sosin, care au compus muzica originala. Cine-concertul va avea loc joi, 20 iunie, de la ora 21:30, la Muzeul de Arta. 

Biletele au fost puse in vanzare online – https://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2024-cine-concert-orasul-fara-evrei

Bazat pe romanul jurnalistului si scriitorului Hugo Bettauer, Orasul fara evrei spune o poveste ale carei implicatii raman la fel de relevante ca la momentul premierei de acum o suta de ani. Intr-un oras fictiv din Austria, Utopia, autoritatile decid sa expulzeze toti evreii din tara. Ce urmeaza este un declin economic si cultural care ii va face pe adeptii noii legi sa isi chestioneze deciziile. Este o satira care, din pacate, s-a dovedit profetica si a starnit in epoca ultragierea gruparilor antisemite. De altfel, autorul cartii a fost ucis de un membru al partidului nazist la scurta vreme dupa premiera filmului, care nu a mai fost proiectat in public dupa 1933. Desi copia originala a filmului era considerata pierduta, aceasta a fost gasita din intamplare in 2015, intr-un targ de vechituri din Paris si restaurata de Arhiva Austriaca de Film. In 2020, Alicia Svigals si Donald Sosin i-au compus muzica originala de la zero.

City Without Jews

Violonista si compozitoarea Alicia Svigals are la activ o lista impresionanta de colaborari, de la violonistul Itzhak Perlman la Kronos Quartet sau Led Zeppelin, si este fondatoarea grupului Klezmatics, care in 2007 a fost premiat cu un premiu Grammy pentru Best Contemporary World Music Album. Donald Sosin creeaza si interpreteaza muzica pentru filme mute de peste 50 de ani, facand turul celor mai importante festivaluri de film din lume. Cei doi au cantat impreuna de sute de ori pana acum. Dupa cum spune Svigals, „oferim publicului oportunitatea de a experimenta o forma de arta pierduta”.


Un adevarat eveniment pentru orice cinefil e reprezentat de proiectia copiilor restaurate a patru scurtmetraje semnate de D.W. Griffith, unul dintre cei mai influenti regizori de film, care a inovat decisiv aceasta arta la inceputul secolului XX. Filmele vor fi insotite de o muzica live interpretata tot de Donald Sosin, de aceasta data alaturi de sotia sa Joanna Seaton, care va canta la voce si percutie. Cine-concertul va avea loc vineri, 21 iunie, 21:30 la Muzeul de Arta, iar biletele pot fi cumparate de aici – https://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2024-cine-concert-bijuteriile-furate-si-alte-scurtmetraje-de-d-w-griffith

Inainte sa devina cunoscut pentru filme ca Nasterea unei natiuni sau Intoleranta, D.W. Griffith a regizat intre 1908 si 1912 peste 300 de scurtmetraje pentru Biograph Company, prima companie din Statele Unite dedicata exclusiv productiei si distributiei de film. In aceasta perioada a experimentat cu tot felul de genuri cinematografice, dar si cu modul in care se spune o poveste in imagini. Griffith a fost cel care a introdus montajul paralel si tehnici ca fade-in/fade-out sau flashback-ul (pe care el l-a numit switchback). La TIFF vor fi proiectate patru scurtmetraje, realizate in 1909: The Stolen Jewels, The Cord of Life, The Voice of the Violin si The Englishman and the Girl.

 Griffith - Stolen Jewels

Griffith - Englishman And The Girl

 Griffith - Cord of Life


Griffith - Voice of The Violin

?    De restaurarea imaginii acestor filme s-a ocupat Film Preservation Society, o organizatie dedicata salvarii, conservarii si restaurarii filmelor de arta americane. Dupa cum spune clujeanca Ruxandra Blaga, membra a FPS, „cu fiecare vizionare si proiectie, aceste filme de arhiva «traiesc» o noua viata in constiinta publicului si formeaza legaturi emotionale, culturale si sociale cu acesta. Ne bucuram ca prin intermediul acestor restaurari realizate de Film Preservation Society, publicul de la TIFF sa aiba parte de o experienta inedita a filmelor lui D.W. Griffith.”


Moartea lui Dracula

Despre Moartea lui Dracula (Dracula’s Death), al regizorului maghiar Károly Lajthay, se spune ca este primul film din lume despre personajul creat de Bram Stoker. Acesta a fost produs in Budapesta in 1921 si il are drept co-scenarist pe Michael Curtiz, care inainte sa se mute la Hollywood si sa castige un Oscar pentru Casablanca si-a inceput cariera la Cluj-Napoca. Incepand cu 2018, studentii departamentului media al Universitatii Sapientia din Cluj au participat la o serie de ateliere de filmare pe pelicula, al caror scop final este realizarea unui remake dupa Moartea lui Dracula, care a fost pierdut in intregime in anii ‘40. Rezultatul, un work in progress, se poate vedea miercuri, 19 iunie, ora 18:00, la Cinema Arta. Biletele au fost puse in vanzare online – https://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2024-cine-concert-moartea-lui-dracula

Regizorul Lakatos Róbert Árpád, coordonatorul proiectului, spune ca punctul de plecare pentru realizarea scenariului a fost un roman despre care presupune ca a stat la baza filmului original. Responsabil pentru compunerea muzicii cine-concertului este compozitorul francez Miquèu Montanaro. Aceasta va fi interpretata live de 12 instrumentisti: Miquèu Montanaro, Baltazar Montanaro, Sebille Christian, Ádám Móser, Renáta Gyárfás, Sára Domahildi, Lilla Unger, Kamilla Kasabian, Andrea László, Nóra Krokovay, Attila Kis, Csaba Cserey.

Cine-concertul Moartea lui Dracula este produs de Asociatia Cineastilor Maghiari din Transilvania si Universitatea Sapientia.

Moartea lui Dracula

Un alt eveniment special, care imbina filmul si muzica, va fi proiectia documentarului Luis Villas Boas, the Last Trip (Portugalia, 2023) regizat de cineastul si muzicianul Laurent Filipe. Prin imensa lui contributie la dezvoltarea jazz-ului in Portugalia, Luis Villas Boas este un reper fundamental al culturii portugheze. Activitatea sa include fondarea clubului „Hot Club de Portugal” in 1948 si a „Festivalului International de Jazz din Cascais”, ale carui editii principale din anii '70 au adus la malul Oceanului Atlantic toti gigantii jazz-ului, plasand Portugalia pe harta muzicii internationale. Proiectia documentarului va fi urmata de un miniconcert de jazz in interpretarea lui Laurent Filipe (trompeta) si Dima Belinski (pian). Evenimentul va avea loc miercuri, 19 iunie, de la ora 21:30 la Muzeul de Arta - https://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2024-cine-concert-the-last-trip

Luis Villas Boas - Laurent Filipe

Luis Villas Boas

Luis Villas Boas

Cine-concertele TIFF.23 sunt sprijinite de MOL Romania.
Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse in vanzare online – https://tiff.eventbook.ro/

***

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia Festivalul de Film Transilvania.

***


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate