Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 octombrie 2024
1817 • Se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez
1905 • Se naste Felix Bloch, fizician elvetian
1908 • Se naste Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Recomandări
Fundația Conservation Carpathia lansează albumul „Întâlniri memorabile prin Munții Făgăraș”
(Fotografie)
Albumul bilingv „Intalniri memorabile prin Muntii Fagaras”, proiect al Fundatiei Conservation Carpathia, a fost lansat odata cu vernisajul expozitiei cu acelasi nume, la Muzeul Satului Dimitrie Gusti din Bucuresti. Volumul spune povestea unei calatorii prin Muntii Fagaras care porneste din satele presarate in jurul muntilor si surprinde intalnirile cu oamenii care duc mai departe traditii si mestesuguri, dar si cu oamenii care au ales sa si implineasca destinul cu al muntelui.
Calatorul este purtat mai departe pe potecile Fagarasilor, prin padurile virgine, pe creste si vai, unde intalneste fauna salbatica, inclusiv specii disparute pana de curand care au revenit dupa mari eforturi, cum sunt zimbrii si castorii.

Intalnirile memorabile prin Muntii Fagaras” sunt surprinse de 25 fotografi romani, membri Forona – Asociatia Fotografilor de Natura din Romania, ce imortalizeaza in 140 de fotografii unicitatea Muntilor Fagaras si viata acestora, un loc care intr o zi ar putea deveni parc national.

La finalul fiecarui album se gaseste un set de carti postale cu instantanee din aceasta lume partial necunoscuta, cititorii avand pretextul sa le ofere mai departe ca o invitatie spre noi intalniri prin Muntii Fagaras.

Lansare album Intalniri memorabile Fundatia Conservation Carpathia

Volumul este tiparit intr o editie limitata de 2.000 de exemplare la editura Curtea Veche si va fi distribuit gratuit in proiecte care au ca scop promovarea Muntilor Fagaras, dar si in comunitatile din jurul acestora, biblioteci, institutii de cultura, case de oaspeti si pensiuni.

Acest album a fost realizat in cadrul proiectului „Crearea unei zone de natura salbatica in sudul Muntilor Carpati Romania”, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Programul LIFE Nature.
Lansare album Intalniri memorabile Fundatia Conservation Carpathia

Tezaur Uman Viu, in comunitatea din Muntii Fagaras

Oamenii care traiesc si muncesc in Muntii Fagaras sunt cheia ariilor protejate, aici fiind 28 de localitati cu o conexiune importanta cu masivul muntos, printre putinele locuri nefragmentate de pe continent. Fundatia Conservation Carpathia, organizatie nonguvernamentala de mediu romaneasca, are ca misiune crearea celui mai mare parc national acoperit de paduri salbatice din Europa Centrala in Muntii Fagaras, o zona unde biodiversitatea sa prospere, care sa ofere totodata oportunitati de dezvoltare durabila comunitatilor, pastrand in acelasi timp traditiile si cultura locala.

Albumul «Intalniri memorabile prin Muntii Fagaras» este un moment de bucurie si de constientizare a frumusetii si a conexiunilor pe care viata o are in Muntii Fagaras. Imaginile sunt marturia unei mosteniri unice pe care o avem in Muntii Fagaras, iar povestile arata legatura speciala dintre natura si oameni in peisajul acestor munti. Oamenii si munca lor, animalele salbatice, padurile virgine reprezinta o mostenire valoroasa de care ne putem bucura absolut toti, multe generatii de a randul, iar un parc national le ar asigura continuitatea”, a declarat Victoria Donos, director comunicare Fundatia Conservation Carpathia.

Albumul include povestile unor oameni care pastreaza traditii romanesti vii, cum ar fi Angela Lungociu, care administreaza valtorile din Lisa si care a primit titlul onorific Tezaur Uman Viu, acordat celor care pastreaza si transmit, prin talent si efort, un element de patrimoniu cultural imaterial, in forma si cu mijloacele traditionale nealterate. Povestile din album includ si marturiile unui opincar tanar care duce mestesugul mai departe, ale unei bibliotecare care are obiceiul de a tine sezatori pentru copii in Avrig, ale unei femei rapsod cu cantece mostenite din parinti, ale unui primar care protejeaza fagii seculari din preajma comunitatii sale, ale producatorilor locali, dar si ale antreprenorilor care au pus in miscare afaceri sustenabile in satele lor.

Vlad Dumitrescu semneaza fotografiile oamenilor din comunitate, iar curatorul imaginilor este Dan Dinu, regizorul documentarului apreciat „Romania Salbatica”.
Natura si fauna din Muntii Fagaras, responsabilitate nationala

Lansare album Intalniri memorabile Fundatia Conservation Carpathia

Romania inca are paduri virgine pe care este esential sa le protejam. Noi nu avem cum sa fim ingineri mai buni decat padurea, este cel mai mare generator de mediu. Lemnul reprezinta doar 30% din functia padurii, restul reprezinta functii de protectie pentru noi care ne sustin pe termen lung”, a declarat Mihai Zotta, director conservare Fundatia Conservation Carpathia.

Lansare album Intalniri memorabile Fundatia Conservation Carpathia

Natura salbatica dispare in toata lumea intr un ritm alarmant. Mai putin de 2% din suprafata Europei este inca in starea sa initiala. Muntii Carpatii, care gazduiesc lupi, rasi si ursi bruni, reprezinta una dintre ultimele intinderi salbatice de pe continent. Mai mult, sunt acoperiti de unele dintre cele mai intinse paduri salbatice din Europa, cu cel mai mare procent de paduri virgine care adapostesc inca un numar impresionat de specii.

In Muntii Fagaras exista 7.000 de hectare de paduri virgine. Peste 1.100 din padurile protejate acum de Fundatia Conservation Carpathia au fost incluse in Catalogul National al padurilor virgine si cvasi virgine, dar nu este de ajuns pentru a le asigura perpetuitatea.

Dupa aproape 15 ani de eforturi de conservare, peste 27.000 hectare de paduri si pasuni alpine din Muntii Fagaras, Piatra Craiului si Leaota sunt protejate de Fundatia Conservation Carpathia. De indata ce statul roman va crea Parcul National Muntii Fagaras, asumandu si responsabilitatea sa protejeze in perpetuitate aceste paduri si pasuni alpine, Fundatia ii va dona proprietatile sale.

Expozitia „Intalniri memorabile prin Muntii Fagaras” poate fi vizitata la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, din Bucuresti, in holul central al muzeului, pana la 1 noiembrie 2024.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate