Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
George Enescu - fondator şi preşedinte al precursoarei UCMR - este onorat de concursul de compoziţie ce îi poartă numele
(Muzică)
Concursul International George Enescu – cea mai importanta competitie de gen din Romania si una dintre cele mai importante din lume – ajuns la a a XIX-a editie, va avea loc intre 31 august si 27 septembrie 2024 in Bucuresti. Acesta este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si este un proiect cultural strategic finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.
In 1913, George Enescu a infiintat Premiul national de compozitie ce i-a purtat numele, care a fost acordat anual, fiind sustinut de marele compozitor roman din fonduri personale pana in 1946, cu scopul incurajarii creatiei romanesti.
    
Acest model de sustinere a tinerilor compozitori a inspirat aparitia Concursului International de Compozitie patronat spiritual de George Enescu, care, dupa o editie-pilot din 1991 prezidata de Stefan Niculescu, din anul 2003 a devenit un reper al competitiilor pentru creatie simfonica si camerala din intreaga lume.

Printre laureatii prestigiosului concurs, in cele 11 editii de pana acum, s-au numarat mai multi tineri compozitori romani care au obtinut acest important premiu si care, in timp, si-au confirmat valoarea: Dan Dediu (premiul pentru muzica simfonica in anul 1991), Diana Rotaru (premiul pentru muzica de camera in 2003 si premiul pentru muzica simfonica in 2005), Vlad Maistorovici (premiul pentru muzica de camera in 2003), Sebastian Androne (premiul pentru muzica simfonica in 2014) si Alexandru Stefan Murariu (premiul pentru muzica de camera in 2014 si premiul pentru muzica simfonica in 2018). Alti compozitori care au obtinut aceste distinctii au fost elvetienii Oliver Waespi, David Philip Hefti, japonezul Kenji Sakai, Lan-Chee Lam si Yau May – Kay din Kong Kong, Shen-Ying Qian si Tian Tian din China, Kim Young-Guk, Jung Hoon Nam, Youngjae Cho si Shin Kim din Coreea de sud, italienii Caterina Di Cecca si Leonardo Marino, neozeelandezul Karlo Margetic si Maria Ungureanu din Republica Moldova. In doua dintre editii a fost acordat un premiu special pentru originalitate care a fost primit de Marc Migo Cortes din Spania si de Bartosz Jawor din Polonia. In anul 2009, mai multe premii speciale au fost acordate de Muzeul National George Enescu, trei dintre ele recompensand compozitii ale muzicienilor romani Cristian Lolea, Victor Alexandru Coltea si Ciprian Gabriel Pop.

Se stie ca George Enescu a fost, de asemenea, membru fondator (1920) si presedinte (pana in 1948) al Societatii Compozitorilor Romani, devenita ulterior Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, asociatie profesionala binecunoscuta si activa ce are ca scop principal sustinerea muzicii romanesti si care, in mod firesc este implicata in derularea Concursului International de Compozitie „George Enescu”, prin cativa membri ai sai care fac parte din juriul competitiei: compozitorii romani Doina Rotaru, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu si Adrian Pop, artisti si profesori binecunoscuti a caror atentie si competenta a fost solicitata pentru evaluarea compozitiilor inscrise in concurs in acest an. Juriul condus de compozitorul si pianistul polonez Zygmunt Krauze ii mai are in componenta pe Tim Benjamin, Jennifer Higdon, Magnus Lindberg, Gerard McBurney, Outi Tarkiainen, Elsa Vautrain, nume de referinta ale artei muzicale mondiale.

Dincolo de premiile si oportunitatile pe care le ofera Concursul Enescu, cred ca e foarte importanta calatoria pe care o parcurge un tanar muzician atunci cand decide sa participe la aceasta competitie. Chiar daca la final vom avea doar trei instrumentisti castigatori si doi compozitori, cred ca toti cei inscrisi vor castiga ceva din aceasta experienta. Acum vor face cunostinta cu muzica lui Enescu, vor avea ocazia sa evolueze pe scena Ateneului Roman si vor putea sa descopere publicul de la Bucuresti.Cristian Macelaru, Directorul Artistic al Festivalului si Concursului International George Enescu.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate