Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 octombrie 2024
Recomandări
Roman Lopatynskyi din Ucraina câștigă Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Pian
(Muzică)
Roman Lopatynskyi din Ucraina castiga Concursul International George Enescu 2024, Sectiunea Pian, dupa o Finala in care a interpretat Concertul nr 2 in si bemol major pentru pian si orchestra op. 83 de Johannes Brahms.
Pe locul al doilea s-a situat Tatiana Dorokhova iar pe locul al treilea Evgeny Konnov.

Roman Lopatynskyi (31 de ani, Ucraina) este castigatorul celei de a XIX-a editii a Concursului International George Enescu, Sectiunea Pian, la sfarsitul unei finale in care a interpretat Concertul nr. 2 in si bemol major pentru pian si orchestra op. 83 de Johannes Brahms, acompaniat de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, sub bagheta dirijorului Christian Reif.

Roman Lopatynskyi castiga Premiul I la Concursul Enescu 2024, sectiunea pian. (c) Alex Damian

Castigatoarea Premiului al II-lea, Tatiana Dorokhova (33 de ani, Rusia) a interpretat Concertul nr. 1 in re minor pentru pian si orchestra op. 15 de Johannes Brahms in timp ce castigatorul Premiului al III-lea, Evgeny Konnov (32 de ani, Rusia), a interpretat Concertul nr. 1 in si bemol minor pentru pian si orchestra op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Tatiana Dorokhova castiga Premiul II la Concursul Enescu 2024, Sectiunea Pian. (c) Alex Damian

Evgeny Konnov castiga Premiul III la Concursul Enescu 2024. (c) Alex Damian_

Concursul International George Enescu se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, fiind un proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii si organizat de catre ARTEXIM.

Juriul Sectiunii de Pian pentru cea de a XIX-a editie a Concursului International George Enescu a fost format din pianistii Lilya Zilberstein (Presedinta Juriului), Luiza Borac, Dana Borsan, Sina Kloke, Vovka Ashkenazy, Andrei Pisarev, Simon Trpceski, Alexander Shtarkman si managerul Martin Campbell-White.

Premiul I al editiei a XIX-a a Concursului International George Enescu este in valoare de 15.000 de euro net, premiul al doilea de 10.000 de euro net, iar premiul al treilea de 5.000 de euro net. De asemenea, laureatilor Concursului International George Enescu 2024 li se va oferi sansa de a concerta in cadrul editiilor 2025 si 2026 ale Festivalului si Concursului International George Enescu, precum si in concerte organizate in cadrul stagiunilor filarmonicilor din tara.

In cadrul Concursului International George Enescu, casa de discuri Electrecord ofera castigatorilor premiilor intai de la sectiunile violoncel, vioara si pian, oportunitatea de a inregistra lucrari de George Enescu, cu posibilitatea de a fi transpuse pe un album dublu dedicat.

Trofeele Concursului Enescu 2024 sunt realizate de catre artistul Mihai Bancila.

In cadrul Galei de premiere s-au oferit si trei premii speciale:  

Premiul Radu Lupu pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de George Enescu, in valoare de 3.000 euro net, a fost castigat de Roman Lopatynskyi, care a interpretat Sonata nr. 3 in re major op. 24

Roman Lopatynskyi castiga Premiul I la Concursul Enescu 2024, sectiunea pian.(c) Alex Damian
 
Premiul pentru cea mai buna interpretare a lucrarii impuse – Bulz pentru pian de Diana Rotaru in valoare de 2.000 euro net, a fost castigat de Tatiana Dorokhova.  

Tatiana Dorokhova castiga Premiul II la Concursul Enescu 2024, Sectiunea Pian. (c) Alex Damian

Premiul Constanta Erbiceanu, oferit de Fundatia Culturala Erbiceanu, in valoare de 2.500 euro net, care se atribuie unui concurent roman, a fost castigat de Alexa Stier.    

Premiul Publicului, in valoare de 1.000 euro net, a fost castigat de Evgeny Konnov, care a fost votat de catre un public din 15 tari: Malaysia, Croatia, Kazahstan, Estonia, Argentina, Macedonia de Nord, Elvetia, Austria, Spania, Ucraina, Italia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Germania si Romania.  

Evgeny Konnov castiga Premiul III la Concursul Enescu 2024. (c) Alex Damian


Finala Concursului de Pian se mai poate inca urmari online, pe website-ul concursului: https://concurs.festivalenescu.ro.

Pianistul ucrainean Roman Lopatynskyi s-a nascut in 1993, la Kiev si este unul dintre cei mai apreciati tineri pianisti din Ucraina. Este laureat a peste 20 de competitii internationale de pian, precum Concursul International de Pian Hamamatsu, Concursul International de Pian Ferruccio Busoni din Bolzano, Concursul International pentru Tineri Pianisti in Memoria lui Vladimir Horowitz din Kiev, Concursul International Arthur Rubinstein Piano Master.

Din 2017, Roman Lopatynskyi este membru al Academiei Festivalului Heidelberg. Este invitat frecvent sa cante in sali de concerte si la festivaluri internationale renumite, precum Ginza Hall din Tokyo, Steinway Hall din New York, Festivalul International de Pian Mariinsky din Sankt Petersburg, Festivalul Next Generation Classic din Bad Ragaz, Festivalul de Muzica Heidelberger Frühling, si a colaborat cu succes cu Orchestra Simfonica Nationala si Filarmonica Nationala din Ucraina, Orchestra Simfonica din Tokyo, Orchestra Filarmonica a Radiodifuziunii Germane Saarbrücken Kaiserslautern, Orchestra dell’Arena di Verona si Filarmonica Teatrului din Bologna. De asemenea, a debutat la Musikverein si la Konzerthaus din Viena.

Tatiana Dorokhova s-a nascut in 1991 in Volgograd, intr-o familie de muzicieni. A inceput sa cante la pian la varsta de 6 ani si a absolvit in 2006 Scoala de Muzica pentru Copii nr. 14 din Volgograd (la clasa profesoarei Anna Cherfas), urmata de ?coala Centrala de Muzica a Conservatorului de Stat Ceaikovski din Moscova (la clasa profesorului Alexander Mndoyants). De asemenea, a participat la cursuri de maiestrie cu muzicieni remarcabili, precum Dmitri Bashkirov, Paul Badura-Skoda, Dina Yoffe, Leon Fleisher sau Richard Goode. Tatiana Dorokhova este laureata a numeroase concursuri internationale si a luat parte la inregistrarea seriei de CD-uri “Antologia muzicii pentru pian a compozitorilor sovietici si rusi”, lansata de casa de discuri Melodiya.

Evgeny Konnov s-a nascut in Circik (Uzbekistan) in 1992 si a studiat cu profesorii Georg Friedrich Schenck, Evgenia Rubinova, Jan Jiracek von Arnim, Albert Mamriev si Christoph Hammer. Este laureat al mai multor concursuri internationale, printre care: Premiul I la Concursul International de Muzica Maria Canals, editia 64, Premiul I la Concursul International de Pian Unisa, editia a XIV-a, si premiul I la Concursul International de Pian Ettore Pozzoli, editia 31. Evgeny Konnov a concertat in sali de concerte importante, precum Konzerthaus si Musikverein din Viena, Gasteig din München, Palau de la Música Catalana din Barcelona, Auditoriumul Adán Martín din Tenerife, Casa da Música din Porto, Sala Cortot din Paris etc.
A cantat cu Orchestra Simfonica din Madrid, Orchestra Simfonica din Tenerife, Orchestra Filarmonicii Johannesburg, Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacau, Orchestra Nationala Jove din Catalonia, Orchestra Simfonica din Sanremo, Orchestra Filarmonicii din Portugalia.

Alexa Stier este nascuta in Satu Mare, Romania, in 1997. Descrisa de New Britain Herald drept „pur si simplu fenomenala”, a concertat ca solista cu ansambluri precum Orchestra Nationala Regala a Scotiei (Marea Britanie), Orchestra Simfonica New Britain (SUA) si Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania (Romania). Alexa Stier a castigat Premiile I la Concursul de Pian Sheepdrove din Marea Britanie si la Concursul de Concerte Virtuoso & Belcanto din Lucca. A obtinut Premiul III, Premiul Publicului si Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari comandate la Concursul International Olivier Messiaen si Premiul Maurice Ohana la Concursul International de Pian din Orléans.

Alexa Stier este fondatoarea si directorul artistic al Festivalului de Muzica de Camera ContemporArt din orasul ei natal, Satu Mare. Si-a finalizat studiile de licenta la Conservatorul Regal din Scotia ca studenta a lui Fali Pavri si studiile de master cu Boris Berman si Wei-Yi Yang la Yale School of Music, SUA, unde in prezent este doctorand.

***

Concursul International George Enescu, initiat in 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platforma de afirmare la nivel international. De-a lungul anilor, concursul a consolidat pozitia Romaniei pe scena culturala globala, fiind singurul concurs din Romania afiliat Federatiei Mondiale a Concursurilor Internationale de Muzica Clasica si a descoperit numeroase talente care au devenit artisti de renume mondial. Editia din 2024 promite sa fie una de exceptie, continuand traditia de a aduce in prim-plan talente ale muzicii clasice.

Castigatorii Sectiunii Pian a Concursului International George Enescu 2024

***

Concursul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundatia ArtProduction

Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti si ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti

Partener principal: Rompetrol

Parteneri: Purcari, ONE, SANADOR, Mobexpert, Senia Music, La Mama, Althaus, RetuRo, Nazzuro Aqua, L’Or, Electrecord, Fundatia Motivation Romania, Fundatia Special Olympics, Climb Again

Parteneri institutionali: Filarmonica „George Enescu”, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Institutul Cultural Roman, Muzeul National „George Enescu”, Centrul National de Arta Tinerimea Romana, Institutul Italian de Cultura Bucuresti, Institutul Francez Bucuresti, Filarmonica Arad, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, Filarmonica „Lyra - George Cavadia” Braila, Filarmonica de Stat Transilvania, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Moldova din Iasi, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Pitesti, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiesti, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Filarmonica Banatul din Timisoara, Palatul Culturii “Teodor Costescu” Drobeta - Turnu Severin, Romanian Chamber Orchestra, Colegiul National de Arte Dinu Lipatti din Bucuresti, Colegiul National de Muzica „George Enescu”

Partener servicii juridice: Tuca Zbarcea si Asociatii

Partener de mobilitate: Blue

Cu sprijinul: Asociatia Artistilor Lutieri din Romania, Paradigma Film, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Casa de flori

Partener de monitorizare: MediaTRUST
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate