Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
România, prezentă la Summitul Francofoniei de la Paris în perioada 2-6 octombrie 2024
(Viață)
Festivalul si Concursul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul National de Teatru si alte importante manifestari de muzica, artele spectacolului si cinematografie vor reprezenta Romania la Satul Francofoniei din Paris sub motto-ul „La Roumanie, j'en ai envie!”. Ministerul Culturii sustine prezenta Romaniei in Village de la Francophonie / Satul Francofoniei, in contextul Summitului Francofoniei de la Paris, participare care se va centra in jurul marilor festivaluri internationale de muzica, artele spectacolului si cinematografie.
Intre festivalurile prezentate la Paris publicului larg se numara Festivalul International George Enescu, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul National de Teatru, Transilvania International Film Festival - TIFF, Festivalul International de Teatru Shakespeare de la Craiova, Classix Festival, Euphonia Festival, IconArts Festival and Academy, Festivalul de Film Anonimul, The Jazz Cave Festival, CellEAST Festival.


Village de la Francophonie / Satul francofoniei este organizat in perioada 2-6 octombrie 2024 in CENTQUATRE-PARIS, un sit arhitectural exceptional si istoric dedicat inovatiei si creatiei cu impact international, iar intrarea la evenimente este libera. In Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, tarile participante au oportunitatea de a-si face cunoscute culturile, patrimoniile si societatile in fata publicului larg. 

Romania, prezenta in Village de la francophonie (c) Andrei Gindac

Festivalurile de muzica, artele spectacolului, cinematografie si culturi traditionale din Romania ofera perspective noi si povesti care reflecta diversitatea si complexitatea experientei umane. Aceste evenimente creeaza contextul in care artistii si publicul exploreaza noi viziuni de incurajare a dialogului intercultural, sunt spatiul de intalnire si reinfrumusetare a sufletului uman prin povesti universale. Industriile creative din mediul privat aduc inovatia in lumea artei prin crearea de intersectii intre muzica si noile tehnologii, intre arta si educatie, creeaza punti de legatura intre diverse culturi si comunitati.

Romania, prezenta in Village de la francophonie (c) Andrei Gindac

Este atat o onoare, cat si o placere sa va invitam sa explorati cultura diversa a Romaniei prin prezenta noastra la Village de la Francophonie. Sub tema "La Roumanie, j'en ai envie!", ne propunem sa va oferim o fereastra deschisa catre diversitatea culturala si creativitatea bogata a Romaniei, o natiune in care traditia intalneste inovatia si unde creativitatea infloreste prin muzica, teatru, film si arte, favorizand dialogul si colaborarea internationala.
Participarea Romaniei reprezinta o reafirmare a apartenentei noastre la valorile francofone de pace si inovatie. Într-o lume din ce in ce mai interconectata, cultura este o punte care ne aduce impreuna si ne ajuta sa construim o societate mai armonioasa si mai incluziva.
Ca ministru al Culturii, va doresc o experienta minunata la standul Romaniei, unde veti avea ocazia sa descoperiti bogatia scenei noastre culturale printr-o varietate de activitati. Fiecare eveniment este conceput pentru a evidentia spiritul de inovatie si creativitate care defineste peisajul artistic al Romaniei.

Raluca Turcan, Ministrul Culturii
 
Romania, prezenta in Village de la francophonie. (c) Andrei Gindac

Printre evenimentele ce vor avea loc in Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, se numara si „Consultatii poetice", un proiect proiect produs de Théatre de la Ville - Paris, dupa o idee de Emmanuel Demarcy-Mota, cu participarea a doi actori ai Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu si a doi actori de la Teatro della Pergola. De la prima carantina instituita in 2020, peste 200 de artisti francezi si internationali s-au reunit sub conducerea lui Demarcy-Mota pentru a oferi consultatii poetice, mai intai prin telefon, apoi in spatiul public, in spitale, scoli, universitati si centre sociale. O consultatie poetica este o conversatie individuala de 20 de minute cu un artist. Incepe cu o intrebare simpla: "Ce mai faci?" Pe baza raspunsului, o poezie, un dans sau o muzica este propusa de artist sub forma unei "consultatii poetice" care este citita sau interpretata. Proiectul conceput de regizorul Emmanuel Demarcy-Mota a fost prezentat cu mare succes in 2023 la Festivalul International de Teatru de la Sibiu si va fi prezentat in Satul Francofoniei/ Village de la Francophonie din Paris, in 3 octombrie 2024, de la 12:00 la 14:00 si de la 15:00 la 18:00.

Romania, prezenta in Village de la francophonie (c) Andrei Gindac

Sambata, 5 octombrie 2024, de la ora 11:30, va avea loc in Salle 200 din cadrul CENTQUATRE-PARIS, un concert de exceptie sustinut de Orchestra de Camera Radio alaturi de violonistul Valentin Serban, castigator al Concursului Enescu, editia a XVII-a.  
Programul evenimentului cuprinde lucrari de Enescu, Silvestri, Mendelssohn, Saint-Saëns si Bartók. Programul propus urmeaza un fir logic al legaturilor directe si indirecte care duce spre acelasi pol: George Enescu.

Valentin Serban se va altura orchestrei in calitate de solist-lider de orchestra, pentru un concert de tip play-conduct/joué-dirigé: aceasta implica o colaborare stransa intre membrii ansamblului, care trebuie sã fie atenti la indicii subtile date de cel care conduce si sã fie foarte receptivi unul la celalalt pentru a mentine coerenta si sincronizarea interpretarii. Play-conduct/joué-dirigé subliniaza, ideea de a crea muzica impreuna, intr-un mod colaborativ si interdependent, fara a depinde de un dirijor.

Romania, prezenta in Village de la francophonie (c) Andrei Gindac

Biletele sunt gratuite si se pot rezerva aici: https://festivalfrancophonie2024.org/evenements/concert-roumanie-orchestre-de-chambre/

Violonistul Valentin Serban este marele castigator al Premiului Sectiunii de vioara a Concursului International George Enescu, editia a XVII-a. Dirijorul Cristian Mandeal afirma despre Valentin Serban ca „dispune de o cunoastere completa a instrumentului in profunda sa intimitate. Face parte dintre acei putini alesi pentru a se realiza ca solist concertist aducätor al unui spirit de prospetime si autenticitate."

Activitatea Orchestrei de Camera Radio a insemnat o imbinare intre inregistrarile speciale de studio - destinate transmisiilor radio - si prezenta pe podiumul de concert. Sub bagheta unor importanti dirijori romani, precum Constantin Silvestri, Mendi Rodan, Constantin Bobescu, Carol Litvin, Ludovic Bács, Cristian Brancusi, Orchestra de Camera Radio a abordat un repertoriu foarte vast si diversificat, de la baroc sau clasicism la muzica secolului XX. Un aspect esential in strategia de management a acestei orchestre il constituie promovarea tinerilor dirijori si interpreti romani.

Romania, prezenta in Village de la francophonie. (c) Andrei Gindac

Tot sambata, 5 octombrie 2024, de la ora 14:00, in spatiul AGORA ÉCURIE va avea loc Panelul Festivalul International George Enescu, motor de promovare a muzicii universale si model de cooperare intre culturi; Cooperarea culturala franco- romana, Teatrul ca Vector de Identitate Francofona: Perspective Romanesti si Internationale.

Prin prezenta in Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, Romania isi propune, asadar, sa evidentieze puterea transformatoare pe care Cultura si Arta le detin in construirea unei lumi mai unite si mai frumoase.

Standul Romaniei la Village de la Francophonie este un proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM, institutie in subordinea Ministerului Culturii

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate