Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Ruta Sfântului Ladislau din programul România Atractivă. 20 de obiective din opt județe spun o poveste foarte puțin cunoscută de români
(Istorie)
* Ruta Sfantului Ladislau reprezinta o colectie de 20 de obiective pline de legende care spun o poveste mai putin cunoscuta in Romania;
* De numele regelui Ladislau I se leaga, potrivit legendelor, intemeierea orasului Oradea;
* Ce stim despre regele fara coroana Ladislau I si cum a ajuns un simbol al crestinismului si al cavalerismului.
* Ruta Sfantului Ladislau pe teritoriul Romaniei strabate opt judete, cele mai multe obiective fiind in Covasna, Harghita si Bihor.
Festivalul cultural Zilele Sfantului Ladislau va anima, incepand cu 24 iunie, Cetatea Oradea, unde vor fi organizate concerte, alaturi de targul de produse traditionale, insa Sfantului Ladislau ii este dedicata si una dintre cele 12 rute din cel mai nou program de turism cultural, Romania Atractiva, lansat pe 15 mai. Detalii despre festival puteti gasi aici: https://bit.ly/45tYg8J.

Turistii se pot bucura de cele 20 de obiective de pe Ruta Sfantului Ladislau pe teritoriul Romaniei pe tot parcursul anului. Pentru cei familiarizati cu spiritualitatea rasariteana, Sfantul Ladislau nu este foarte cunoscut, dar Ruta Sfantului Ladislau este un bun motiv sa descopere locuri noi si povesti ale unor comunitati etnice complexe care au convietuit impreuna, vreme de secole, gratie ospitalitatii si a spiritului romanesc, intelegand si impartasind obiceiurile, traditiile si, uneori... si sfintii.

Turistii dornici sa descopere Romania Atractiva pot accesa website-ul romania-atractiva.ro sau aplicatia mobila de travel, disponibila gratuit pentru iOS si Android (o poti descarca de aici: https://romaniaatractiva.app.link/download), unde vor gasi, printre multe altele, si informatii despre obiectivele de pe Ruta Sfantului Ladislau.

Cine este Regele Ladislau I si de ce nu stim prea multe despre Sfantul Ladislau

Sfantul Ladislau a fost un rege maghiar din dinastia Arpadienilor si a domnit intre 1077-1095. Pe de alta parte, Marea Schisma dintre cele doua ramuri mari ale crestinismului s-a produs in 16 aprilie 1054. A fost un eveniment care a intrerupt recunoasterea reciproca si legatura dintre Biserica Romei (crestinismul apusean) si Biserica Greaca (crestinismul de traditie bizantina). Ladislau I a fost canonizat ca sfant in 1195, dupa 141 de ani de la Marea Schisma. Astfel, ortodocsii nu l-au venerat ca sfant pe Ladislau, dar ii cunosc activitatea sa de rege al Regatului Apostolic Maghiar.

De numele regelui Ladislau se leaga, potrivit legendelor, intemeierea orasului Oradea. In traditia privind intemeierea Oradei se povesteste cum Regele Ladislau I, aflat la vanatoare prin tinuturile Bihariei, in regiunea numita Gradina Cerbilor, intr-un loc de o frumusete deosebita, a fost indemnat de ingeri, in timpul odihnei, sa ridice o manastire in cinstea Fecioarei Maria. A ridicat manastirea, iar locului i-a spus Varad.
Legenda spune ca Regelui Ladislau i-a fost atat de drag acest loc, incat a poruncit ca atunci cand va muri, trupul sau sa fie adus si inmormantat la Oradea Bihorului.

Regele fara coroana

Se spune despre Sfantul Ladislau ca nu si-a dorit niciodata sa fie incoronat, dar a acceptat dorinta maghiarilor de a-i conduce. De aceea a refuzat mereu sa poarte coroana de aur, cea pamanteasca, aspirand la o coroana cereasca, semn al credintei si al lucrarii sale crestine. Activitatea sa de ctitor si de promotor al crestinismului romano-catolic in randul maghiarilor, dar si al triburilor cumane si pecenege este atestata documentar de mai multe surse. Este regele care a desavarsit increstinarea Regatului Ungariei. A creat un cod de legi impotriva paganismului si de interzicere a samanismului, a construit biserici si manastiri – parte din ele incluse azi in Ruta Sfantului Ladislau, in cadrul proiectului Romania Atractiva si a promovat apararea proprietatii private.

Poate cea mai frecvent pictata ipostaza - in prezent se cunosc 48 de picturi murale care il infatiseaza pe Sfantul Ladislau, cele mai cunoscute fiind cele de la Darjiu, Craciunel, Chilieni, Chichis, Ghelinta, Biborteni, Mugeni si Daia – este batalia de la Chirales (Kerles), in apropiere de Sibiu, cand Ladislau, ranit fiind, salveaza o tanara rapita de cumani. Scenele Binecuvantarea data de episcopul din Oradea, Plecarea la lupta, Batalia de la Kerles, Urmarirea cumanului, Lupta cu cumanul si Decapitarea cumanului apar fie descoperite sub varul dat in vremea Reformei, acolo unde comunitatile au ales unitarianismul, lutheranismul sau calvinismul, fie integrate in picturile murale ale bisericilor, care si-au pastrat forma originala de crestinism in care au fost zidite.

Cum a ajuns trupul lui Ladislau in Cetatea Oradea

O alta legenda zice ca atunci cand regele si-a gasit sfarsitul la Zvolen, in anul 1095, insotitorii sai s-au grabit sa ii indeplineasca porunca testamentara si au pornit cu trupul sau neinsufletit intr-o caruta, spre Oradea. Deoarece distanta era prea mare, iar afara era foarte cald, ei au schimbat destinatia spre Alba Regala, de teama ca trupul regelui nu va rezista drumului. Insa, dupa un popas, ei au constatat ca atat caruta, cat si trupul lui Ladislau au disparut, gasind apoi caruta deplasandu-se singura pe drumul catre Oradea. Se pare ca, initial, Ladislau I a fost inmormantat in manastirea benedictina de la Somogyvár. Ulterior, dupa 1113, ramasitele pamantesti i-au fost mutate la Oradea, in vechea catedrala (distrusa in 1241 de marea invazie tatara).

In zilele noastre, legendele Sfantului cavaler Ladislau se impletesc cu povestile locurilor care ii pomenesc numele – cu bisericile fortificate ale Transilvaniei, cu Oradea si Cetatea Biharea. Cei care ii pasesc astazi pe urme sfantului razboinic descopera plaiurile frumoase, pline de farmec, de care Ladislau s-a indragostit in urma cu aproape o mie de ani.

Ansamblul Bisericii Reformate Fortificate Cricau

20 de obiective turistice din opt judete, pe Ruta Sfantului Ladislau pe teritoriul Romaniei

Ruta Sfantului Ladislau cuprinde 20 de obiective turistice incluse in programul de turism cultural Romania Atractiva, cele mai multe dintre ele fiind in judetele Covasna (sapte obiective), Harghita si Bihor (fiecare cu cate patru obiective). Judetele Alba, Sibiu, Mures, Maramures si Satu Mare au si ele cate un obiectiv turistic inclus in program pe Ruta Sfantului Ladislau.

Cele 20 de obiective sunt:

In judetul Covasna:

•    Parohia Reformata Biborteni
•    Biserica Unitariana din Chichis
•    Biserica Reformata din Saciova
•    Biserica unitariana Sfantul Gheorghe
•    Ansamblul Bisericii Romano-catolice Sf. Emeric din Ghelinta
•    Biserica Reformata Ghidfalau
•    Biserica Reformata din Padureni

Biserica Reformata Ghidfalau

In judetul Bihor:

•    Zidurile Cetatii Oradea - Bastion Aurit
•    Cetatea Biharia
•    Ansamblul abatiei din Saniob
•    „Cetatea Oradea – centru multicultural si multifunctional Oradea – etapa a V-a” - Bastionul Aurit si curtina estica

In judetul Harghita:

•    Biserica romano-catolica „Zamislirea Sf. Fecioare” (comuna Ciucsangiorgiu, sat Armaseni)
•    Biserica Reformata Daia (comuna Ulies, sat Daia)
•    Biserica reformata Lupita (comuna Mugeni, sat Lutita)
•    Biserica romano-catolica „Sf. Mihail din Mihaileni” (comuna Mihaileni, sat Mihaileni)

Biserica Reformata Lutita

Alte obiective de pe Ruta Sfantului Ladislau:

•    Biserica evanghelica din Smig (judetul Sibiu)
•    Ansamblul Bisericii Reformate Fortificate Cricau (Ighiu, judetul Alba)
•    Biserica Unitariana Sanvasii (comuna Galesti, sat Sanvasii, judetul Mures)
•    Biserica Romano-Catolica Sfanta Marie (Baia Sprie, judetil Maramures)
•    Biserica reformata si a casa parohiala din Hodod (judetul Satu Mare)

Promovarea obiectivelor de pe Ruta Sfantului Ladislau va continua, inclusiv prin participarea custozilor de obiective de pe platforma, acestia fiind indemnati sa comunice evenimentele sau alte activitati in relatie cu obiectivele, toate urmand sa fie updatate pe platforma cu descarcare gratuita: https://romaniaatractiva.app.link/download.

www.romania-atractiva.ro
PNRR: Fonduri pentru Romania moderna si reformata!

Romania Atractiva, primul program national de sustinere a turismului cultural - istoric, s-a lansat in mai 2024 si se va finaliza in iunie 2026. Programul Romania Atractiva, cu o valoare de 36.356.328,86 lei,  este parte a Componentei 11 – Turism si Cultura, Investitia 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), iar principalii beneficiari sunt autoritatile locale, alaturi de turistii romani si straini. Programul include 12 rute turistice tematice care strabat intreaga tara, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate in platforma multimedia dedicata si care, pana in 2026, vor fi semnalizate si prin infrastructura rutiera specifica. Rutele sunt: Ruta castelelor, Ruta curiilor din Transilvania, Ruta culelor, Traseul gastronomiei traditionale romanesti, Ruta bisericilor fortificate, Ruta bisericilor de lemn, Ruta manastirilor din zona Moldovei, Ruta Sfantul Ladislau pe teritoriul Romaniei, Ruta castrelor romane, Ruta cetatilor, Refacerea peisajului cultural din Delta Dunarii in vederea cresterii atractivitatii zonei – 8 obiective promovate, Ruta satelor cu arhitectura traditionala.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate