Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 decembrie 2024
Recomandări
A XV-a ediție a Concertului Regal caritabil va reuni tineri muzicieni excepționali pe scena Ateneului Român
(Muzică)
Concertul Regal caritabil organizat de Fundatia Regala Margareta a Romaniei, unul dintre cele mai longevive si de succes evenimente de strangere de fonduri din Romania, revine la Ateneul Roman pe 25 octombrie 2024, cu editia a XV-a. Seara muzicala de gala cu scop caritabil are loc in prezenta Familiei Regale a Romaniei.
Muzicieni exceptionali, alumni de succes ai programului Tinere Talente, vor performa de aceasta data pentru a sustine ei insisi o noua generatie de bursieri. Pentru a achizitiona bilete, va invitam sa accesati www.frmr.ro/concert-regal.

Evenimentul reuneste personalitati din lumea artei si culturii, membri ai societatii civile, lideri ai companiilor din Romania, reprezentanti mass-media, sponsori si sustinatori ai Fundatiei Regale, precum si public doritor sa sustina cultura romaneasca. Ateneul Roman este, astfel, in mod traditional, gazda a valorilor autentice si a generozitatii. Participantii la acest eveniment se bucura de o experienta muzicala de inalta tinuta si primesc o confirmare elocventa a faptului ca sustinerea lor face o diferenta semnificativa.

Pe 25 octombrie, pe scena Ateneului Roman, dirijorul Tiberiu Soare si Orchestra Universitaria a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti (UNMB) acompaniaza tineri muzicieni de valoare, premiati international: pianistii Cadmiel Botac si Mihai Ritivoiu, violoncelistii Constantin Borodin si Izabela Ghergu si violonistii Mircea Dumitrescu si Paul Raducanu. Solistii sunt alumni de succes din primele generatii ale programului Tinere Talente.

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciati dirijori romani, se alatura pentru a cincea oara Concertului Regal caritabil, fiind mentor si membru in juriul de selectie al bursierilor Tinere Talente din anul 2012. Este dirijor al Operei Nationale Bucuresti si initiator al Studioului Experimental de Opera si Balet „Ludovic Spiess” din cadrul Operei Nationale Bucuresti. Tiberiu Soare colaboreaza frecvent cu principalele Orchestre Simfonice si Teatre de Opera din Romania. Pe plan international, activitatea artistului consta in colaborari cu numeroase ansambluri de prestigiu: Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), si multe altele.

Va asteptam in superba sala a Ateneului Roman sa fiti alaturi de noi la Concertul Regal caritabil, un eveniment in care vrem sa aratam ceea ce am reusit sa facem pana acum prin intermediul programului Tinere Talente, desfasurat de Fundatia Regala Margareta a Romaniei, dar si sa va solicitam sa fiti aproape de noi pentru a face ca viata muzicala si culturala din Romania sa fie una mult mai buna”, este invitatia dirijorului Tiberiu Soare.

Orchestra Universitaria a UNMB este ansamblul reprezentativ de dimensiuni simfonice al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, sub indrumarea permanenta a conf. univ. dr. Alexandru Ganea. Numerosi studenti ce alcatuiesc ansamblul sunt membri ai Orchestrei Romane de Tineret sau colaboratori ai orchestrelor Filarmonicii George Enescu, Radioului (Orchestra Nationala Radio si Orchestra de Camera), Operei Nationale Romane, etc. De-a lungul timpului, Universitaria a cantat sub bagheta unor muzicieni de mare prestigiu: Tiberiu Soare, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea, Leo Hussain, Konrad von Abel, Daisuke Soga.

Pianistul Mihai Ritivoiu este laureat al Concursului International „George Enescu”, unde a fost distins si cu premiul special pentru cea mai buna interpretare a unei sonate pentru pian de George Enescu, iar in prezent are o cariera prolifica in Europa si Asia. Stabilit la Londra, a castigat numeroase competitii nationale si internationale, printre care Concursul National „Dinu Lipatti” de la Bucuresti si „Concursul Intercolegial al Societatii Beethoven Piano din Europa” din Londra. A fost invitat sa concerteze la festivaluri prestigioase, inclusiv Young Euro Classic din Berlin si Festivalul Enescu din Bucuresti, si a interpretat in sali precum Barbican Centre, Wigmore Hall, Cadogan Hall, etc. A aparut in direct, de mai multe ori, in programul „In Tune” de pe BBC Radio 3. In plus, fata de recitalurile sale solo si aparitiile in concerte, Mihai Ritivoiu are o activitate bogata in muzica de camera. Bursier in anul 2011, Mihai Ritivoiu isi aminteste: „Gratie bursei am calatorit pentru prima oara la Londra, in 2011, pentru admiterea la cursurile de master de la Guildhall School of Music & Drama. De asemenea, mi-a facilitat participarea la cursurile de vara ale Universitatii Mozarteum din Salzburg, sau participarea la un alt masterclass, la Academia muzicala de la Villecroze.”

Pianistul Cadmiel Botac este absolvent al Universitatii de Muzica si Artele Spectacolului din Viena. Un talent innascut, castiga la doar 6 ani primul concurs national. Au urmat si alte premii nationale si internationale - la concursul „Young Virtuoso” (Zagreb), la Concursul „Dinu Lipatti”, la Concursul International „Astana Piano Passion” (Kazahstan, 2014), precum si in cadrul „Milano Piano Talents”, „Adilia Alieva” din Franta, „Carl Filtsch”, „Transylvanian Piano Competition””. In 2019, tanarul artist a avut ocazia sa interpreteze lucrarea “Fantezie pentru pian si orchestra” de George Enescu, la peste o suta de ani de la prima si singura interpretare a lucrarii. Despre aportul bursei Tinere Talente in viata sa, intre anii 2013-2015, Cadmiel Botac spune: „Am avut posibilitatea sa imi dezvolt talentul in mod armonios, prin participarea la cursuri de maiestrie la Salzburg, Viena si Strasbourg si am avut ocazia sa particip la cateva concursuri nationale si internationale, care m-au ajutat si m-au motivat sa cresc si mai mult!”

Violoncelistul Constantin Borodin are peste 20 de premii nationale si internationale in palmares, dintre care: Premiul II la Concursul International George Enescu (Bucuresti, 2022), semifinalist la Concursul International Aram Khachaturian (Armenia, 2022), Premiul III la Concursul International Domenico Gabrielli (Berlin, 2021), Premiul I si Premiul Special al Ambasadei Frantei la concursul Mihail Jora (Bucuresti, 2019), finalist la Concursul International Riga Classic Strings (Letonia, 2018). A fost studentul distinsului profesor Marin Cazacu la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. ?i-a aprofundat studiile muzicale la Conservatorul Regal din Ghent si la Universitatea de Arte din Berlin. Este membru al Orchestrei Nationale Romane si al ansamblului Violoncellissimo, iar din octombrie 2020 este student la Master la Universitatea de Arte din Berlin. Pentru Constantin Borodin, anii 2016, 2017 si 2018 cand a fost bursier, au reprezentat: „un pilon pentru dezvoltarea mea personala si artistica. Pe langa ajutoare financiare, mentorate, indrumare, mi-au dat incredere, perseverenta si curaj sa imi continui visul si sa merg inainte.

Violoncelista Izabela Ghergu colaboreaza cu Orchestra Romana de Tineret, ansamblul Violoncellissimo, Orchestra Operei Nationale din Bucuresti si este artist instrumentist in Orchestra de Camera Radio. Este laureata a numeroase competitii nationale si internationale: Marele Premiu la Concursul National „Alexandru Morosanu’’ (2014); Marele Premiu la Concursul International al Tinerilor Interpreti „Eugen Coca” din Chisinau (2015); Marele Premiu la Concursul National „Paul Constantinescu“ (2016); Premiul I la Olimpiada Nationala de Interpretare instrumentala (2008-2016); Marele Premiu la Concursul National de Interpretare „Eduard Caudella” (2020). In anul 2022 ajunge pana in semifinala Concursului International „George Enescu”. Bursiera in cadrul programului in anii 2014, 2015, 2016, Izabela Ghergu isi aminteste: „Experientele traite atunci au contribuit la maturizarea si dezvoltarea mea ca om si muzician. Sprijinul financiar a contribuit enorm la evolutia mea profesionala, mai ales ca in acea perioada am participat la multe concursuri, cursuri de maiestrie si aveam nevoie de diverse accesorii”.

Considerat la 11 ani „micul Paganini” de catre mass-media nationala, violonistul Mircea Dumitrescu a castigat prima sa competitie internationala la 12 ani, la Concursul International „Alice Bel Colle” din Acqui Terme din Italia. A castigat peste 60 de concursuri, dintre care 25 internationale. In anul 2017 a participat intr-un turneu international in Franta cu orchestra Les Dissonances condusa de maestrul David Grimal, a cantat ca solist cu multe orchestre prestigioase din Romania si din strainatate precum Orchestra Operei Nationale Romane ,Orchestra Simfonica Bucuresti, Orchestra Simfonica din Genova si multe altele. A concertat in recitaluri in Italia, Germania, Suedia, Spania, Franta, Croatia, Slovenia, Bulgaria, Elvetia, Grecia. Despre perioada cand a fost bursier - in anii 2012, 2013, 2015 si 2016 – Mircea Dumitrescu povesteste: „Nu numai ca am putut sa-mi achizitionez propriul instrument si toate accesoriile necesare acestuia, dar am putut sa particip la cursuri de masterclass cu mari muzicieni ai lumii, precum David Grimal, Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru, Silvia Marcovici si multi altii.

Violonistul Paul Raducanu este membru al Orchestrei Romane de Tineret si laureat a numeroase competitii, printre care Concursurile Internationale „Paul Polidor”, „Timotei Popovici ”, „Miniatura Romantica” si „W. A. Mozart ”. In prezent, Paul urmeaza studii de Master la clasa de vioara a domnului prof. univ. dr Gabriel Croitoru si concerteaza alaturi de prof. univ. dr. Gabriel Croitoru si Ioana Croitoru in proiectul numit ”Cele 4 viori ale Maestrului George Enescu" avand ocazia de a canta pe vioara „Paul Kaul”. A fost bursier in anii 2011 si 2013, iar pentru el acea perioada a insemnat: „Am avut sansa sa imi achizitionez vioara proprie – pana atunci cantam pe o vioara a Liceului George Enescu, dar si multe alte accesorii (arcus, corzi, etc), am participat la diferite cursuri de maiestrie, concursuri si olimpiade.”

Romania are nevoie de arta!

Pasionatii de muzica clasica si arta pot contribui in mod activ la sustinerea tinerilor talentati prin participarea la Concertul Regal caritabil si achizitionarea de bilete.
De asemenea, companiile au oportunitatea de a se alatura ca sponsori ai programului Tinere Talente. Fondurile stranse in urma acestor initiative vor avea un impact semnificativ asupra evolutiei artistilor aflati la inceput de cariera in urmatorul an, oferindu-le burse, mentorat si promovare esentiala. Fara acest sprijin, tinerii talentati din Romania ar putea sa-si atinga cu dificultate, sau chiar sa nu atinga deloc, potentialul lor autentic.


***

Partener: Kaufland Romania

Sponsori: EY Romania, B&B Collection - Kultho, PEPCO Retail, PPG Romania - Oskar, Ferrero Romania, Dedeman, Yardi Romania, UniCredit Bank, Enayati Medical City, Casa Siqua, Easy Print Services

Partener institutional: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti

Co-producatori: TVR, Radio Romania

Cu sprijinul: Filarmonica George Enescu, Eventim

***

Multi copii talentati provin din familii ale caror posibilitati financiare nu le permit sa-si urmeze talentul. Astfel, Romania pierde in fiecare an zeci de tineri talentati, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali. Romania are nevoie de arta! Ca raspuns la aceasta problema, Fundatia Regala Margareta a Romaniei a creat un program national pentru a sprijini, indruma si promova acesti tineri artisti talentati, care provin din familii cu venituri reduse si care au nevoie de sprijin financiar pentru a-si atinge adevaratul potential si a-si exprima talentul. Astfel, cu 440 de burse au fost sprijiniti tineri cu varsta intre 14 si 24 de ani, care studiaza muzica sau artele vizuale in licee si universitati din Romania, sa-si depaseasca greutatile financiare si sa continue sa-si exprime valoarea artistica. Fundatia Regala este unic beneficiar al Concertului Regal Caritabil, organizat anual, incepand din 2008, iar fondurile stranse din vanzarea biletelor si din sponsorizari sunt dedicate proiectului Tinere Talente. Concertul Regal a avut loc in mod traditional in ziua de 25 octombrie, in ziua de nastere a Regelui Mihai I al Romaniei, fondator al Fundatiei alaturi de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane si fiecare editie a concertului aniversar a adus pe scena Ateneului Roman cei mai valorosi muzicieni ai momentului si mari orchestre, in sustinerea tinerilor artisti romani.

***

Fundatia Regala Margareta a Romaniei (FRMR) a fost infiintata in 1990 de catre Regele Mihai I al Romaniei si Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane. Cu o activitate de 34 de ani, Fundatia Regala sprijina copii, tineri si varstnici prin interventii durabile, bazate pe schimbul de experienta si valori intre generatii. De-a lungul timpului, Fundatia s-a implicat in numeroase proiecte sociale, culturale si de sustinere a educatiei si talentului artistic. Mai multe detalii despre programele Fundatiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate