Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Cactus Hotel este câștigătorul celei de-a doua ediții a LYNX Festival
(Cinema)
Peste 2.000 de spectatori, proiectii sold-out si dezbateri memorabile in cele 6 zile de festival.
In perioada 4 – 9 iunie s-a desfasurat la Brasov cea de-a doua editie LYNX Festival, singurul festival de fotografie si film documentar dedicat exclusiv naturii, de la noi din tara. Evenimentul a inclus in programul sau 13 documentare lansate in ultimul an si apreciate in festivalurile din intreaga lume, inclusiv premiera Wild Transylvania, a carei productie fusese anuntata chiar la festival, in cadrul editiei anterioare, de regizorul si producatorul John Murray. Pe langa filme, programul a inclus si 5 expozitii de fotografie de natura, 3 masterclass-uri cu invitati speciali internationali (Morten Hilmer, John Murray) si locali (Cosmin Dumitrache, Daniel Mirlea si László Potozky), o serie variata de activitati educationale pentru copii, precum si numeroase intalniri si dezbateri cu specialisti din cadrul mai multor ONG-uri de mediu la finalul fiecarei proiectii.

Peste 2.000 de spectatori au participat la proiectiile documentarelor de la Cinema Astra si Cinema City, toate fiind sold-out cu cateva zile inainte de inceperea festivalului. Biletele gratuite au putut fi rezervate online, pentru a permite tuturor accesul la documentarele despre natura si dezbaterile organizate in jurul subiectelor importante puse in prim-plan de acestea. Organizatorii au promovat in cadrul campaniei de comunicare un comportament responsabil din partea spectatorilor, incurajandu-i sa anunte daca nu vor ajunge la proiectiile la care si-au rezervat loc. Toate rezervarile neonorate sau anulate au fost facute disponibile publicului venit direct la cinema, astfel ca salile au fost mereu pline.

Printre invitatii cu care spectatorii au putut discuta direct s-au numarat specialisti din cadrul ONG-urilor sau fundatiilor de mediu precum Barbara si Christoph Promberger (directorii Fundatiei Conservation Carpathia), Camelia Ionescu (coordonatorul programului de ape al WWF Romania), Mihai Pop (membru in IUCN Bear Specialist Group), Bogdan Papuc (directorul executiv al Asociatiei de Ecoturism din Romania), Teodora Sin (Responsabil conservare si ecolog in cadrul ACDB), Adrian Aldea si Liviu Ungureanu (specialisti ai Fundatiei Conservation Carpathia pe castor si zimbru), dar si regizorii de film documentar Zoltan Török, John Murray si Michael Schlamberger.

Festivaluri ca LYNX sunt o minune care, exact ca o minune a naturii, trebuie protejata. Evenimente ca acesta conecteaza realizatorii de film de natura din mai multe parti ale lumii, care au sansa sa discute intre ei despre filmele lor si uneori sa gandeasca impreuna noi proiecte sau abordari. Dar, cel mai important, expun publicul larg la acest gen de filme si le arata natura asa cum poate nu au avut oportunitatea vreodata sa o vada. Am observat ca la LYNX au fost prezenti foarte multi tineri, multi copii, care au avut sansa sa ne puna intrebari - aceste sesiuni de Q&A dupa fiecare proiectie sunt incredibil de utile pentru toti cei implicati. Am fost impresionat de intrebarile extrem de inteligente pe care copiii le-au ridicat la fileu, mi-a dat speranta ca ceea ce facem are impact pentru noua generatie.”, a declarat Michael Schlamberger dupa premiera The Raven’s Tale / Povestea corbului.

Michael Schlamberger (c) Daniel Hasiegan


Pe durata celor 6 zile de festival, spectatorii au putut vota documentarele preferate, iar in cadrul Galei de Inchidere din 8 iunie, Cactus Hotel a fost laureat cu Premiul Publicului. Regizat de Yann Sochaczewski, in doar 50 de minute de povesti construite in jurul unui cactus Saguaro, filmul a reusit sa impresioneze audienta de toate varstele. Trofeul a fost inmanat de Delia Cioc, Corporate Communication Division Garanti BBVA.

Delia Cioc - anunt castigator Premiul Publicului LYNX 2024 (c) Daniel Hasiegan


Tot in cadrul Galei de Inchidere, cea de-a 15-a editie a Concursului International de Fotografie Milvus, cel mai important concurs de fotografie de natura din Romania, si-a desemnat castigatorii. Marele Premiu a fost acordat lucrarii intitulate „Silhouette”, a fotografului Ervin Horesnyík din Slovacia, o imagine care a impresionat juriul prin simplitate si sensibilitate. Prezent la festival, Ervin a multumit organizatorilor pentru sansa de a primi aceasta distinctie si a povestit celor prezenti la gala despre prima sa participare in concurs, in urma cu cativa ani, cand a primit Premiul Publicului si a crezut ca nu poate fi mai bine de atat: „Dar cand am fost informat ca anul acesta imaginea trimisa de mine primeste marele premiu, aproape ca nu mi s-a parut real. Este o uriasa onoare si fericire pe care o simt si o bucurie deosebita ca fotografia mea din lumea montana, care imi este atat de draga, a primit acest premiu.”.

Ervin Horesnyík - castigatorul concursului Intl de Fotografie Milvus (c) Daniel Hasiegan

Trofeul i-a fost inmanat lui Ervin chiar de catre Morten Hilmer, unul dintre cei mai cunoscuti fotografi de natura din Europa si printre cei mai asteptati invitati speciali ai editiei de anul acesta. In urma cu doar o zi el a sustinut masterclass-ul „Chasing my Lost Spirit” (powered by Nikon), descoperind foarte multe detalii din culisele carierei sale si avand o abordare foarte onesta si personala in dialogul cu fotografii prezenti. „Fotografia are rolul de a aduce frumusete in vietile oamenilor. Fotografia de natura aduce si constientizare - atat pentru cel care o face, cat si pentru cel care o priveste. Avem nevoie de natura, este in ADN-ul nostru, chiar daca ritmul ultimelor decenii pare ca i-a deconectat pe oameni de la ea. E nevoie sa ne amintim ca NOI suntem natura. Fiecare expozitie de fotografie de natura, fiecare proiectie de documentar de natura, fiecare eveniment care faciliteaza accesul la acest tip de continut este, de fapt, o forma prin care aducem natura mai aproape de oameni, prin care le expunem frumusetea ei, in speranta ca se vor indragosti de ea. Pentru ca nu poti iubi ceea ce nu cunosti. Si nu poti apara ceea ce nu iubesti.”, a spus Morten Hilmer.

Morten Hilmer in cadrul masterclass-ului Chasing my Wild Spirit (c) Adrian Dedu

Castigatorii celorlalte categorii – Natura, Animale Salbatice si Natura Romaniei - au fost Thomas Vijayan („Austfonna ice cap”), Fáth Ádám („Flowers of the drained lake”), Miguel José Ávalos González („Microcosm”), Willem Kruger („Ostrich two in dust”), Gianluca D'Amico („Chasing shadows: the thin pursuit”), Stanislao Basileo („The Fox”), Claudiu Mircea Birliba („Into the light”), Peter Levente („A foggy day”) si Radu Patrascu („Medusa”). Anul acesta a fost acordat si un premiu special, la categoria Junior, care a ajuns la Mara Cornelia Puiu pentru lucrarea intitulata „Barn owl from Livermere village in United Kingdom”. Premiul Publicului a ramas tot in Romania, lucrarea „A foggy day”, a fotografului Peter Levente, fiind laureata si cu aceasta distinctie.

Expozitia, care prezinta frumusetea naturii si a vietii salbatice, mai poate fi vizitata pana pe 28 iunie, in aer liber, in zona din fata Primariei Brasov sau online pe https://photocontest.milvus.ro/gallery/2024/.

Traiesc un sentiment luminos de implinire la finalul editiei a II-a a LYNX festival. ?i sunt recunoscator pentru reactiile publicului si feedback-ul invitatilor, care au fost coplesitor de bune, pentru dedicarea echipei si voluntarilor, care au pus cate o particica din ce aveau mai bun la temelia LYNX, pentru experienta catalizatoare a festivalului, care ne-a apropiat atat de natura cat si de noi insine. Desi pare ca mai e mult pana in 2025, pregatirile si entuziasmul pentru editia III deja au inceput! Pe curand!”, a declarat Matei Truta, directorul festivalului.

Matei Truta (c) Daniel Hasiegan

Editia urmatoare se va desfasura in iunie 2025 si va include un program mai complex de proiectii, inclusiv in aer liber, precum si o diversificare a activitatilor legate de fotografie si productie de film documentar. Detaliile vor fi anuntate pe site-ul oficial si pe pagina de Facebook a festivalului.

***

Proiectul Romania Salbatica a luat nastere in 2010, la initiativa fotografului de natura Dan Dinu, iar printre proiectele realizate se numara cel mai amplu documentar despre natura Romaniei, lansat in 2021 si multi-premiat in festivaluri nationale si internationale, numeroase proiectii speciale cu scop educativ, expozitii de fotografie organizate in Romania si strainatate, un album de fotografie unic tiparit in 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educatia, o aplicatie mobila cu peste 6.000 de utilizatori si o comunitate online interactiva de aproape 150.000 de utilizatori. Din 2022 initiativa a luat forma unei Asociatii, avand ca scop conservarea naturii prin informarea si educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei si filmului documentar.

FORONA (Organizatia Fotografilor de Natura din Romania) a fost infiintata in 2015 cu scopul de a dezvolta si promova domeniul fotografiei de natura si de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor in proiecte ce vizeaza arta fotografica si protectia mediului. Din asociatie fac parte unii dintre cei mai cunoscuti si apreciati fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicati in diverse proiecte de conservare a naturii. Asociatia a sustinut pana acum 5 expozitii nationale itinerante in aer liber.

***

Festival organizat de Asociatia Romania Salbatica, Asociatia FORONA si Grupul Milvus.

Cu sprijinul: Conservation Carpathia, Garanti BBVA, Wildlife Management Consulting
Parteneri: Primaria Municipiului Brasov, Consiliu Judetean Brasov, Centrul Cultural Apollonia, Cinema City, Nikon, Tipografia, Omelett, JUNO Wine Garden, Carpathian Sport, Euro Educational, Aries Travel, Micomis Travel, DeMedia, Cumpana

Dan Dinu - Gala de inchidere (c) Daniel Hasiegan

Echipa LYNX Festival (c) Daniel Hasiegan

 


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate