Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
„Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut chitaristul Dragoș Ilie
(Muzică)
Chitaristul Dragos Ilie, o adevarata revelatie a ultimilor ani pe scenele romanesti de concert, dar si la nivel international, sustine marti, 8 octombrie, ora 19.00, un recital extraordinar in Sala Mare a Ateneului Roman.
Recitalul face parte din seria Radio Romania Muzical „Mostenitorii Romaniei muzicale”, dar si din proiectul „Discoveries” propus de EBU (European Broadcasting Union), care cuprinde inregistrari cu repertorii si solisti iesiti din comun.

Dragos Ilie a participat la competitia pentru bursa „Mostenitorii Romaniei muzicale”, oferita de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera, in 2021, castigand, ex aequo alaturi de violoncelistul Cornelius Zirbo. Premiul a insemnat chiar oportunitatea profesionala pe care si-a dorit sa o puna in practica in cadrul bursei: realizarea unei sesiuni de inregistrari in vederea publicarii unui disc. Inregistrarile au fost realizate in decembrie 2021, iar prima editie a discului „Guitar delights” a aparut in 2023 la Editura Casa Radio. La recitalul din 8 octombrie 2024, se lanseaza a doua editie a acestui album, care s-a bucurat de mare succes, iar Dragos Ilie va oferi autografe la finalul recitalului, in foaierul Ateneului Roman, la standul Editurii Casa Radio.

La sugestia Radio Romania Muzical, Dragos Ilie a devenit partenerul de scena al celebrului violonist Alexandru Tomescu in cadrul turneului Stradivarius 2022, formand astfel un duo care a evoluat de atunci pe numeroase scene, nationale si internationale.
Programul recitalului de chitara clasica sustinut de Dragos Ilie propune o calatorie printre tari, stiluri si piese, multe dintre ele raritati pentru publicul romanesc. Sonoritati romanesti – in Sonatina de Bela Bartok si „Lautarul” din Suita „Impresii din copilarie” de George Enescu; sonoritati vieneze, in doua sonate de Wenzeslaus Thomas Matiegka, compozitor ceh care a trait intre anii 1773 si 1830, unul dintre marii chitaristi ai secolului al XIX-lea; sonoritati japoneze, intr-o piesa semnata de japonezul Toru Takemitzu si alta a cubanezului Leo Brouwer, explorand insa universul nipon; sonoritati spaniole, in piese de Manuel de Falla si Joaquin Rodrigo.

Dragos Ilie: „Acest concert ce urmeaza sa-l cant la Ateneu are o insemnatate dubla pentru mine. Este o traire cu adevarat speciala sa canti intr-un veritabil templu al artei, care a gazduit cei mai mari muzicieni ai nostri, ma gandesc aici in special la Enescu…
In acelasi timp, il simt si ca o intregire, implinire a venirii mele permanente acasa. Am pregatit un program ce sper sa va incante, cu muzica mea preferata: repertoriu romanesc, lucrari japoneze, dansuri spaniole, sonate vieneze pentru chitara romantica.
Sper sa ne putem bucura impreuna de magia chitarei. Va astept la concert, pe 8 octombrie!

Recitalul din 8 octombrie de la Ateneul Roman, ora 19.00, este transmis in direct de Radio Romania Muzical.

Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Ateneului Roman si pe site-ul www.fge.org.ro.


Chitaristul roman Dragos Ilie s-a remarcat drept unul din cei mai carismatici si expresivi tineri muzicieni ai generatiei sale, incantand publicul din Europa, Asia si Statele Unite. De la o varsta frageda a inceput studiul instrumentului, primele acorduri fiind invatate de la tatal sau. A urmat cursurile Colegiul National de Arta „Octav Bancila” din Iasi, la clasa profesorului Marius Timpau. Concomitent, Dragos a studiat si cu conf. univ. dr. Daniel Dragomirescu.
Perseverenta si tenacitatea artistica l-au ajutat sa obtina diverse burse de studiu in tara cat si in strainatate. Printre acestea mentionam Fundatia MOL pentru Comunitate, Programul „Tinere Talente” oferit de Fundatia Principesa Margareta, cu sprijinul Casei Regale a Romaniei, bursele „START” si Bursa „Mostenitorii Romaniei Muzicale” oferita de Radio Romania si Rotary Club Pipera. In anul 2015, Dragos a obtinut prestigioasa bursa “Woodruff Scholarship” pentru completarea studiilor de licenta la „Schwob School of Music” - Columbus State University, in SUA, la clasa compozitorului si pedagogului Andrew Zohn.
Dragos a obtinut peste 40 de premii la cele mai prestigioase competitii din lume. Printre acestea se numara Koblenz Guitar Festival, Guitar Foundation of America (GFA), Tokyo Guitar Competition, Culiacan International Competition, Changsha International Guitar Festival, Miami Guitar Festival. A sustinut concerte, masterclass-uri si workshopuri in Europa, Statele Unite si Asia si a aparut in revistele Classical Guitar Magazine, Gendai Guitar si Acoustic Guitar Magazine. De asemenea, Dragos a concertat alaturi de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” si Orchestra Nationala Radio din Romania, gratie bursei „Mostenitorii Romaniei Muzicale”.
Dragos este activ si in domeniul muzicii camerale. In anul 2021, s-a alaturat cvartetului de chitara Austin Guitar Quartet, grup al carui album de debut „The Singing Guitar” a fost nominalizat la premiile Grammy, alaturi de „Los Angeles Guitar Quartet”, „Texas Guitar Quartet” si ansamblul coral „Conspirare”. Spectacolele recente ale cvartetul cuprind Electric Counterpoint de Steve Reich, impreuna cu compania de balet din Austin.
In vara anului 2022, Dragos a concertat in turneul „Stradivarius - Paganini Magic” alaturi de celebrul violonist roman Alexandru Tomescu. Cei doi au interpretat primul caiet de sonate pentru vioara si chitara Centone di Sonate, scris de Niccolò Paganini in 17 concerte si 13 orase din Romania. Alte proiecte includ diverse concerte in tara si strainatate, cat si tabara de masterclass “Enescu Experience”, la Cabana Caraiman (editiile 2023, 2024).
Pasionat de promovarea repertoriului romanesc pe scena globala, Dragos a conceput CD-ul sau de debut drept un proiect ce imbina atat aranjamente (opere ale lui Ciprian Porumbescu, Béla Bartók), cat si lucrari scrise de compozitori romani contemporani. Albumul a fost inregistrat impreuna cu Radio Romania Muzical si este disponibil la Editura Casa Radio.
Dragos a finalizat studiile doctorale la University of Texas at Austin SUA, fiind asistent universitar la clasa renumitului pedagog si interpret Adam Holzman.
In prezent, este profesor la Universitatea Nationala de Arte George Enescu din Iasi. Implicat in prevenirea accidentarilor in randul muzicienilor, Dragos integreaza somatici alternative de tipul Body Mapping in activitatea sa didactica.
Dragos este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitara clasica din lume. In prezent canta o chitara Gernot Wagner, donata de catre Carson McKowen, si Martin Blackwell.
 
Dragos is a narrator who uses the guitar to tell a story from his captivating, thoughtful perspective.
-Lorenzo Micheli

Beautiful tone, sensitivity and great musicianship. Dragos has a wonderful command of our instrument!
A bright present and even brighter future.
-Rene Izquierdo

***

Proiectul „Mostenitorii Romaniei muzicale
…organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat in ultimii ani in doua directii. Prima dintre acestea isi propune sa-i aduca pe scene prestigioase romanesti pe tinerii si exceptionalii muzicieni ai Romaniei, artisti care desfasoara o importanta activitate in strainatate, dar pe care publicul romanesc are sansa de a-i asculta prea rar acasa. Recitalurile din acest proiect se adreseaza unui public larg, cu un repertoriu accesibil si cu o durata de o ora, fara pauza.
Din 2018 si pana in prezent au avut loc peste 30 de concerte si recitaluri: violoncelistul Andrei Ionita, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Radutiu, pianistii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar cativa dintre protagonisti. Sub egida aceluiasi proiect, au aparut si trei albume la Editura Casa Radio, cuprinzand evolutii din recitaluri sau inregistrari realizate in cadrul proiectului.
A doua directie de dezvoltare este bursa „Mostenitorii Romaniei muzicale”. In 2020, Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera au initiat si bursa “Mostenitorii Romaniei muzicale”, pentru tineri muzicieni cu varste intre 16 si 24 ani. Castigatori ai bursei in valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Botac (2020), violoncelistul Cornelius Zirbo (2021), pianista Kira Frolu (2022), pianistul Nil Mladin (2023) si violoncelistul Jan Sekaci (2024).

Organizatori: Radio Romania Muzical, Rotary Club Pipera, Filarmonica “George Enescu”


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate