Ultimele zile de înscrieri la masterclass-urile de interpretare instrumentală cu artiști excepționali de la Universitatea Mozarteum din Salzburg | |
(Muzică) |
Wonji Kim-Ozim si Ziyu He, doi artisti exceptionali de la Universitatea Mozarteum din Salzburg, impreuna cu violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev si pianista Monica Florescu, absolventi ai Conservatorului Regal din Anvers si initiatorii Stagiunii Camerale Florescu-Fernandez & Friends vor sustine o serie de masterclass-uri de interpretare instrumentala (vioara, viola, violoncel, pian si muzica de camera) cu participare gratuita. Acestea vor avea loc la Cluj-Napoca (19 septembrie), Sibiu (21 septembrie), Miercurea Ciuc (23 septembrie) si Brasov (25 septembrie). |
Tinerii muzicieni din intreaga tara vor lucra individual, timp de o ora, cu experti ai muzicii clasice la nivel international. Inscrieri pana la data de 13.09.2024, prin completarea formularului online: bit.ly/masterclass_xyz.
Violonistii si violistii interesati sa isi perfectioneze tehnica de interpretare instrumentala au posibilitatea de a participa la atelierele sustinute de Wonji Kim-Ozim, cadru didactic cu peste 20 de ani de experienta la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Universitatea de Arte din Graz si la Facultatile de Muzica ale Universitatilor de Arte din Viena si Berna. Ei i se alatura si Ziyu He (25 ani), violonist si violist exceptional, desemnat Tanarul Muzician al Anului 2014 de Eurovision, care a debutat la varsta de 18 ani in calitate de solist, alaturi de Orchestra Filarmonicii din Viena, sub bagheta dirijorului Adam Fischer, in superba sala Musikverein.
Tinerii violoncelisti si pianisti se pot inscrie la clasele desfasurate de violoncelistul belgian de origine ruso-cubaneza Makcim Fernandez Samodaiev si la cele sustinute de pianista Monica Florescu, absolventi ai Conservatorului Regal din Anvers, Belgia, si muzicieni cu o cariera internationala, stabiliti de noua ani la Sibiu, unde au fondat Stagiunea Camerala Florescu-Fernandez & Friends, un proiect de referinta pentru muzica clasica din Romania.
Masterclass-urile sunt deschise si interpretilor pasionati de muzica de camera, fie ca fac parte dintr-un ansamblu instrumental sau isi doresc sa se constituie intr-o astfel de formula.
Inscrierile se mai pot face pana la data de 13.09.2024 prin completarea unui formular online (bit.ly/masterclass_xyz). Tinerii selectati pentru a participa la masterclass-uri vor fi anuntati individual prin e-mail, incepand cu data de 16.09.2024. Mai multe detalii sunt disponibile si pe pagina de Facebook a Stagiunii Camerale Florescu-Fernandez & Friends.
In completarea seriei de masterclass-uri, cei patru artisti vor sustine un turneu de concerte in cele patru orase (Cluj-Napoca, Sibiu, Miercurea Ciuc si Brasov). Din program: Ludwig van Beethoven - Trio de coarde op.9, nr.3; Franz Schubert - Notturno in Mi bemol Major op. 148; Gabriel Fauré - Cvartet cu pian nr. 2 in sol minor op. 45. Intrarea este libera la toate concertele.
CALENDARUL ATELIERELOR:
* 19 septembrie / Cluj-Napoca / Academia Nationala de Muzica „Gheorghe Dima”;
* 21 septembrie / Sibiu / Forumul German Sibiu;
* 23 septembrie / Miercurea Ciuc / Cinema Csíki Mozi;
* 25 septembrie / Brasov / Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania din Brasov.
CALENDARUL CONCERTELOR:
• 20 septembrie, ora 18:00 / Cluj-Napoca / Muzeul Etnografic al Transilvaniei;
• 22 septembrie, ora 17:00 / Sibiu / Forumul German Sibiu;
• 24 septembrie, ora 19:00 / Miercurea Ciuc / Cinema Csíki Mozi;
• 26 septembrie, ora 19:00 / Brasov / Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania din Brasov.
MAKCIM FERNANDEZ SAMODAIEV. Violoncelist belgian de origine ruso-cubaneza, este si initiatorul programului Masterclass International pentru tineri muzicieni. De 9 ani s-a stabilit la Sibiu, unde a fondat, alaturi de pianista Monica Florescu, Stagiunea Camerala Florescu-Fernandez&Friends, unul dintre proiectele de referinta ale muzicii clasice din Romania. Este absolvent al Conservatorului Regal din Anvers, Belgia. A concertat in tari precum Belgia, Olanda, Franta, Elvetia, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, Romania, Cuba, Mexic si China. Din anul 2015 este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu?. Pe langa activitatea din cadrul filarmonicii, Makcim Fernandez Samodaiev sustine concerte de muzica de camera, in calitate de invitat, dar si de organizator. In decursul carierei sale a interactionat cu muzicieni precum Renaud Capuçon, Denis Shapovalov, Tomas Kakuska, Alban Berg Quartet, Alexander Ivashkin, Mijail Kugel, Mark Drobinsky, Natalia Pavlutskaja, Lluis Claret, Torleiff Teiden, Philippe Herreweghe, Mikhail Bezverkniy si a colaborat cu dirijori recunoscuti cum sunt Ovidiu Balan, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galati, Victor del Torro, Valentin Uryupin, Werner Gabor si Alexandre Myrat. Din 2017 colaboreaza cu Teatrul de Balet Sibiu unde, impreuna cu coregrafa Aleisha Gardner, a creat spectacole originale de balet contemporan, precum „Peer Gynt” (2017) cu muzica lui Alfred Schnittke, Dmitri Shostakovich, cat si aranjamente si compozitii proprii (2017), iar in 2018, anul centenarului, a creat a doua productie originala intitulata „Fragile”, avand la baza muzica lui George Enescu.
ZIYU HE. A inceput studiul viorii la varsta de cinci ani, in China natala. La 25 de ani este deja unul dintre cei mai tineri solisti, care au cantat vreodata impreuna cu Orchestra Filarmonicii din Viena. Avea 18 ani cand si-a facut debutul alaturi de aceasta orchestra de clasa mondiala, sub bagheta dirijorului Adam Fischer, la Musikverein, in 2017. In anul precedent, tanarul violonist a castigat atat Competitia Internationala „Mozart” din Salzburg, cat si Competitia „Yehudi Menuhin” de la Londra, iar in 2014 a fost desemnat Tanarul Muzician al Anului de Eurovision. Ziyu He foloseste in concertele sale o vioara realizata de Antonio Stradivari in anul 1688 si o viola Giuseppe Guadagnini, datata din 1797, doua instrumente pretioase, care i-au fost puse la dispozitie de sponsori privati.
WONJI KIM-OZIM. S-a nascut in Seoul, Coreea de Sud. In prezent este cadru didactic al Universitatii Mozarteum din Salzburg, unde preda propria clasa de vioara, incepand cu anul 2003. Pana atunci, a predat la Hochschule für Musik din Viena si Hochschule für Musik din Berna, in calitate de asistent al Prof. Igor Ozim. De asemenea, in portofoliul sau didactic se inscriu si Universitatea de Arte din Graz, cat si Universitatea Privata Gustav Mahler cu care a colaborat in calitate de profesor asociat.
WONJI KIM-OZIM este laureata a mai multor competitii nationale si este totodata castigatoarea premiului Federatiei Cooperativelor Migros. A concertat in calitate de solista alaturi de Orchestra Simfonica din Seoul, Orchestra Simfonica din Berna, Orchestra Simfonica a Radioului din Moscova, dirijata de Vladimir Fedosejev, Orchestra de Camera din Zurich, dirijata de Howard Griffiths, Orchestra Nationala de Camera din Ungaria, Academia Germana de Camera Neuss, Filarmonica Slovena. Ca muzician de camera, WONJI KIM-OZIM a concertat la festivaluri precum Herbsttöne Salzburg, Mattseer Diabellisommer, Festivalul Ljubljana si Festivalul Thomas Mann din Lituania etc.
MONICA FLORESCU. Nascuta in Bucuresti, pianista Monica Florescu are o traiectorie ampla in domeniul interpretarii muzicale, cunoscuta ca pianist concertist, dar si ca muzician de camera, sustinand concerte in toata lumea. Debuteaza la 8 ani, pe scena Ateneului Roman, ca laureata a concursurilor nationale. Absolventa a doua universitati de muzica (din Bucuresti si din Anvers, Belgia), si-a desfasurat activitatea in decursul anilor in mai multe tari, precum Belgia, Romania si Mexic. Este laureata a unor competitii internationale printre care Concursul International „Lorry Wallfish” si Premiul „George Enescu” pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de G. Enescu, precum si Premiul „Remember Enescu” in cadrul Concursului „Mihail Jora”. Este finalista a Concursului „Maria Canals 55th International Competition” in Barcelona. Intre anii 2012-2014 este invitata in Mexic, ca membra a juriilor internationale pentru concursuri de pian si muzica de camera. Din 2015 este membra a Filarmonicii de Stat Sibiu, in calitate de solist instrumentist.
Classics with XYZ Gen. este un proiect organizat de Asociatia Florescu-Fernandez & Friends, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Parteneri: Forumul German Sibiu, Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania din Brasov, Asociatia Orchestra de Camera Ciuc, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Academia Nationala de Muzica „Gheorghe Dima”
.
| |
|
|