Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Programul c@rte în sate al Asociației Eu, tu și ei, premiul I la Gala Societății Civile
(Viață)
Cu ajutorul unei inimoase echipe de voluntari povestasi, „c@rte in sate le ofera voce copiilor din sate uitate si le duce carti si ateliere de dezvoltare personala prin lectura, a spus Silvia Vrinceanu Nichita, fondatoarea proiectului, la Gala Societatii Civile. Programul cultural si de literatie c@rte in sate al Asociatiei „Eu, tu si ei” Focsani a obtinut Premiul I la Gala Societatii Civile, fiind nominalizat la categoria B, sectiunea Proiecte Realizate cu implicarea Voluntarilor.
Programul „c@rte in sate” aduce impreuna voluntari, profesionisti din domeniul Educatiei si lideri din comunitati pentru a oferi oportunitati de invatare si dezvoltare personala copiilor din comunitati vulnerabile, reducand astfel rata analfabetismului functional si marginalizarea prin activitati creative si acces la carte si literatura.

Mai mult, prin intermediul voluntarilor proiectul le ofera copiilor din sate speranta si incredere, dupa cum  a subliniat Silvia Vrinceanu Nichita, pe scena Galei Societatii Civile, la inmanarea Premiului I.


 „Suntem onorati pentru aceasta recunoastere la nivel national a proiectului nostru. Ne sunt astfel valorizate eforturile din ultimii 7 ani de a duce carte, speranta, incredere si ateliere de povesti copiilor nevazuti din sate uitate, vulnerabile la saracie si marginalizare.

Ajungem la mintile, sufletele si inimile copiilor cu ajutorul voluntarilor, asa ca lor le dedicam acest premiu, respectiv tuturor voluntarilor mari si mici, peste 300 de oameni buni, cu care am pornit in sate, cu o valiza plina cu carti, incepand cu 2018.  
Dedicam acest premiu si copiilor uitati pentru care vrem sa punem la drum #ScoalaPeRoti - centru educational mobil pentru copiii din sate, pentru care strangem fonduri in aceasta perioada!”, a explicat Silvia Nichita pe scena Galei Societatii Civile joi,la Bucuresti.


Gala Societatii Civile este cel mai amplu proiect care promoveaza si premiaza activitatea sectorului asociativ din Romania.

Gala Societatii Civile (GSC) este un proiect The Institute, initiat in anul 2002, al carui scop este acela de a promova activitatea sectorului non-profit, neguvernamental din Romania
Gala a inregistrat anul acesta 228 inscrieri in competitie, dintre care 192 de proiecte, 24 de programe si 12 campanii sociale de comunicare implementate in 2023.
Proiectele inscrise la cea de-a 22-a editie a Galei Societatii Civile au fost evaluate de peste 72 de specialisti in implementarea si evaluarea proiectelor, cercetatori, sociologi, jurnalisti, lideri si formatori de opinie ai societatii civile si ai sectorului non-profit si reprezentanti ai sectorului privat.


Scopul programului educational c@rte in sate este este de a schimba ceva din viitorul copiilor, intr-o tara in care 42% dintre elevii de 15 ani sunt considerati analfabeti  functionali.

Silvia Vrinceanu Nichita, fosta jurnalista, si-a propus sa aduca aceasta schimbare in comunitatea din care face parte, din iubire pentru copii, carti si Vrancea rurala, unde isi are si ea radacinile. Ea insasi a copilarit intr-unul din satele vrancene si isi aduce aminte cu drag de vremurile in care avea resurse limitate, dar viata la sat si cartile ii ofereau atat de multa bucurie. Si unii dintre povestasii ei s-au nascut in Vrancea rurala, ceea ce le inspira mai multa motivatie sa se implice in proiect.

Proiectul s-a nascut din nevoia de a combate diverse probleme ale copiilor din satele  vrancene, prioritare fiind lipsa unor competente de baza in domeniul cititului, scrisului si socotitului, respectiv accesul limitat la carte si evenimente culturale si educationale. „Am pornit la drum in vara anului 2018 cu o valiza plina de carti din bibliotecile personale. Am citit povesti, am oferit mii si mii de carti, am deschis zeci de biblioteci si am primit imbratisari de la mii de copii. Si am invatat de la fiecare. In timp, ne-am dat seama ca este nevoie de mai mult, ca trebuie sa punem umarul la crearea unui ecosistem in jurul copilului.”, a adaugat Silvia in discursul ei de pe scena Galei Societatii Civile 2024.

Proiectul c@rte in sate este sansa copiilor din satele uitate de a se dezvolta, de a interactiona cu tineri educati si creativi din orase si sate care le devin modele si de a avea curajul sa-si asume propria poveste de viata, una cu perspective mai bune pentru viitor.

Sansa acestui proiect de a deveni un model de inspiratie pentru comunitati este aproape de a fi realizata prin #ScoalaPeRoti - centru educational mobil pentru copiii din sate uitate, conceput ca un serviciu educational 3 in 1 (biblioteca mobila, ludoteca si centru de activitati): ofera acces la resurse educationale si oportunitati de invatare in vatra satelor, pe durata verii si la sfarsit de saptamana, care sa conduca la scaderea nivelului analfabetismului functional.
 
Comunitatea c@rte in sate are nevoie de un microbuz capabil sa calatoreasca in conditii de siguranta, in special in zonele mai greu accesibile, Vrancea fiind un judet predominant rural, cu sate imprastiate si o retea fragmentata de drumuri.
 
Detalii despre proiect  pe https://swimathonbucuresti.ro/echipa/silvia-nichita si pe pagina Carte in sate.
 


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate