Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
Șase filme de la Cannes care vor ajunge în cinematografele din România: Emilia Perez de Jacques Audiard și The Substance de Coralie Fargeat printre ele
(Cinema)
Independenta Film aduce in cinematografele din Romania sase dintre cele mai asteptate filme. Acestea au avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Cannes: Emilia Perez (regia: Jacques Audiard), care a castigat atat Premiul Juriului, cat si Premiul pentru interpretare feminina, acordat intregului colectiv feminin al filmului, The Substance (regia: Coralie Fargeat), castigator al Premiului pentru scenariu, Megalopolis (regia: Francis Ford Coppola), Parthenope (regia: Paolo Sorrentino), Marcello Mio (regia: Christophe Honoré) si Everybody Loves Touda (regia: Nabil Ayouch).
Emilia Perez, o productie inedita regizata de Jacques Audiard, cu Selena Gomez, Zoe Saldana, Karla Sofía Gascón si Adriana Paz, imbina elemente de thriller cu musical pentru a spune povestea unui lider de cartel mexican, Manitas. El decide sa isi schimbe sexul pentru a scapa de viata periculoasa din sanul mafiei si a deveni femeia care a visat mereu sa fie. Cu un scenariu scris de Audiard si colaboratorul sau constant, Thomas Bidegain, Emilia Perez vorbeste nu doar despre transformarea fizica, cat si despre implicatiile emotionale si sociale ale acesteia, in timp ce ofera o experienta cinematografica indrazneata si impresionanta.
Filmul a adus Premiul pentru interpretare feminina celor patru actrite - Selena Gomez, Zoe Saldana, Karla Sofía Gascón, Adriana Paz - si este si castigatorul Premiului Juriului.

©Shanna Besson

The Substance, regizat de Coralie Fargeat, castigatoarea Premiului pentru scenariu, este un body horror cu Demi Moore in rolul principal, interpretand-o pe Elizabeth Sparkle, o actrita aflata in declin, care apeleaza la o substanta revolutionara capabila sa-i regenereze celulele si sa-i redea tineretea. Margaret Qualley joaca rolul lui Sue, o versiune mai tanara si mai vibranta a lui Elizabeth, creata de substanta, ceea ce duce la existenta duala a celor doua femei, alternand saptamanal. Filmul abordeaza teme precum imbatranirea, imaginea de sine si obsesia pentru tinerete si frumusete din industria divertismentului. Criticii au laudat performanta lui Demi Moore, subliniind modul in care filmul utilizeaza experientele ei reale cu ageismul din Hollywood pentru a imbogati povestea.


Megalopolis, filmul lui Francis Ford Coppola, cu Adam Driver, Giancarlo Esposito, Shia LaBeouf, Audrey Plaza, Nathalie Emmanuel si John Voight, este un lungmetraj SF de proportii gigantice, in care autorul a investit 120 de milioane de dolari din propriul buzunar pentru productie, iar director de imagine este romanul Mihai Malaimare Jr. Proiectul ambitios al lui Coppola, la care a inceput filmarile in 2001, oprite ca urmare a atacului din 11 septembrie si reluate 20 de ani mai tarziu, are actiunea setata intr-o lume distopica, intitutala New Rome, aflata pe punctul de a se prabusi. Despre mesajul filmului sau, regizorul a declarat la finalul premierei de la Cannes: „Cel mai frumos cuvant pe care il avem in orice limba este esperanza. Speranta. Si dedic filmul acestui lucru. Sperantei. Si copiilor. Faceti o lume pentru copii.”

©2024 Caesar film

Parthenope, filmul lui Paolo Sorrentino, este un omagiu adus orasului natal al regizorului, Napoli, si prezinta povestea unei tinere femei, Parthenope, de la nasterea ei, in 1950, pana la maturitate, surprinzandu-i transformarile personale si profesionale. Frumusetea, dorinta si identitatea sunt cateva dintre temele abordate de Sorrentino, folosind cadre cinematografice superbe ale orasului Napoli si ale insulei Capri, precum si o coloana sonora semnata de Lele Marchitelli, cu care a colaborat si pentru La grande bellezza sau miniseriile The New Pope si The Young Pope.


Marcello Mio, scris si regizat de Christophe Honoré, imbina comedia si introspectia, plimband publicul prin viata si identitatea actritei Chiara Mastroianni, fiica legendelor cinematografice Catherine Deneuve si Marcello Mastroianni, intr-o poveste meta si plina de umor. Chiara Mastroianni joaca o versiune a sa care, in incercarea de a se reconecta cu mostenirea tatalui ei, incepe sa se imbrace si sa se comporte ca Marcello Mastroianni. Aceasta alegere provoaca reactii diverse din partea celor din jur, inclusiv din partea mamei sale, interpretata de Catherine Deneuve. Filmul a fost laudat pentru modul in care trateaza teme precum mostenirea familiala, rolurile de gen si complexitatea relatiilor mama-fiica si este considerat un tribut tandru si amuzant adus cinematografiei si actorilor.

© Les films pelléas

Everybody Loves Touda, regizat de cineastul franco-marocan Nabil Ayouch, urmareste povestea lui Touda, interpretata de Nisrin Erradi, o femeie dintr-un sat mic din Muntii Atlas, care viseaza sa devina Sheikha, o interpreta traditionala marocana. Pentru a-si indeplini visul si pentru a oferi o viata mai buna fiului ei de 9 ani, Yassine, care este surdo-mut, Touda se muta la Casablanca. Filmul exploreaza temele patriarhatului si sexismului, evidentiind dificultatile pe care le intampina Touda intr-o societate dominata de barbati. Performanta electrizanta a lui Nisrin Erradi adauga energie fiecarei scene in care canta, oferind filmului o nota de vitalitate si autenticitate.

©Nabil Ayouch

Filmele vor avea premiera in cinematografele din Romania in cursul acestui an, distribuite de Independenta Film.

Independenta Film activeaza in Romania din 1997 si promoveaza filme independente de referinta, de nisa, de autor sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase.
In cei 27 de ani de existenta, Independenta Film a adus in cinematografele din Romania 17 filme care au castigat trofeul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, dar si filme castigatoare ale altor premii la Cannes, sau la festivalurile de la Venetia si Berlin.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate