Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 octombrie 2024
1817 • Se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez
1905 • Se naste Felix Bloch, fizician elvetian
1908 • Se naste Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Recomandări
Fundația Conservation Carpathia vă invită la o expoziție despre plantele străine invazive la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București
(Viață)
Fundatia Conservation Carpathia, in colaborare cu Gradina Botanica „Dimitrie Brandza” a Universitatii din Bucuresti, a organizat sambata, 19 octombrie, o conferinta dialog despre plantele straine invazive si impactul acestora asupra ecosistemelor. Evenimentul a reunit specialisti din domeniu si a atras un public numeros, interesat de modul in care aceste specii problematice afecteaza ecosistemele locale.
Totodata la Gradina Botanica din Bucuresti a fost vernisata si o expozitie dedicata plantelor straine invazive, care va fi deschisa publicului pana in data de 17 noiembrie.

Discutiile au fost conduse de prof. univ. dr. Paulina Anastasiu, coordonatoarea Gradinii Botanice, si dr. Oliviu Pop, biolog la Fundatia Conservation Carpathia, care au evidentiat necesitatea unei actiuni colective pentru combaterea raspandirii acestor plante straine invazive. Pentru a creste gradul de constientizare privind plantele straine invazive, Fundatia Conservation Carpathia a lansat si o campanie de informare. Detalii: https://www.carpathia.org/ro/plante-straine-invazive/

Oliviu Pop - Plante straine invazive


Impactul plantelor straine invazive asupra biodiversitatii Romaniei

Romania se confrunta cu peste 130 de specii de plante straine straine invazive sau cu potential invaziv, care perturba echilibrul ecologic si afecteaza comunitatile locale. Printre cele mai problematice specii identificate de Fundatia Conservation Carpathia in aria de proiect, situata in sud-estul Muntilor Fagaras, se numara troscotul japonez, bunghisorul american si slabanogul himalaian, napul porcesc, marita-ma mama, sanzienele de gradina (sanziene canadiene), slabanogul cu flori mici si crinul portocaliu, care au fost prezentate pe larg in cadrul discutiilor.

Sunt acele specii de plante care nu sunt native intr-un ecosistem, adica nu sunt specifice locului, mai exact continentului, bioregiunii, insulei, dar ajung acolo accidental sau ca urmare a activitatii oamenilor. Li se mai spune specii straine, alogene, exotice sau non-native. Plantele straine invazive reprezinta o amenintare serioasa la adresa biodiversitatii, iar prevenirea raspandirii lor este cruciala pentru protejarea ecosistemelor naturale,” a subliniat dr. Oliviu Pop.

Dialog Plante straine invazive

Actiuni concrete pentru protectia naturii

Incepand din 2020, Fundatia Conservation Carpathia a desfasurat interventii ecologice de eliminare a acestor specii invazive pe o lungime de 157 de kilometri de-a lungul vailor raurilor din sud-estul Muntilor Fagaras. Metodele folosite sunt prietenoase cu mediul, evitand utilizarea substantelor chimice, iar scopul este reducerea extinderii plantelor invazive cu cel putin 50%.

Ce putem face?

Pentru a preveni si a controla raspandirea plantelor straine invazive, sunt necesare urmatoarele actiuni:
* Prevenirea introducerii speciilor straine cu potential invaziv in gradini si natura. Plantati in gradini specii native sau specii ornamentale care nu au potential invaziv. (albastrele, craite, maces, paducel, soc etc.)
* Limitarea extinderii speciilor deja instalate.
* Informati-va despre potentialul acestor specii de plante si despre cum le puteti combate, daca deja le aveti in gradini. Nu aruncati in natura resturile vegetale provenite din gradini.
* Potrivit studiilor, in Romania au fost identificate pana acum 396 de specii de plante straine invazive sau cu potential invaziv.

„Fun Facts” care au captat atentia vizitatorilor

Informatii surprinzatoare au adus un plus de interes in randul participantilor. Printre ele, faptul ca troscotul japonez poate creste prin asfalt si ciment din cauza rizomilor sai extrem de rezistenti, iar sanzienele canadiene, vandute frecvent in florarii, sunt o specie invaziva. O singura planta de slabanog cu flori mici poate produce pana la 10.000 de seminte.



Expozitia despre plantele straine invazive continua timp de o luna

Publicul este invitat sa cunoasca si sa recunoasca o selectie de plante straine invazive, care afecteaza in special zona Muntilor Fagaras, aria de proiect a Fundatiei Conservation Carpathia, sa invete despre impactul pe care acestea il au asupra mediului, dar si cum pot fi combatute. „Plantele straine invazive, o expozitie neinvadatoare” este amenajata pana pe 17 noiembrie si poate fi vazuta pe aleea centrala a Gradinii Botanice „Dimitrie Brandza”, Bucuresti.

***

Fundatia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Muntii Carpati, in beneficiul biodiversitatii si a comunitatilor locale. Din 2009, fundatia romaneasca a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de paduri si pasuni alpine in sud-estul Carpatilor Meridionali, achizitionandu-le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieti pe 1.991 de hectare afectate de taieri, a creat o zona de 78.000 de hectare pe care nu se desfasoara vanatoare sportiva si de trofee.
Fundatia contribuie la bunastarea comunitatilor din vecinatatea padurilor protejate prin proiecte sociale, de educatie si de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului National Muntii Fagaras.

Activitatea Fundatiei Conservation Carpathia este recunoscuta la nivel national si international, recent organizatia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastra”. Din 1948, BAMBI premiaza personalitati si organizatii care se remarca prin activitate si au un impact deosebit.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate