Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
Compozitori români, membri ai UCMR, în juriul Concursului Internaţional George Enescu
(Muzică)
Patru compozitori de prestigiu, membri ai Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania fac parte din juriul actualei editii a Concursului International de Compozitie „George Enescu”. Doina Rotaru, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu si Adrian Pop sunt artisti si profesori binecunoscuti a caror atentie si competenta a fost solicitata pentru evaluarea compozitiilor inscrise in concurs in acest an.
Cel mai important concurs de gen din Romania si unul dintre cele mai importante din lume va avea loc intre 31 August si 27 septembrie 2024 in Bucuresti.

Printre laureatii prestigiosului concurs, in cele 11 editii de pana acum, s-au numarat mai multi tineri compozitori romani care au obtinut acest important premiu si care, in timp, si-au confirmat valoarea: Dan Dediu (premiul pentru muzica simfonica in anul 1991), Diana Rotaru (premiul pentru muzica de camera in 2003 si premiul pentru muzica simfonica in 2005), Vlad Maistorovici (premiul pentru muzica de camera in 2003), Sebastian Androne (premiul pentru muzica simfonica in 2014) si Alexandru Stefan Murariu (premiul pentru muzica de camera in 2014 si premiul pentru muzica simfonica in 2018).

Doina Rotaru

Doina Rotaru a scris pana in prezent numeroase lucrari instrumentale, camerale si orchestrale, muzica ei fiind interpretata in concerte si festivaluri din intreaga lume. Compozitoarea a fost distinsa cu Premiul Academiei Romane (1996), 15 premii ale Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, precum si cu Premiul I la Concursul International GEDOK – Mannheim (1994). Titluri precum Spiritul Elementelor (Apa, Pamant, Foc, Aer), Himere, Cercuri magice, Uroboros, Tempio di fumo, Spiralis, Crystals, Lumina, Umbre sau Japanese garden arata preferinta compozitoarei Doina Rotaru pentru lucrul cu arhetipuri si simboluri, pe care le impleteste cu grija in eterofonii lichide, imbinand influentele arhaice romanesti cu tehnici si structuri contemporane.

Dan Dediu

Dan Dediu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania este un creator prolific cu larga recunoastere internationala care a compus peste 180 de opusuri ce acopera aproape toate genurile muzicale. Este laureat al mai multor premii nationale si internationale de compozitie si a coordonat, in calitate de director artistic, festivalul Saptamana Internationala a Muzicii Noi (in 1999-2001, 2007-2008, 2016-2024). Dan Dediu este profesor de compozitie, director artistic al ansamblului Profil, iar intre 2008 si 2016 a fost rectorul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. De asemenea, este Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte George Enescu din Iasi, al Universitatii din Craiova, al Academiei de Muzica, Teatru si Arte plastice din Chisinau si al Academiei Nationale Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Adrian Iorgulescu

Adrian Iorgulescu se numara printre acei muzicieni multivalenti care, printr-o pregatire complexa in mai multe domenii, s-a distins atat pe plan creativ, cat si pe plan teoretic, politic, pedagogic sau administrativ. In prezent, Adrian Iorgulescu este profesor universitar, conducator de doctorat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si presedintele Asociatiei pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR-ADA). A detinut functia de presedinte al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania in anii 1992-2005 si 2010-2022. Creatia sa cuprinde opusuri din toate genurile muzicale, lucrari didactice si muzicologice, volume de poezie, eseuri, studii, articole publicate in presa de specialitate. A fost distins cu numeroase premii nationale si internationale, precum Premiul Dinu Lipatti (1973), Premiul UCIN pentru muzica de film, Premiile Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (1979, 1981, 1982, 1987, 1989, 2013 si 2016), Premiul George Enescu al Academiei Romane sau premiul de compozitie World Music Celebration – Louisville (SUA). In 2022, a obtinut Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pentru intreaga cariera artistica. Este membru corespondent al Academiei Romane si Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau (Republica Moldova).

Adrian Pop

Adrian Pop a obtinut la randul sau o serie de distinctii care i-au marcat drumul carierei sale componistice: Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (1978, 1981, 1989, 2011, 2015), Premiul George Enescu al Academiei Romane (Bucuresti, 1996) si premii la concursurile internationale de compozitie de la Tours si Arezzo (1979), Roodepoort (1983), Trento (1983, 1985, 1987), Spittal an der Drau (1986), Gran Canaria (2003). O indelungata colaborare l-a legat de prestigioasa Filarmonica de Stat Transilvania, ca secretar si consultant artistic (1983-2004) si director general (1991-1995). Intre 2008 si 2012 a fost rector al Academiei Nationale de Muzica Gheorghe Dima, iar in prezent este profesor de compozitie in cadrul aceleiasi institutii.

Juriul condus de compozitorul si pianistul polonez Zygmunt Krauze ii mai are in componenta pe Tim Benjamin, Jennifer Higdon, Magnus Lindberg, Gerard McBurney, Outi Tarkiainen, Elsa Vautrain, nume de referinta ale artei muzicale mondiale.

Se stie ca George Enescu a fost membru fondator (1920) si presedinte (pana in 1948) al Societatii Compozitorilor Romani, devenita ulterior Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, asociatie profesionala binecunoscuta si activa ce are ca scop principal sustinerea muzicii romanesti. UCMR se implica astfel in procesul de evaluare a lucrarilor inscrise in Concursul International de Compozitie patronat spiritual de George Enescu, care a devenit un reper al competitiilor pentru creatie simfonica si camerala din intreaga lume, urmand modelul de sustinere a tinerilor compozitori pe care marele compozitor roman l-a dat intre 1913 si 1946 prin infiintarea Premiului national de compozitie ce i-a purtat numele.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate