Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
6000 de spectatori au ales Festivalul Filmului European 2024
(Cinema)
Cea de a 28-a editie a Festivalului Filmului European, inaugurata la Bucuresti de Ziua Europei (9 mai) si incheiata la Chisinau in weekendul alegerilor europarlamentare din iunie, a inregistrat aproape 6000 spectatori in cele 8 orase in care a organizat proiectii cu 41 de filme. Dintre acestea, 39 au fost lungmetraje de fictiune, documentare si de animatie si 2 calupuri de scurtmetraje.
34 dintre filmele festivalului au fost prezentate in premiera nationala. Castigatorul Premiului de popularitate oferit de spectatorii FFE a fost filmul Alive in Mo... (Republica Moldova, 2024, regia: Grigore Bechet).

Am incheiat un maraton de film de o luna, in care spectatorii Festivalului Filmului European au avut acces la filme de tot felul si la o mare varietate de tehnici cinematografice, care le-au oferit o ampla panoplie de senzatii, perspective noi si idei indraznete. Noutatea fata de editiile anterioare a fost selectia oraselor in care au avut loc proiectiile, care s-a facut pe baza solicitarilor primite de la parteneri interesati din aceste localitati, organizatii si oameni care si-au pus la dispozitie timpul, resursele, energiile si mai ales entuziasmul pentru a le aduce concetatenilor lor film european de calitate. Le multumesc pentru acest maraton de diversitate si democratie – incheiat chiar inainte de alegerile europene - tuturor colaboratorilor nostri traditionali si celor care ni s-au alaturat in acest an; am convingerea ca am construit o comunitate a valorilor europene alaturi de care sper sa organizam si editiile viitoare ale Festivalului”, a declarat Liviu Jicman, presedintele Institutului Cultural Roman.

Liviu Jicman si Mara Roman

Festivalul, organizat de ICR, in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, EUNIC Romania, Uniunea Cineastilor din Romania, ambasadele si institutele culturale ale statelor europene, a debutat pe 9 mai, la Bucuresti, la Sala Luceafarul (fostul CinemaPro) cu filmul Lectiile Blagai / Blaga’s Lessons, in regia lui Stephan Komandarev, coproductie bulgaro-germana. La Bucuresti proiectiile au avut loc in perioada 10-15 mai la Cinema Elvire Popesco si Cinema Union, precum si la Cinemateca Eforie (11-12 mai). Programul editiei din 2024 a continuat la Botosani (Cinema Unirea) intre 10-12 mai; la Targu Mures (Muzeul Judetean Mures – Sectia de Istorie (Cetate) Sala Multimedia) intre 16-18 mai; la Sibiu (Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia si Forumul Democrat al Germanilor - Sala Oglinzilor) intre 17-19 mai; la Chitila (Parcul Valea Mangului) intre 17-19 mai; la Curtea de Arges (La Conac) intre 18-19 mai; la Brasov (Centrul Cultural Reduta) intre 24-26 mai si s-a incheia la Chisinau (Cinema Odeon), cu spectacole in perioada 6 - 8 iunie.


La fel ca in fiecare an, o parte din productii au fost propuse si oferite de ambasadele si institutele culturale ale statelor Uniunii Europene, iar selectia finala a fost asigurata de criticul de film Catalin Olaru, directorul artistic al 28.FFE: „La 35 de ani de la Revolutie, am tradus in filme dorinta de altceva, pumnul ridicat in aer si revolta. Conteaza sa ne impotrivim, macar din cand in cand, sistemelor de orice fel, iar sistemul de distributie cinematografica nu face exceptie. Conteaza sa nu uitam cum e sa ne uitam la film european”.

Ambasadorul onorific al Festivalului a fost, in acest an, Mihai Sofronea, regizorul roman premiat in 2022 la Festivalul de film de la Sofia pentru Cautatorul de vant. Prin traditie, rolul ambasadorului FFE este acela de a oferi o perspectiva proprie asupra filmului european, prin realizarea spotului de promovare a Festivalului, care a subliniat puterea evocatoare si de memorie colectiva a filmului, atragand atentia asupra „amneziei societatii”, care pare sa fi uitat unde eram acum 35 de ani si cat de mult s-au schimbat lucrurile in Romania dupa 1989. Acesta poate fi vizionat aici: https://ffe.ro/2024/.

Premiul Publicului - Grigore Bechet, Alive in Mo

In completarea proiectiilor, FFE 2024 a oferit cinefililor dezbateri, colectii de marturii Cinefemina si intalniri cu echipele filmelor sau alti invitati.

•    Pe 11 mai, la Cinemateca Eforie, a avut loc o interesanta discutie cu regizorul bielorus Nikita Lavretski (numit de Cahiers du Cinema drept cel mai interesant gagman al scenei invizibile din Belarus), in completarea proiectiei filmului sau, Intalnire la Minsk / A Date in Minsk, recompensat anul trecut cu premiul pentru cel mai bun film la Doc Lisboa;

•    pe 13 mai, la Cinema Union, regizorii documentarului Maine ma duc / Tomorrow I Leave, Maria Lisa Pichler, Lukas Schöffel, si protagonista acestuia, Maria Gliga, au participat la o intalnire cu publicul, facilitata de Forumul Cultural Austriac;

•    Ziua Cinefemina din 15 mai a oferit, la Bucuresti, o selectie de filme regizate de femei si s-a finalizat cu o crestomatie de marturii, amintiri si texte de opinie oferite de profesioniste din lumea filmului si experte preocupate de conditia femeii in societatea contemporana: Aurora Liiceanu, Crina Semciuc, Ilinca Manolache, Nicoleta Lefter, Olimpia Melinte, Silva Helena Schmidt si Teona Galgotiu (eveniment realizat in parteneriat cu Ambasada Suediei in Romania si publicatia Films in Frame);

•    Pe 14 mai, la Cinema Union in Bucuresti si 8 iunie, la Cinema Odeon la Chisinau, regizorul Grigore Bechet si o parte din echipa sa au fost prezenti pentru o sesiune de Q&A dupa proiectia filmului sau, Alive in Mo, desemnat drept cel mai popular film al FFE de catre publicul din Bucuresti a actualei editii a Festivalului.

Q&A Nikita Lavretski si Radu Jude

regizorii Maria Lisa Pichler, Lukas Schöffel si protagonista Maria Gliga - Tomorrow i leave

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si EUNIC Romania, in parteneriat cu Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN), ambasadele, centrele si institutele culturale europene.

Parteneri in organizarea editiilor locale: Institutul Francez din Romania, Ambasada Frantei in Romania si Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana (Bucuresti), Primaria Municipiului Botosani, Teatrul Mihai Eminescu si Cinema Unirea (Botosani), Primaria Orasului Chitila (Chitila), Consiliul Judetean Brasov si Centrul Cultural Reduta (Brasov), Asociatia Fresh Community (Curtea de Arges), Consiliul Judetean Sibiu, Filarmonica de Stat din Sibiu si Forumul Democrat al Germanilor din Romania (Sibiu), Consiliul Judetean Mures si Muzeul Judetean Mures – Sectia de Istorie (Targu Mures).

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate