Concursul Internațional George Enescu: Finală exclusiv feminină la secțiunea de vioară | |
(Muzică) |
In seara aceasta, de la ora 18.00, va avea loc la Ateneul Roman Finala Sectiunii de vioara a celei de a XIX-a editii a Concursului International George Enescu. |
Pentru cei care nu se afla in Bucuresti sau nu au reusit achizitionarea din timp a biletelor, evenimentul va fi transmis LIVE, pe TVR Cultural, Radio Romania Muzical dar si pe website-ul concursului – www.concurs.festivalenescu.ro.
In ultima etapa a concursului vor evolua concurentele Wakana Kimura (23 de ani, Japonia), Mayumi Kanagawa (30 de ani, SUA) si Hyeonjeong Lee (13 ani, Coreea de Sud).
Finalistele sectiunii vioara. Concursul Enescu 2024 (c) Petrica Tanase
Programul acestei seri va cuprinde Concertul pentru vioara nr. 2 de Béla Bartók, Sz. 112 major, Op. 35 (interpretat de Wakana Kimura), Concertul pentru vioara nr. 3 in Si minor, Op. 61 de Camille Saint-Saëns (interpretat Mayumi Kanagawa) si Concertul pentru vioara in Re major, Op. 77 de Johannes Brahms (interpretat de Hyeonjeong Lee).
Cele trei finaliste vor fi acompaniate de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, la pupitrul careia se va afla dirijorul Alan Buribayev.
La finalul concertului, juriul, format din violonistii Dmitry Sitkovetsky (Presedinte al Juriului), Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Silvia Marcovici, Shlomo Mintz, Boris Garlitsky, David Halen si managerii Doug Sheldon si Benjamin Schwartz, va avea dificila misiune de a juriza finala competitiei (cea de a patra etapa a concursului), la finalul careia vor fi oferite trei premii in bani, valoarea totala a acestora fiind de 30.000 euro: Premiul I – 15.000 de euro net; Premiul al II-lea: 10.000 de euro net, Premiul al III-lea: 5.000 de euro net.
In cadrul finalei se vor oferi si Premiul Stefan si Valentin Gheorghiu pentru cea mai buna interpretare a unei Sonate de George Enescu – 3.000 de euro net, Premiul pentru cea mai buna interpretare a lucrarii impuse - B.A.C.H., Passacaglia pentru vioara solo de Vlad Maistorovici – 2.000 de euro net, Premiul Publicului – 1.000 de euro net.
Premiul Publicului din cadrul finalei de vioara a Concursului International George Enescu va fi acordat de publicul din orice colt al lumii care a urmarit concertul final atat din sala, cat si online, la radio sau la TV.
Procesul de votare se va deschide o data cu debutul etapei Finale si va fi anuntat de prezentatorul evenimentului prin mentiunea „Start vot”. Procesul de votare va ramane deschis pe toata durata etapei Finale si se va inchide in momentul in care prezentatorul evenimentului va anunta „Stop vot”, dar nu mai tarziu de finalizarea deliberarii celorlaltor premii din Concurs de catre comisia de jurizare.
Publicul din orice colt al lumii isi poate vota preferatul, aici: https://concurs.festivalenescu.ro/ro/premiul-publicului-vioara/
Hyeonjeong Lee. Coreea de Sud. Concursul Enescu 2024
Mayumi Kanagawa. SUA. Concursul Enescu 2024. (c) Cristina Tanase
Wakana Kimura, Japonia. Concursul Enescu 2024. (c) Cristina Tanase
Concursul International George Enescu, initiat in 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platforma de afirmare la nivel international. De-a lungul anilor, concursul a consolidat pozitia Romaniei pe scena culturala globala, fiind singurul concurs din Romania afiliat Federatiei Mondiale a Concursurilor Internationale de Muzica Clasica si a descoperit numeroase talente care au devenit artisti de renume mondial. Editia din 2024 promite sa fie una de exceptie, continuand traditia de a aduce in prim-plan talente ale muzicii clasice.
-----
Concursul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundatia ArtProduction
Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti si ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti
Partener principal: Rompetrol
Parteneri: Purcari, ONE, SANADOR, Mobexpert, Senia Music, La Mama, Althaus, RetuRo, Nazzuro Aqua, L’Or, Electrecord, Fundatia Motivation Romania, Fundatia Special Olympics, Climb Again
Parteneri institutionali: Filarmonica „George Enescu”, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Institutul Cultural Roman, Muzeul National „George Enescu”, Centrul National de Arta Tinerimea Romana, Institutul Italian de Cultura Bucuresti, Institutul Francez Bucuresti, Filarmonica Arad, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, Filarmonica „Lyra - George Cavadia” Braila, Filarmonica de Stat Transilvania, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Moldova din Iasi, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Pitesti, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiesti, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Filarmonica Banatul din Timisoara, Palatul Culturii „Teodor Costescu” Drobeta - Turnu Severin, Romanian Chamber Orchestra, Colegiul National de Arte Dinu Lipatti din Bucuresti, Colegiul National de Muzica „George Enescu”
Partener servicii juridice: Tuca Zbarcea si Asociatii
Partener de mobilitate: Blue
Cu sprijinul: Asociatia Artistilor Lutieri din Romania, Paradigma Film, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Casa de flori
Partener de monitorizare: MediaTRUST .
| |
|
|