Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 octombrie 2024
1817 • Se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez
1905 • Se naste Felix Bloch, fizician elvetian
1908 • Se naste Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Recomandări
Filmul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi – 33 s-a lansat online
(Muzică)
La finalul vacantei de vara, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania lanseaza filmul editiei cu numarul 33 a festivalului „Saptamana Internationala a Muzicii Noi”, care a avut loc in luna mai a acestui an. Directiile din 2024 anuntate de Dan Dediu, directorul artistic al SIMN si presedintele UCMR au fost muzica noua pentru voce/voci (arii, lieduri, coruri), spectacolele in formate inedite (experiment, electroacustic, film mut si muzica live) si comemorarile: Mihail Andricu (50 de ani de la moarte), Cornel Taranu – 90 si Liviu Danceanu – 70.
La Sala Radio, in foyerul Operei Nationale Bucuresti, la ARCUB, la Sala Studio a Teatrului Odeon si in salile de concerte ale Universitatii Nationale de Muzica au fost programate concerte sustinute de Orchestrele si Corul Academic Radio, Orchestra Concerto a UNMB, ansamblurile Profil, Archaeus, Game, devotioModerna din Bucuresti, Couleurs si Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca, The Romanian Flute Ensemble din Timisoara, Trio Contrastes din Spania, recitaluri instrumentale, muzica electroacustica, un cineconcert, o opera de camera, un spectacol muzical dedicat lui Franz Kafka, performance si un simpozion de muzicologie. Programul SIMN 33 a propus si numeroase prime auditii de muzica romaneasca instrumentala si vocala, semnate de Corneliu Dan Georgescu, Calin Ioachimescu, George Balint, Adrian Iorgulescu, Christian Alexandru Petrescu, Maia Ciobanu, Mihaela Vosganian, Livia Teodorescu-Ciocanea, Adina Dumitrescu, Catalin Cretu si altii.

Filmul realizat de videojurnalistul Virgil Oprina prezinta intr-un montaj dinamic, cele mai reprezentative momente ale celui mai important festival dedicat muzicii contemporane, din Romania, devenind un pretios documentar de arhiva dar si o carte de vizita a evenimentului care s-a impus de-a lungul timpului prin noutatea si calitatea creatiilor muzicale programate, ca un reper al vietii culturale romanesti. Atmosfera festivalului este surprinsa din interiorul si din afara scenei, filmul fiind presarat cu ganduri, opinii, evaluari si previziuni ale organizatorilor si muzicienilor. Contributia artistica a semnatarului acestui film a adus in atentie la final, publicul, ale carui reactii entuziaste sunt surprinse intr-un montaj edificator, reprezentand incurajarea ca muzica noua atrage din ce in ce mai multi oameni in salile de concert si ca acestia o cauta si o apreciaza. Filmul devine astfel si o marturie a succesului unui proces de apropiere a publicului de muzica contemporana, caruia Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania ii este dedicata prin numeroase proiecte.


Virgil Oprina este, incepand cu anul 2003, realizatorul unic al filmelor festivalului „Saptamana Internationala a Muzicii Noi” al UCMR. Din 1990 pana in prezent a desfasurat activitati de videojurnalism cultural, fotografie, productie video, social media, multimedia, programe TV, interpretare muzicala, cronica muzicala, cercetare si pedagogie de nivel universitar in domeniul Sunet Film, Istoria Muzicii, Coloana Sonora de Film si Televiziune etc. Este membru al Uniunii Cineastilor din Romania si al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

https://ucmr.org.ro/saptamana-internationala-a-muzicii-noi/



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate