Printre cei 555 candidati se numara si trei participanti de 13 ani la sectiunile vioara si violoncel (unul din SUA si doi din Coreea de Sud), iar cel mai tanar concurent pentru sectiunea pian are 15 ani si este din Romania.
Important de precizat este faptul ca pentru sectiunea de compozitie si masterclass–ul de interpretare dirijorala, instrumentala si aprofundare in studiul muzicii, sustinut de maestrul Cristian Macelaru, inscrierile continua pana la 30 iunie 2024, prin urmare organizatorii Concursului Enescu mizeaza pe un nou record de participare.
Alexandra Segal, Israel - castigatoarea sectiunii PIAN - Concursul International George Enescu, 2022 (c) Alex Damian
Suntem extrem de incantati sa anuntam un numar record de 555 de concurenti inscrisi la editia a 19-a a Concursului International George Enescu. Aceasta participare extraordinara, cu candidati din 57 de tari, subliniaza prestigiul international in continua crestere al Concursului Enescu. Este o dovada a angajamentului nostru de a promova excelenta muzicala si de a oferi o platforma de lansare pentru tinerii artisti talentati din intreaga lume. Ne bucuram sa vedem ca eforturile noastre de a extinde aria de impact a concursului dau roade si asteptam cu nerabdare sa fim martorii performantelor extraordinare ale acestor muzicieni de exceptie.
Dirijorul Cristian Macelaru,
directorul artistic al Festivalului si Concursului International George Enescu
Benjamin Kruithof. Castigator Concurs Enescu - sectiunea violoncel. 2022 (c) Alex Damian
Concursul International George Enescu demonstreaza, din nou, ca este un far al excelentei artistice si un loc de intalnire pentru cei mai talentati muzicieni ai noii generatii din toata lumea. Este remarcabil sa vedem ca 555 de tineri muzicieni din 57 de tari si-au exprimat dorinta de a participa la acest prestigios concurs, aratand, astfel, dimensiunea valorii si influentei culturale pe care o are acest eveniment la nivel global. Acest concurs este o sarbatoare a muzicii si a culturii, un prilej de a celebra talentul si dedicarea tinerilor artisti din intreaga lume. Asteptam cu nerabdare sa ii intampinam la Bucuresti in perioada 31 august – 27 septembrie 2024. Felicitari maestrului Cristian Macelaru, director artistic, si doamnei Cristina Uruc, manager ARTEXIM, organizator al Festivalului si Concursului International George Enescu, pentru contributia lor semnificativa la promovarea culturii romanesti!
Raluca Turcan, Ministrul Culturii
In ultimele 72 de ore, echipa ARTEXIM a analizat, sortat si confirmat un numar impresionant de inscrieri la cele trei sectiuni instrumentale ale Concursului Enescu. Am primit 213 inscrieri la sectiunea violoncel, 195 inscrieri la sectiunea vioara si 147 de inscrieri la sectiunea pian. Suntem in strans contact cu tinerii muzicieni pentru a finaliza procesul de inscriere iar membrii desemnati ai juriilor sunt deja pregatiti pentru etapa de preselectie a candidatilor in urma careia, 50 de participanti din fiecare sectiune vor fi declarati eligibili pentru a se prezenta, incepand cu data de 31 august, la Bucuresti.
Acestia vor sustine repertoriul de concurs la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si la Ateneul Roman. Suntem entuziasmati de interesul in continua crestere pentru Concursul Enescu si asteptam cu nerabdare inscrierile pentru sectiunea de compozitie si pentru noul masterclass de interpretare dirijorala, instrumentala si aprofundare in studiul muzicii, sustinut de maestrul Cristian Macelaru. Termenul limita pentru aceste inscrieri este 30 iunie.
Cristina Uruc, Manager ARTEXIM,
organizator al Festivalului si Concursului International George Enescu
Brand cultural de tara si proiect cultural strategic la nivel national, Concursul International George Enescu este finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii si organizat de ARTEXIM.
Maria Marica, castigatoarea sectiunii vioara- Concursul Enescu 2022
Pana la data de 10 iunie 2024, o comisie compusa din cate trei membri ai juriului celor trei sectiuni instrumentale, va evalua online materialele trimise de cei 555 de concurenti, iar in 14 iunie 2024 vor fi comunicate rezultatele preselectiei. Cei 150 de tineri muzicieni considerati eligibili - primii 50 calificati in fiecare dintre cele trei sectiuni - sunt asteptati la Bucuresti pentru a sustine etapele preliminare de Concurs.
Primele doua etape ale concursurilor pentru sectiunile vioara, violoncel si pian se vor desfasura la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, iar semifinalele si finalele vor avea loc la Ateneul Roman, dupa cum urmeaza:
In perioada 1-10 septembrie 2024 se va desfasura concursul pentru sectiunea violoncel, semifinala fiind programata in data de 8 septembrie iar finala in 10 septembrie 2024. Pentru ultima etapa, cei trei finalisti vor fi acompaniati de Orchestra Nationala Radio, la pupitrul careia va urca dirijorul Jonathan Bloxham.
Intre 7-16 septembrie 2024 va avea loc concursul pentru sectiunea vioara. In 14 septembrie va avea loc semifinala, iar in 16 septembrie, dirijorul Alan Buribayev va urca la pupitrul Filarmonicii „George Enescu” si ii va acompania pe cei trei violonisti calificati in finala Concursului Enescu.
In perioada 13-22 septembrie vor putea fi urmariti concurentii inscrisi la sectiunea pian. Vineri, 20 septembrie, va avea loc semifinala competitiei, iar Maestrul Christian Reif alaturi de Orchestra Filarmonicii „George Enescu” vor acompania cei trei finalisti pe 22 septembrie.
Accesul la primele doua etape ale concursurilor cat si accesul la semifinale este gratuit, fara a fi necesara o inregistrare prealabila.
Pentru concertul de deschidere al Concursului Enescu, finalele cu orchestra si concertul de gala din 27 septembrie, biletele s-au pus deja in vanzare pe platforma eventim.ro iar preturile biletelor variaza intre 60 si 200 lei, fiind disponibile mai multe tipuri de bilete si abonamente: https://www.cts.eventim.ro/eventseries/concurs-international-george-enescu-2024-3627790.
Studentii, elevii si profesorii scolilor si universitatilor de muzica din toata tara beneficiaza de acces gratuit in baza legitimatiei scolare si de serviciu, in limita locurilor disponibile.
De asemenea, persoanele cu handicap alaturi de insotitorii lor beneficiaza de acces gratuit in limita locurilor disponibile, conform legii.
Concursul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundatia ArtProduction
Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti – ARCUB
Partener principal: Rompetrol
Parteneri: Purcari, Senia Music, La Mama, Althaus, SANADOR
Parteneri institutionali: Filarmonica „George Enescu”, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti
Partener servicii juridice: ?uca Zbarcea si Asociatii
Partener de mobilitate: Blue
Cu sprijinul: AALR, Paradigma Film, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti
.
|