Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Fundația Conservation Carpathia inaugurează Centrul de vizitare „Casa Castorului” în comuna Rucăr
(Viață)
Fundatia Conservation Carpathia anunta deschiderea oficiala a Centrului de vizitare Casa Castorului in comuna Rucar, judetul Arges. Centrul isi propune sa ofere o experienta inedita atat localnicilor, cat si vizitatorilor, care vor avea ocazia sa descopere fascinanta lume a castorului.
Construit de Fundatia Conservation Carpathia cu sprijinul Comisiei Europene prin programul LIFE+ si al Fundatiei Arcadia, Centrul de vizitare „Casa Castorului” isi propune sa devina un punct de atractie important pentru turisti si sa contribuie la dezvoltarea durabila a comunitatii locale. Totodata, centrul va reprezenta un spatiu de educatie ecologica pentru copiii si tinerii din comunitate.

Casa Castorului” este primul dintr-o serie de centre de vizitare pe care Fundatia Conservation Carpathia le construieste in jurul Muntilor Fagaras. Cel de-al doilea centru este dedicat zimbrului si va fi inaugurat in aceasta toamna la Leresti. Astfel, dezvoltam infrastructura de vizitare a viitorului Parc National Muntii Fagaras si, totodata, incurajam vizitatorii sa contribuie la protejarea naturii.

Deschiderea Centrului de vizitare „Casa Castorului” reprezinta un pas important pentru protejarea si promovarea naturii din zona, oferind localnicilor si vizitatorilor ocazia de a invata despre castori si habitatul lor, in timp ce sprijinim dezvoltarea comunitatii. Intr-o lume tot mai preocupata de protectia mediului, acest proiect nu doar ca incurajeaza practici durabile, dar si promoveaza educatia ecologica si implicarea comunitatii in conservarea biodiversitatii”,  au declarat Barbara si Christoph Promberger, directori executivi, Fundatia Conservation Carpathia.

Barbara si Christoph Promberger directori executivi Fundatia Conservation Carpathia

O constructie sustenabila si autentica

Centrul de vizitare „Casa Castorului” este proiectat tinand cont de traditiile si de arhitectura satelor de munte din Romania, devenind astfel un punct de referinta pentru ecoturism si dezvoltare locala durabila. In fata centrului, vizitatorii sunt intampinati de o constructie care reproduce „casa” castorului, oferindu-le o perspectiva unica asupra acestui habitat natural.

Centrul de vizitare Casa Castorului

Centrul de vizitare Casa Castorului este o constructie realizata cu mesteri locali, folosind materiale prietenoase cu mediul si provenite din zona. In realizarea constructiei s-au folosit grinzi de molid, usi si ferestre din lemn tratat cu uleiuri ecologice, si un acoperis din sita traditionala, realizata in Rucar, sprijinind astfel economia locala. Dotat cu panouri fotovoltaice pentru a utiliza energie verde, centrul a fost conceput astfel incat sa aiba un impact minim asupra naturii.

Cu o suprafata de 167 de metri patrati si un spatiu util de 59 de metri patrati, centrul gazduieste o expozitie interactiva care dezvaluie secretele lumii castorilor, oferind vizitatorilor o perspectiva unica asupra acestui habitat natural.

Centrul de vizitare Casa Castorului

Centrul de vizitare Casa Castorului

Program de vizitare si adresa
•    Marti - Vineri: 10:00 – 17:00
•    Sambata: 10:00 – 13:00 si 14:00 – 18:00
•    Duminica: 9:00 – 13:00 si 14:00 – 17:00
•    Luni: Inchis

Biletul de intrare pentru adulti (+16) este de 10 lei, iar pentru copii de 5 lei.
Adresa: Comuna Rucar, 117630, Soseaua E574 nr.124.
Localizare pe harta: https://maps.app.goo.gl/1gEgK2TY4PbSDkgdA

Zilele portilor deschise pentru comunitate

In perioada 17 – 21 iulie invitam comunitatea la zilele portilor deschise ale Centrului de Vizitare „Casa Castorului”. Locuitorii comunelor care au acces gratuit in perioada Zilelor Portilor deschise sunt:
Dambovicioara -  Dambovicioara, Podu Dambovitei si Ciocanu
Dragoslavele – Dragoslavele, Valea Hotarului
Leresti – Voinesti, Leresti, Pojorata
Rucar – Satic, Rucar
Stoenesti – Stoenesti, Lunca Gartii, Slobozia, Piatra Badeni, Valea Badenilor, Cotenesti
Valea Mare Pravat – Valea Mare, Bilcesti, Colnic, Fantanea, Gura Pravat, Namaesti, Pietroasa, Selari

Accesul la Centrul de vizitare „Casa Castorului” este gratuit in permanenta pentru toti locuitorii din comuna Rucar, in baza buletinului de identitate.

Oficialitati locale inaugurare

Centrul Casa Castorului

Aceasta activitate este realizata in cadrul proiectului LIFE Carpathia, „Crearea unei zone de natura salbatica in sudul muntilor Carpati, Romania”, LIFE18 NAT/RO/00108. Principalul scop al proiectului este reconstructia habitatelor degradate si aplicarea unor masuri de conservare care sa permita refacerea proceselor naturale si care, deopotriva, sa creeze beneficii comunitatilor locale din zona Muntilor Fagaras. Proiectul este implementat de Fundatia Conservation Carpathia, in parteneriat cu Asociatia Ocolul Silvic Carpathia, Asociatia de Vanatoare Piatra Craiului Fagaras Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Judetean Arges – Basarab I si ProPark – Fundatia pentru Arii Protejate, intre anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) si a Fundatiei Arcadia prin programul ELP (Endangered Landscapes Programme, www.endangeredlandscapes.org). Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene.

Despre Fundatia Conservation Carpathia

Fundatia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Muntii Carpati, in beneficiul biodiversitatii si a comunitatilor locale. Din 2009, fundatia romaneasca a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de paduri si pasuni alpine in sud-estul Carpatilor Meridionali, achizitionandu-le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieti pe 1.991 de hectare afectate de taieri, a creat o zona de 78.000 de hectare pe care nu se desfasoara vanatoare sportiva si de trofee.
Fundatia contribuie la bunastarea comunitatilor din vecinatatea padurilor protejate prin proiecte sociale, de educatie si de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului National Muntii Fagaras.
Activitatea Fundatiei Conservation Carpathia este recunoscuta la nivel national si international, recent organizatia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastra”. Din 1948, BAMBI premiaza personalitati si organizatii care se remarca prin activitate si au un impact deosebit.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate