Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Fascinantul roman al lui Paul Auster ce reface biografia lui Stephen Crane, scriitorul care l-a format pe Hemingway
(Literatură)
O noua traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculosi si inventivi scriitori ai Americi, a carui opera a fost publicata in mai mult de patruzei de limbi, a poposit de curand in librariile fizice si online din intreaga tara. Este vorba despre romanul Baiatul sclipitor, care reface biografia lui Stephen Crane, scriitorul care a transformat literatura americana de la inceputul secolului trecut – prima carte scrisa de Auster dupa magistralul 4321.
Recompensat, in 2021, cu Los Angeles Times Book Prize, Baiatul sclipitor il are drept protagonist pe Stephen Crane, scriitorul care a transformat literatura americana de la inceputul secolului XX si al carui stil l-a influentat pe Ernest Heminway. Romanul biografic urmareste aventura tanarului care, ca sa si scrie reportajele ce i tin spiritul in viata, povestirile, nuvelele, poemele si romanele, traieste fiecare zi ca pe o calatorie nebuneasca in necunoscut: se amesteca printre muncitorii si vagabonzii de pe chei ca sa le invete purtarile si vorba, ia, donquijotesc, apararea unei prostituate intr un celebru proces care a impartit presa vremii in doua tabere, schimba cursul alegerilor prezidentiale printr un articol scris in focul varstei de douazeci de ani, se lasa torturat de dragostea fara sansa care si gaseste implinirea la bordel, supravietuieste eroic unui naufragiu rasunator ca sa emigreze pana la urma in Anglia, unde se imprieteneste cu Joseph Conrad.
Baiatul sclipitor ofera nu doar imaginea pasionanta a unei vieti traite cu indrazneala, ci si biografia unui scriitor genial.

Un baiat sclipitor de o precocitate rara, care n a avut parte de plenitudinea varstei adulte, a fost replica Americii la Keats si Shelley, la Schubert si Mozart – iar daca, asemeni lor, continua sa traiasca si azi, asta se intampla pentru ca opera lui n a imbatranit niciodata. La o suta douazeci de ani dupa moarte, Stephen Crane straluceste in continuare”, a marturisit Paul Auster.

In colectia Anansi. World Fiction, aceasta este a treia carte publicata in traducere din opera lui Paul Auster, dupa reeditarea romanului Palatul lunii (traducere de Michaela Ghitescu) si traducerea in premiera a romanului Noaptea oracolului, a carui versiune in limba romana este semnata de Iulia Gorzo.

Nu stiu prin ce noroc am ajuns sa-l traduc pe Paul Auster, unul dintre autorii mei preferati. Cert e ca, inainte de a-l traduce, ma intimida pentru ca-mi lasa impresia ca are resurse inepuizabile, ca indiferent despre ce ar alege sa scrie, ar putea scrie la nesfarsit,  antrenandu-ne cu el si pe noi, cei din secta austerienilor, si ca doar din ratiuni practice hotaraste sa puna punct la un moment dat textelor sale.
Baiatul sclipitor e cu atat mai impresionant cu cat resursele astea nesfarsite alimenteaza un dialog profund, erudit si adesea emotionant cu un alt fenomen literar inepuizabil, parte a canonului literar american: Stephen Crane, omul cu Semnul rosu al curajului, dar si poet, corespondent de razboi, aventurier, un scriitor capabil, in scurta sa viata (a murit in 1900, la nici treizeci de ani) de o detenta stilistica si o modernitate care m-au lasat cu gura cascata.
E o carte mare in multe feluri, dar pentru mine, sa traduc pe una si aceeasi pagina fraza lui Crane si fraza lui Auster va ramane, probabil, o experienta inegalabila. Pentru care sunt recunoscatoare, Anansi
”, a declarat Iulia Gorzo, traducatoarea cartii.

Desemnat de criticii de la The Boston Globe drept „cea mai buna carte a anului 2021” si apreciat de cunoscutul scriitor american Russell Banks ca fiind „mai mult decat un roman, mai mult decat o biografie, o opera literara de mare insemnatate”, romanul biografic Baiatul sclipitor este penultima carte a lui Paul Auster, eseist, poet, prozator, scenarist si traducator american, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai postmodernismului.

Paul Auster (n. 1947) este originar din Newark, New Jersey. Pasiunea pentru citit a inceput inca din copilarie, iar de refugiul in biblioteca isi va aminti mai tarziu, in volumul autobiografic Hand to Mouth, ca de un „exil in propria casa”. Isi face studiile superioare la Columbia University si calatoreste in Franta, unde si locuieste pentru o scurta perioada.
La revenirea in America se angajeaza si incepe sa scrie romanele In tara ultimelor lucruri si Palatul lunii. Viata pariziana il atrage din nou, asa incat la inceputul anilor 1970 se muta in Franta, de unde se intoarce in 1974. Notorietatea in lumea literata vine odata cu Trilogia New Yorkului (1985-1986), urmata de In tara ultimelor lucruri (1987), Palatul lunii (1989), Muzica intamplarii (1990), Leviathan (1992), Mr. Vertigo (1994), Tombuctu (1999), Cartea iluziilor (2002), Noaptea oracolului (2003), Sunset Park (2010), 4 3 2 1 (2017).
A devenit cunoscut si in cinematografie, ca scenarist sau regizor – Smoke (scenariu; film premiat in 1995 la Festivalul de la Berlin); Blue in the Face (scenariu si regie, alaturi de Wayne Wang; filmul ii are in distributie pe Harvey Keitel si Lou Reed); Lulu on the Bridge (scenariu si regie); The Inner Life of Martin Frost (scenariu si regie). Cartile sale au fost traduse in peste 40 de limbi. In prezent, locuieste in Brooklyn, New York.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate