Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 septembrie 2024
Recomandări
Volumul I „Artiști și istorici de artă în detenția politică a regimurilor totalitare” primește premiul „Cicerone Ionițoiu” al Fundației Culturale Memoria
(Istorie)
Primul volum din seria „Artisti si istorici de arta in detentia politica a regimurilor totalitare”, publicat la editura PostModernism Museum in 2023, a primit premiul „Cicerone Ionitoiu” pentru cel mai bun volum de studii in cadrul Concursului de publicatii privind comunismul, editia a IV-a, organizat de Fundatia Culturala Memoria. Cercetarea studiilor de caz a pornit de la identificarea, in cadrul unei cercetari preliminare, a peste 170 de artisti si peste zece istorici de arta din Romania, care au cunoscut diverse forme ale detentiei in diferite regimuri totalitare din Romania.
Artisti si istorici de arta in detentia politica a regimurilor totalitare din Romania reprezinta un subiect sensibil si complicat, care se constituie ca o diferenta specifica a evolutiilor artistice din Europa de Est, in ceea ce priveste atat continutul cat si metodologia de cercetare. Acesti artisti si istorici de arta au fost neglijati, epurati sau exclusi din cercetarea, studierea si contextualizarea naratiunilor mari, de sinteza, sau a monografiilor artistice ale istoriei artei din Romania si totodata neintegrati studiului fenomenelor concentrationare si totalitare mai largi.

„Publicatia este prima dintr-o serie de trei volume dedicate artistilor si istoricilor de arta in detentia politica a regimurilor totalitare din Romania. Studiile cuprinse in acest volum si in cele ce urmeaza, dedicate categoriilor socio-profesionale ale lumii artistice, sunt elaborate de cercetatori care provin din mai multe campuri de interese si specializari stiintifice ce utilizeaza metodologii interdisciplinare.” 
Cosmin Nasui, editor coordonator

Cuprins

Note asupra editiei – Artisti si istorici de arta in detentia politica a regimurilor totalitare din Romania

Cosmin Nasui – Honoriu Cretulescu si Vasile Hudici, artisti si cadre didactice ale catedrei de pictura a Academiei de Arte Frumoase din Iasi, activi in timpul rebeliunii legionare din 1941

Cosmin Nasui – Wilhelm Benes, prozator, critic de arta, gazetar la „Sfarma Piatra”, „criminal de razboi”, agentul „Bohumil”

Cosmin Nasui – Vasile Stefan. Profesor si rector al Academiei de Arte Frumoase din Odesa, in timpul ocupatiei romanesti, pictor in perioada comunista

Cosmin Nasui – Avatarurile lui George Tomaziu: artist, poet, spion, detinut politic, agent de influenta

Cristian Vasile – Oameni de arta in detentia regimurilor totalitare: cazul Barbu Brezianu

Luiza Barcan – Constantin Calafateanu – Pictura ca destin in infernul comunist

In functie de fiecare caz individual de artist sau istoric de arta, asistam la manifestarea, in stadii diferite, a acceptarii constrangerilor politice, neacceptarii lor sau chiar a suspensiei sociale (in comunism si postcomunism), ilustrata prin folosirea unui spectru controversat de caracterizari binare (de la incadrari precum banditi sau dusmani ai poporului, la martiri sau sfinti ai inchisorilor). Abordarea in cheie postmoderna filozofica – nici eroi, nici victime – tempereaza controversa, recursul la etichetare, tendintele esentialiste si moralizatoare.” – Cosmin Nasui, editor coordonator

Diferentele specifice ale istoriilor artelor in regimurile totalitare

Volumul este dedicat cercetarii categoriei socio-profesionale a artistilor si istoricilor de arta, microistoriilor ramase nestudiate in cadrul istoriei artelor si extinde cadrul cercetarii istorice lansate public in anul 2021, pentru a cuprinde dictatura carlista, dictatura legionara, dictatura antonesciana si dictatura comunista. Cercetarea poate reprezenta o contributie consistenta la cunoasterea si intelegerea diferentelor specifice regasite in cazul artistilor si istoricilor de arta din detentia sistemelor totalitare. Lucrarea isi propune sa depaseasca sistemul binar, proiectiile si consideratiile filozofice, religioase, metaforice, legale (care au dominat spatiul de discutii) si care nu pot raspunde decat partial intrebarilor complexe pe care aceste cazuri specifice le ridica despre natura umana.

Volumul poate fi comandat aici:
https://learningremotely.formareculturala.ro/product/artisti-si-istorici-de-arta-in-detentia-politica-a-regimurilor-totalitare-volumul-1/
Proiect editorial cofinantat de Administratia Fondului Cultural National

Volumul II se afla in pregatire.


Cosmin Nasui este curator, istoric si critic de arta, manager cultural, evaluator acreditat de arta contemporana, evaluator de proiecte culturale. Este fondator al celei mai largi platforme online romanesti pentru sustinerea si promovarea artei contemporane romanesti Modernism.ro. Este curator la platforma muzeala privata PostModernism Museum si partener la Nasui Collection & Archives. Este autor de carti de sinteza, monografii si studii de istoria artelor.
Detalii profesionale aici https://www.postmodernism.ro/cosmin-nasui/

Cristian Vasile este cercetator stiintific la Institutul de Istorie „N. Iorga” (Academia Romana), redactor sef adjunct al publicatiei „Studii si Materiale de Istorie Contemporana”. Printre cartile sale amintim volumul Viata intelectuala si artistica in primul deceniu al regimului Ceausescu 1965-1974 (Humanitas, 2014). Are in pregatire un volum despre cercetarea academica umanista sub guvernarea Gheorghiu-Dej. Este coordonator de doctorate in domeniul Istorie si preda in cadrul Scolii de Studii Avansate a Academiei Romane. Din mai 2023, este membru corespondent al Academiei austriece de stiinte.
Detalii profesionale aici https://www.postmodernism.ro/cristian-vasile/

Luiza Barcan este doctor in arte vizuale, expert atestat de Ministerul Culturii, istoric, critic de arta si curator, jurnalist de radio si televiziune. A publicat numeroase studii de istoria artei, cronici de arta (in revistele „Literatorul”, „Contemporanul”, „Art-Panorama”, „Observator cultural”, „Ramuri”, „Buridava”, „Tribuna” etc.), albume de arta plastica (Medi Wechsler Dinu, Maria Constantin, Lidia Nancuischi, Constantin Calafateanu, Tudor Popescu) si carti dedicate artistilor si artelor vizuale („Angoase ale privirii”, „Artisti plastici la Serata lui Iosif Sava”, „Constantin Calafateanu – Insemnarile unui pictor regasit”). A colaborat la realizarea „Dictionarului Sculptorilor din Romania, secolele XIX-XX”, editat de Fundatia META si a publicat studii si interviuri in volumele „Artiste uitate din Romania” si „Centenarul femeilor din arta romaneasca”, volumul II, publicate la Editura PostModernism Museum. In prezent, este realizator al rubricii „Icoane ale Imparatiei Cerurilor”, de la Radio Trinitas si semneaza rubrica de arte vizuale la revista „Contemporanul”.
Detalii profesionale aici https://www.postmodernism.ro/luiza-barcan/

-------

Scopul Concursului  de publicatii privind comunismul organizat de  Fundatia Culturala Memoria este acela de a promova lucrarile si a autorilicare se apleaca asupra unor asemenea teme si de a onora amintirea celor care au infiintat si au contribuit la realizarea revistei „Memoria - revista gandirii arestate”. Juriul  a  fost  format  din  istorici  si  literati  cu  preocupari  recunoscute  in  domeniul  istoriei  comunismului si din membrii redactiei Memoria. Celelalte publicatii din concurs si membrii juriului pot fi gasiti aici
https://www.revistamemoria.ro/rezultatele-concursului-de-publicatii-privind-comunismul-editia-a-iv-a
Toate lucrarile primite au fost incluse in Biblioteca Fundatiei Culturale Memoria, care urmeaza a fi deschisa catre publicul interesat de trecutul recent.

Cicerone Ionitoiu (n. 8 mai 1924, Craiova – d. 26 ianuarie 2014, Paris) a fost un scriitor roman, detinut politic in inchisorile comuniste din Romania.

PostModernism Museum editeaza studii, cercetari si documentare din domeniile istoriei culturii, istoriei artei, antropologiei, sociologiei, managementului cultural colaborand cu autori si experti. Editura PostModernism Museum a publicat 20 de volume de la infiintare, acoperind zonele cercetarii istorice, de arta si a industriilor culturale si creative. Toate volumele fac parte din proiecte si programe culturale complexe, in care publicatia este integrata ca produs si rezultat cultural, ca metoda de recuperare si analiza, ca mediu de arhivare si inregistrare, ca instrument de sustenabilitate si continuitate.

Colectiile editoriale sunt:

„Lada de Gunoi a Istoriei”, volumele: „Minoritati etnice in cultura vizuala”, 

„Centenarul femeilor in arta romaneasca” (volumul I si II), „Artiste uitate din Romania: cercetari si studii despre contributia femeilor la istoria artei romanesti”, 

„Nationalism si multiculturalism in cultura vizuala de la 1918 pana in prezent”, 

„Cultura de masa in Epoca de Aur: Cintarea Romaniei & Cenaclul Flacara”, „Erotism si sexualitate in «Epoca de Aur»”, „Artele monumentale decorative din Romania. O incursiune in a doua jumatate a secolului XX”, „Politicile umorului de extrema dreapta si razboiul imaginilor din Romania”, „Artisti si istorici de arta in detentia politica a regimurilor totalitare” (volumul I).

„Noii industriasi, creativii” (patru volume) si „Consolidarea unui statut societal al artistului, autorului, creatorului in Romania”

„Arta si istorie”, volumele: „Dezradacinat / Uprooted: Catalin Badarau, Aurel Vlad featuring Napoleon Tiron”, „Erotismul in arta moderna si contemporana romaneasca”, „Hedda Sterne - Early Years”, „Monumente in miscare / Moving Monuments”.

Toate detaliile despre carti si autori se pot regasi aici: http://www.postmodernism.ro/publishing-programme/


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate