Mihai Ritivoiu si Constantin Borodin sunt laureati ai Concursului International George Enescu. Paul Raducanu si Mircea Dumitrescu vor canta pe viorile Paul Kaul, respectiv, Frères Silvestre, care au apartinut lui George Enescu si care se afla in administrarea Muzeului National ”George Enescu”.
Solistii sunt alumni de succes ai programului Tinere Talente si vor performa de aceasta data cu misiunea de a sustine ei insisi o noua generatie de bursieri.
Concertul Regal Caritabil a devenit un moment de referinta pe agenda culturala a tarii si reuneste la Ateneul Roman o comunitate impresionanta de sustinatori din mediul de afaceri, cultural si diplomatic, contribuind la sustinerea tinerelor talente artistice din Romania.
„Vorbim despre povesti de succes, despre tinerii care au fost bursieri in program si care au ajuns foarte departe. Astazi ei sunt cei care sustin la randul lor bursele Tinere Talente: pianistii Mihai Ritivoiu si Cadmiel Botac, violoncelistii Andrei Ionita, Constantin Borodin, Izabela Ghergu, Corneliu Zirbo, tenorul George Virban, violonistii Mircea Dumitrescu si Paul Raducanu, soprana Diana Alexe si multi altii”, sustine Tiberiu Soare, dirijor pentru a 5-a oara a Concertului Regal Caritabil.
”Ma simt privilegiat sa fiu invitat la Concertul Regal Caritabil. De Fundatia Regala ma leaga cele mai frumoase amintiri si un profund sentiment de recunostinta pentru ajutorul acordat. Ma bucur la gandul ca, prin participarea la acest concert, devenit o adevarata traditie, pot aduce o mica contributie la sustinerea noii generatii de artisti, asa cum am beneficiat de ea si eu la randu-mi”, declara pianistul Mihai Ritivoiu, laureat in 2011 al Concursului International George Enescu, unde a fost distins si cu premiul special pentru cea mai buna interpretare a unei sonate pentru pian de George Enescu, cu o cariera prolifica in Europa si Asia in prezent, bursier in cadrul programului Tinere Talente in anul 2011.
”Cand am primit invitatia de a participa la Concertul Regal caritabil de anul acesta am fost onorata sa spun da. Este un eveniment cu totul deosebit. Am mai avut aceasta ocazie in trecut, pe vremea cand eram bursiera in cadrul programului Tinere Talente. Sunt momente memorabile care raman active in suflet. Activitatea acestui proiect este un exemplu pentru mine in ceea ce inseamna sustinerea tinerelor talente si nu pot decat sa sper ca voi mai avea ocazii in viitor sa contribui la acest demers”, impartaseste violoncelista Izabela Ghergu, artist instrumentist in Orchestra de Camera Radio si Orchestra Operei Nationale din Bucuresti, bursiera in cadrul programului Tinere Talente in anii 2014, 2015, 2016 si bursiera alumna in 2022.
”Este o onoare pentru mine sa fiu invitat pentru a concerta in calitate de solist in fata unei audiente regale si ma bucur ca am ocazia sa contribui la o cauza atat de importanta. Recomand din suflet tuturor tinerilor muzicieni sa participe la concursul de selectie a bursierilor programului Tinere Talente si sa se bucure de experienta si ajutorul atat de importante pentru evolutia fiecaruia”, adauga violonistul Paul Raducanu, membru al Orchestrei Romane de Tineret, bursier in cadrul programului Tinere Talente in anii 2011 si 2013.
Repertoriul concertului reflecta unele dintre valorile esentiale pe care le promoveaza programele Fundatiei Regale: generozitatea, puterea exemplului si deschiderea catre parteneriat.
In cadrul evenimentului, publicul va putea vizita expozitia Pasiunile si Preocuparile Familiei Regale, realizata de tinerii artisti vizuali, bursieri ai programul Tinere Talente, editia 2024, sub indrumarea mentorului conf. univ. dr. Ion Anghel, in cadrul Taberei de creatie interdisciplinara desfasurata in luna august.
Fondurile obtinute din vanzarea biletelor si din sponsorizari vor fi directionate catre sprijinirea tinerilor muzicieni si artisti vizuali din familii cu resurse financiare limitate, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de burse si de suportul programului national Tinere Talente.
Concertul va fi transmis in direct la TVR Cultural si Radio Romania Muzical.
Pentru mai multe detalii, vizitati www.frmr.ro/concert-regal.
***
Partener: Kaufland Romania
Partener institutional: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti
Sponsori: EY Romania, B&B Collection - Kultho, PEPCO Retail, PPG Romania - Oskar, Ferrero Rocher, Dedeman, Yardi Romania, UniCredit Bank, Enayati Medical City, Highlight Agency, Casa Siqua, Easy Print Services
Sponsori in kind: Aqua Carpatica, 5toGo, Ibis Styles Bucharest City Center – Accor, Angelli, Emotion Philms Production, Editura Curtea Veche
Co-producatori: TVR Cultural, Radio Romania Muzical
Cu sprijin: Filarmonica George Enescu, Muzeul National ”George Enescu”, Eventim
***
Despre programul national Tinere Talente
Multi copii talentati provin din familii ale caror posibilitati financiare nu le permit sa-si urmeze talentul. Astfel, Romania pierde in fiecare an zeci de tineri talentati, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali. Romania are nevoie de arta! Ca raspuns la aceasta problema, Fundatia Regala Margareta a Romaniei a creat un program national pentru a sprijini, indruma si promova acesti tineri artisti talentati, care provin din familii cu venituri reduse si care au nevoie de sprijin financiar pentru a-si atinge adevaratul potential si a-si exprima talentul. Astfel, cu 440 de burse au fost sprijiniti tineri cu varsta intre 14 si 24 de ani, care studiaza muzica sau artele vizuale in licee si universitati din Romania, sa-si depaseasca greutatile financiare si sa continue sa-si exprime valoarea artistica. Fundatia Regala este unic beneficiar al Concertului Regal Caritabil, organizat anual, incepand din 2008, iar fondurile stranse din vanzarea biletelor si din sponsorizari sunt dedicate proiectului Tinere Talente. Concertul Regal a avut loc in mod traditional in ziua de 25 octombrie, in ziua de nastere a Regelui Mihai I al Romaniei, fondator al Fundatiei alaturi de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane si fiecare editie a concertului aniversar a adus pe scena Ateneului Roman cei mai valorosi muzicieni ai momentului si mari orchestre, in sustinerea tinerilor artisti romani.
Despre Fundatia Regala Margareta a Romaniei
Fundatia Regala Margareta a Romaniei (FRMR) a fost infiintata in 1990 de catre Regele Mihai I al Romaniei si Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane. Cu o activitate de 34 de ani, Fundatia Regala sprijina copii, tineri si varstnici prin interventii durabile, bazate pe schimbul de experienta si valori intre generatii. De-a lungul timpului, Fundatia s-a implicat in numeroase proiecte sociale, culturale si de sustinere a educatiei si talentului artistic. Mai multe detalii despre programele Fundatiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.
.
|