Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 octombrie 2024
Recomandări
Proiectul ‘Past Present’ premiat la Gala AFCN 2023 și câștigător al unei noi finanțări pentru 2024
(Arte vizuale)
Proiectul ‘Past Present’, realizat de platforma interdisciplinara de productie, cercetare si educatie PETEC, a primit premiul pentru *Promovarea culturii romane in lume* in cadrul Galei AFCN din seara de 20 mai 2024, in baza retelei de parteneriate cu spatiul artistic Beaconsfield (Londra), Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) si Fundatia Triade (Timisoara). Acest premiu recunoaste relevanta si impactul cultural al proiectului la nivel european.
Astfel, evidentiaza potentialul abordarilor artistice pluridisciplinare de a activa fragmente din trecut in incercarea de a gestiona traume suferite de diverse comunitati.

‘Past Present’ a impletit practici artistice interdisciplinare (arte vizuale, coregrafie, film, sunet) si intalniri academice asupra unor tragedii geologice (devastarea orasului Pompei in urma eruptiei Vezuviului) si ideologice (nivelarea dealului Uranus in Bucurestiul anilor ‘80, pentru a face loc Casei Poporului si Bulevardului Victoriei Socialiste). Aceste povesti s-au intalnit si intrepatruns in spatiul artistic Beaconsfield, din Londra, infiintat in singura aripa ramasa in picioare a unei scoli pentru copii defavorizati demolata partial la sfarsitul secolului XIX, odata cu extinderea infrastructurii de cai ferate.

Bazat pe o cercetare de lunga durata a Ioanei Marinescu (arhitecta, artist vizual), proiectul a prins forma actuala prin colaborarea cu Smaranda Gabudeanu (coregrafa, fondatoare PETEC) si Iulia Maracine (performer, co-fondatoare Ludic Collective). Echipei nucleu i s-au alaturat regizorul Laurentiu Calciu, performerii Andreea David, Hennie Lee, Eliza Trefas, actrita Katia Pascariu, coregrafa Hanna Gillgren, dramaturga Phoebe von Held, arhitectul Thomas Goodey, muzicianul Doru Apreotesei si designerul de sunet David Crawforth.

Beaconsfield 2023

‘Past Present’ este un proiect dedicat memoriei si diferitelor moduri de a locui — in propriul corp, in spatiile din jurul nostru si in imaginatie. Punand in oglinda doua distrugeri de orase la aproape 2000 de ani distanta, Pompei si Bucurestiul anilor ’80, dam voce unor istorii aproape uitate prin performance, film si instalatii, dezvoltand relatii stranse bazate pe empatie atat cu comunitatea cu care am colaborat, cat si cu publicul spectator.
Dupa ani de zile de lucru in relativa solitudine, proiectul prinde acum contur prin colaborarea cu o echipa complexa. Cu o formare anterioara in arhitectura, imi gasesc forme de expresie in raport cu spatiile in care lucrez. Anul trecut ‘Past Present’ s-a desfasurat in spatii puternic incarcate cu propriile povesti si istorii: Beaconsfield (Londra) — fosta scoala partial demolata si transformata in galerie; Cazarma U (Timisoara) — ruina unei cladiri militare devenita temporar spatiu pentru sculptura; /SAC @Malmaison – fosta garnizoana si inchisoare; CNDB – casa dansului din Bucuresti. Toate aceste spatii ne-au incurajat si sustinut in demersurile noastre interdisciplinare, prin care am experimentat relatia dintre materialele de arhiva cu performance-ul si artele vizuale. Ma bucur de recunoasterea acestui premiu AFCN si sunt curioasa de ce va urma.
”, povesteste Ioana Marinescu.

Past Present Beaconsfield expo ©Ioana Marinescu

Naomi Siderfin, co-directoare a spatiului de arta Beaconsfield explica: “In 2021, Beaconsfield a invitat-o pe Ioana Marinescu pentru o rezidenta artistica in cadrul programului Beacon_Transitions, pentru a experimenta cu fotografii de mari dimensiuni si proiectii in spatiul inchis dar profund reflexiv al galeriei din timpul pandemiei. Imprejurarile au dus proiectul la Bucuresti, unde Ioana le-a cunoscut pe Smaranda Gabudeanu si pe Iulia Maracine si initiativa s-a extins in noi directii incitante, inainte de a reveni la Beaconsfield pentru a colabora pentru o rezidenta intensa si pentru o expozitie, adunand colaboratori ca un bulgare de zapada. Beaconsfield este cu adevarat incantat ca AFCN a considerat de cuviinta sa acorde ‘Past Present’ prestigioasa distinctie pentru contributia la cultura romaneasca si este mandru ca a colaborat cu ‘Past Present’ in fiecare etapa a procesului sau.

Calitatea culturala a acestui proiect complex si incitant a fost confirmata nu doar prin premiul acordat la Gala AFCN, ci si prin faptul ca urmatoarea sa etapa - URANUS - work in progress - a primit finantare in cadrul primei sesiuni AFCN 2024. Proiectul va continua explorarea rolului arhivelor si a memoriei afective si culturale in proceselor de conciliere fata de propriul trecut ale comunitatii dislocate din zona Uranus-Izvor, la granita dintre arta comunitara, performance si arte vizuale, reunind arhitecti, muzicieni, performeri, regizori de film. URANUS - work in progress este un parteneriat intre PETEC, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” si Muzeul National de Arta Contemporana.

Past Present Beaconsfield performance ©Ellis Parkinson

Past Present Beaconsfield performanc ©Ellis Parkinson

Past Present Beaconsfield ©Ioana Marinescu
    
Parteneri: Beaconsfield, Fundatia Triade, Cartierul Uranus, CNDB (Centrul National al Dansului), H2DANCE, CESI (Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii), /SAC @Malmaison, MNAC (Muzeul National de Arta Contemporana), Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM).

Multumiri: Sorina Jecza, Ileana Pintilie, Naomi Siderfin; comunitatea fostelor cartiere Izvor si Uranus; Parcul Arheologic Pompei

Past Present Gala Premiilor AFCN ©AFCN

Past Present Gala Premiilor AFCN ©AFCN

Past Present Gala Premiilor AFCN ©AFCN

Proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
‘Past Present‘ a fost co-finantat de Institutul Cultural Roman, prin Programul Cantemir. Institutul Cultural Roman nu este responsabil de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate