Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
Filmele indiene au luat cele mai importante premii la TIFF.23
(Cinema)
A 23-a editie a Festivalului International de Film Transilvania si-a anuntat castigatorii in cadrul Galei de Inchidere care a avut loc sambata seara la Teatrul National din Cluj-Napoca. Trofeul Transilvania, in valoare de 10,000 de euro, a mers la filmul indian Fetele tot fete / Girls Will Be Girls.
Filmul de debut al regizoarei Shuchi Talati vorbeste despre ce inseamna sa fii femeie intr-un mediu strict si opresiv printr-o poveste coming of age a unei adolescente dintr-un pension din Himalaya, a carei mama nu pare sa fi cunoscut nici ea maturizarea.

Povestea acestui film este foarte legata de India, dar am sperat intotdeauna ca si oameni din afara acestui spatiu si timp foarte specific in care se desfasoara povestea vor rezona cu ea. Simt ca acest premiu spune asta”, a declarat Shuchi Talati in video-ul prezentat la gala.

Shuchi Talati

Tot un film indian a fost recompensat si cu Premiul Special al Juriului, in valoare de 1.500 de euro: Fata indaratnica / The Adamant Girl, in regia lui Vinothraj Palani, care a mai fost premiat la TIFF si in 2021 pentru debutul Pietricele / Pebbles. Juriul Competitiei Oficiale a fost impresionat si de modul in care regizorul Sebastián Quebrada reuseste sa spuna in Celalalt Fiu / The Other Son o poveste personala urmarind conflictele interioare ale fiecarui personaj. Acesta a fost recompensat cu Premiul pentru Cea Mai Buna Regie, in valoare de 3.000 de euro.


Vinothraj Palani

Sebastian Quebrada

Premiul pentru Cea mai Buna Interpretare, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim, a fost acordat lui Hassan Pourshirazi, pentru rolul din filmul Batranul burlac / The Old Bachelor (r. Oktay Baraheni). Dupa cum au motivat alegerea membrii juriului, „actorul se arunca fara vreo teama sau rusine intr-o interpretare viscerala a unui personaj care intruchipeaza raul absolut in toata complexitatea sa”.

Hanif Soroori, producatorul filmului Batranul Burlac

Premiul pentru Lungmetraj din cadrul competitiei Zilelor Filmului Romanesc a fost castigat de filmul independent Clasat / Dismissed, regizat de Horia Cucuta si George ve Ganæaard. Acesta consta in 2.000 de euro, oferiti de DACIN SARA, si servicii de laborator in valoare de 10,000 de euro, oferite de CINELAB Romania. 

Horia Cucuta si George ve Ganaeaard

Tulburatorul documentar Alice On & Off, regizat de Isabela Tent, a fost laureat cu Premiul ZFR pentru Debut, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania, dar si cu Mentiunea Speciala a Juriului „What’s Up, Doc?” si Premiul FIPRESCI.

Isabela Tent

Competitia What’s Up, Doc?, care cuprinde filme care se joaca cu conventiile cinemaului documentar, a fost castigata de Kix (regia Dávid Mikulán, Bálint Révész). Premiul in valoare de 2.000 de euro a fost acordat pentru „siguranta cinematografica cu care autorii insotesc, ca niste complici detasati, transformarea unui copil”. Bálint Révész, unul dintre regizori, a declarat intr-un video difuzat la Gala de Inchidere ca „TIFF functioneaza ca un spatiu in care profesionistii din industria maghiara de film se pot intalni intre ei, dar si cu invitati internationali, intr-un festival care a avut intotdeauna o atentie speciala pentru filmele maghiare. Pentru noi, e mai mult decat un simplu festival de film.

Publicul TIFF si-a ales si in acest an preferatii. Premiul publicului, in valoare de 2.000 de euro, oferit de Mastercard, a mers la Frate de-o vara / Summer Brother (regia Joren Molter), in timp ce Morometii 3 (regia Stere Gulea) a primit Premiul pentru Cel mai Popular Film romanesc din festival (Vodafone Hearts’ Award), in valoare de 2.500 de euro, oferit de Vodafone.

Stere Gulea

Catrinel Dumitrescu

Castigatorii celei de-a 23-a editii a Festivalului International de Film Transilvania


Trofeul Transilvania, in valoare de 10.000 de euro: Fetele tot fete (Girls Will Be Girls, r. Shuchi Talati)

Premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 3.500 de euro: Sebastián Quebrada, pentru filmul Celalalt fiu (The Other Son)

Premiul Special al Juriului, in valoare de 1.500 de euro: Fata indaratnica (The Adamant Girl, r. Vinothraj Palani)

Premiul pentru Cea mai buna interpretare, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim: Hassan Pourshirazi, pentru rolul din filmul Batranul burlac (The Old Bachelor, r. Oktay Baraheni)

Mentiunea Speciala a Juriului: Jarne Heylen si Joël in ‘t Veld, pentru rolurile din filmul Frate de-o vara (Summer Brother, r. Joren Molter)

Premiul publicului, in valoare de 2.000 de euro, oferit de Mastercard: Frate de-o vara (Summer Brother, r. Joren Molter)

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj, in valoare de 2.000 de euro, oferit de DACIN SARA si servicii de laborator in valoare de 10,000 de euro, oferite de CINELAB Romania: Clasat (Dismissed, r. Horia Cucuta, George ve Ganæaard)

Mentiunea Speciala a Juriului Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj: Weekend in familie (Family Weekend, r. Mihnea Toma)

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania: Alice On & Off (r. Isabela Tent)

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Scurtmetraj, in valoare de 1.000 de euro si 5.000 de euro in servicii constand in echipament, camera electrica si grip oferite de CutareFilm: Flori, fete si baieti (Truth or Dare, r. Simona Borcea)

Premiul sectiunii „What’s up, Doc?”, in valoare de 2.000 de euro, oferit de Tenaris Silcotub: Kix (r. Dávid Mikulán, Bálint Révész)

Mentiunea speciala a juriului „What’s Up, Doc?”: Alice On & Off (r. Isabela Tent)  & La Reine (r. Nikola Klinger)

Premiul pentru Cel mai Popular Film romanesc din festival (Vodafone Hearts’ Award), in valoare de 2.500 de euro, oferit de Vodafone: Morometii 3 (r. Stere Gulea)

Premiul Juriului Ecumenic, in valoare de 1.000 de euro, oferit de SIGNIS si INTERFILM unui film din competitia festivalului: Frate de-o vara (Summer Brother, r. Joren Molter)

Mentiune speciala a Juriului Ecumenic: Unde merg elefantii (r. Catalin Rotaru, Gabi Virginia Sarga)

Premiul SIGNIS, in valoare de 500 de euro, oferit de SIGNIS Romania, unui film de scurtmetraj din sectiunea Zilele Filmului Romanesc: Pisica moarta (Cat funeral, r. Ana-Maria Comanescu)

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film unui film din sectiunea Zilele Filmului Romanesc: Alice On & Off (r. Isabela Tent)

Premiul de excelenta: actrita Catrinel Dumitrescu

Premiul Special pentru Contributia adusa la Cinematografia Mondiala: Daniele Luchetti

***

Premii in cadrul programelor TIFF
Transilvania Pitch Stop

Premiul Chainsaw Europe – 25.000 de euro in servicii de post-productie: Dancing Angels (Turcia), regizat de Ferit Kilic si produs de Diloy Gülün si Beste Yamalioglu (Karma Films)

Premiul TPS Development, oferit de AVANPOST, in valoare de 5.000 de euro: Curtain (Ucraina), regizat de Valeria Sochyvets si produs de Inna Lastochkina (Contemporary Ukrainian Cinema)

Premiul VILLA KULT pentru dezvoltare, in valoare de 500 de euro: Kid Hazard (Romania), regizat de Razvan Marinescu si produs de Irina Enea (Baking Films)

Premiul Centrului National al Cinematografiei din Republica Moldova, in valoare de 1.500 de euro: Die, please, regizat de Ioana Mischie si produs de Andra MacMasters (Studioset)

Premiul Connecting Cottbus cocoLAB: east-west emerging producers Award – selectia unui producator din Romania sau Republica Moldova pentru a participa in noul program cocoLAB 2024 dedicat producatorilor in ascensiune: Irina Enea
Drama Room

Premiul pentru cel mai bun proiect de serial, constand intr-un acord de dezvoltare semnat cu PRO TV: Bucharest Noir, scenariul Andrei Redinciuc

Mentiunea Speciala a Juriului: proiectul The Group, scenariul Conrad Mericoffer
Rezidenta de creatie la castelul Bethlen-Haller, pentru un proiect din Drama Room, oferita de Domeniul Jidvei: Conrad Mericoffer proiectul The Group

Full Moon Creative Lab
Premiul Full Moon Creative Lab pentru Dezvoltare, in valoare de 5.000 de euro oferit cu sprijinul Uniunii Europene: ICU - Immortal Care Unit, head writer: Giulio Rizzo, co-scenaristi: Sinziana Cojocarescu, Greg Simmons, Nadya Todorova, facilitator Geo Doba

Competitia Locala
Premiul Competitiei Locale, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania si servicii de productie in valoare de 10.000 de euro pentru urmatorul proiect de film al regizorului, acordate de Numa Film: Centimetric (r. Philip Gaicean)

Mentiunea Speciala a Juriului, constand in servicii de post-productie in valoare de 7.000 de euro, oferite de Numa Film: Cu gust de fum si amintirea verii (r. Ágnes Anna Farkas)

Premiul Special, in valoare de 1.000 de euro, oferiti de McDonald’s Romania: mater noster (r. Lehel Fazakas)

***

Alte premii

Premiul juriului tinerilor francofoni, oferit de TV5 Monde si Institutul Francez, constand in achizitia dreptului de difuzare a filmului in cinematografele din Romania: Amal (r. Jawad Rhalib)

Bursa Alex. Leo Serban, in valoare de 2.500 de euro, oferita in parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim – Harmony (r. Norbert Fodor)

Mentiune speciala in cadrul Bursei Alex. Leo Serban, in valoare de 500 de euro, oferita de AFFT: Dezvoltarea platformei online BRICIUL – parteneriat cu asociatia ALT Film // ION GNATIUC

Mentiunea speciala din cadrul Bursei Alex. Leo Serban, in valoare de 1.000 de euro, acordata in parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim unui tanar actor roman care s-a remarcat printr-un succes notabil intr-un scurtmetraj sau lungmetraj a carui premiera a avut loc in anul 2023 sau 2024: Mara Bugarin

Tudor Giurgiu si Amalia Enache

Actorii din programul 10 Pentru Film

Teatrul National - Gala de Inchidere - 22.06.2024 (c) Lorand Vakarcs

***

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Roman, Dacin Sara, UCIN, Dept. relatii interetnice – DRI, Primaria Comunei Floresti, Europa Creativa – MEDIA
Sub-egida: UNESCO City of Film
Prezentat de: Banca Transilvania   

Sponsori: Mastercard, Vodafone, LIDL, Ursus, Regina Maria, Audi & Autoworld, IQOS, MOL Romania, Tenaris Silcotub, JTI, Pepsi, DeLonghi, NTT Data, HelpNet, McDonalds, Transgaz, Foundever, Farmec, Jidvei,  Teilor, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Radisson Blu, Energobit, Iulius Mall, E-ON, Compania de Apa Somes, Conceptual Lab by Theo Nissim, Casa de vinuri Cotnari, .msg Romania, CSI, CHIO, ECCO, Komoder, DHL, Epson
Cafeaua oficiala: NESPRESSO
Partener oficial de frumusete: Armani Beauty
Transportator oficial: Tarom
Asigurator oficial: Groupama
Partener vestimentatie: Tudor Tailor
Partener tehnologic: Reea
Partener de ospitalitate: Eximtur
Parteneri: PMA, Intend, Lecom, Promelek XXI, Luna Cleaning, Carturesti
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate