Cele doua episoade ale documentarului insumeaza peste 300 de ore de arhiva, dintre care unele rare sau nepublicate, toate colorate si prelucrate pentru a reda punctele cheie ale acestui momentul istoric la cea mai inalta calitate.
Telespectatorii vor vedea cum a decurs repetitia generala pentru debarcarile din Ziua Z, si vor fi marturi la acest antrenament cu munitie reala, care, din pacate, s-a transformat intr-un fiasco, soldandu-se cu moartea a peste 1.000 de soldati aliati, britanici sau americani, in timpul acestui exercitiu.
In zorii zilei de 6 iunie, mii de nave au lansat un asalt asupra coastei Normandiei pentru cea mai mare operatiune amfibie din istorie. Doua luni mai tarziu, Prima Armata Franceza a debarcat in Provence pentru a-i lua pe germanii invinsi intr-o miscare de cleste.
Generalii Eisenhower si Montgomery (comandantul suprem al fortelor expedi?ionare aliate si, respectiv, comandantul sef al armatelor britanice) observa manevrele care au condus la invadarea Normandiei.
Primavara anului 1944: In sudul Angliei, pregatirile pentru o operatiune amfibie gigantica sunt finalizate in cel mai mare secret: bazandu-se pe bresele din „Zidul Atlanticului” ridicat la cererea lui Hitler, aliatii spera sa doboare in cele din urma Reich-ul. In noaptea de 5-6 iunie, 5.000 de nave care transportau zeci de mii de soldati americani, britanici, canadieni si francezi traverseaza Canalul Manecii pentru a ataca coasta Normandiei. Manevrele de dezinformare si vremea i-au pacalit pe germani, care sunt luati prin surprindere de acest atac extraordinar. Un val de atacuri urmeaza altuia cu o violenta fara precedent. Doua luni mai tarziu, Armata 1 franceza, sustinuta de americani, debarca in Provence pentru a-i prinde pe germanii dirijati si pentru a face legatura cu trupele din Normandia.
EPISODUL 1 Marea provocare
Primavara anului 1944: La cartierul sau general din sudul Angliei, generalul Dwight Eisenhower supravegheaza pregatirile pentru cea mai colosala operatiune amfibie din istorie. Profitand de bresele din spectaculosul „Zid al Atlanticului” ridicat la cererea lui Hitler, Aliatii spera sa doboare in cele din urma Reich-ul. Asaltul este pregatit cu atat mai meticulos, dupa esecul primei incercari de raid asupra orasului Dieppe din 1942. In plus fata de pregatirea riguroasa, este crucial ca expeditia sa fie tinuta secreta: ingeniozitate colosala si resurse sunt desfasurate pentru a induce in eroare inamicul prin manevre diversioniste. Sute de mii de soldati americani, britanici, canadieni si francezi sunt transportati discret la porturile de plecare, in timp ce pe pamant francez Rezistenta pregateste terenul. Pe 4 iunie, tocmai cand totul este pregatit pentru Ziua Z, un esec il forteaza pe Eisenhower sa scurteze lansarea operatiunii: vremea rea provoaca amanarea operatiunii... Va strica ploaia planurile Aliatilor?
EPISODUL 2 Marele Asalt
6 iunie 1944: O echipa de meteorologi britanici observa o acalmie providentiala a vremii, iar generalul Eisenhower da in sfarsit unda verde celei mai mari operatiuni de aterizare din toate timpurile. Pe coasta Normandiei, santinele germane privesc cu uimire cum se apropie armada aliata: liderul lor senin, Rommel, este in permisie. Cele cinci plaje de aterizare - Utah, Omaha, Gold, Juno si Sword - sunt asaltate succesiv in zori. In ciuda efectului surpriza si a puterii de foc desfasurate, determinarea raspunsului german provoaca pierderi grele aliatilor. Pe plaja Omaha, americanii platesc cel mai mare pret: 90% dintre primii soldati care aterizeaza isi pierd viata in cateva minute. La sfarsitul unei zile de turbulente, primul obiectiv este atins, iar linia de coasta este in mainile Aliatilor. La doua luni dupa Ziua Z, Armata 1 franceza, sustinuta de americani, ajunge in Proventa pentru a-i incercui pe germani si pentru a se conecta cu trupele care vin din Normandia. .
|