Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Patrimoniul UNESCO din Transilvania, revitalizat prin tururi digitale
(Istorie)
Asociatia Designers Thinkers Makers a lansat proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots”, o initiativa dedicata valorificarii patrimoniului cultural din colinele Transilvaniei, cu accent pe satele Biertan si Chirpar.
Proiectul urmareste sa evidentieze mostenirea culturala valoroasa a regiunii, in special prin promovarea siturilor UNESCO si a valoroasei mosteniri locale aproape necunoscuta publicului larg.
„Culture & cultures” este programul nostru de suflet. Sunt multe directii in care il vedem crescand si, as spune, mult dincolo de educatie pentru patrimoniu sau interventie culturala.
Prin toti vectorii pe care ii putem pune in lucrare - ateliere, continut, publicatii, conferinte, design and build, evenimente si poate si altele - cautam in fond sa producem o atmosfera de bine, de dialog real, de cunoastere si deschidere catre istorie, adevar, frumos, care sa ii sustina si sa ii inspire pe cei din jur in parcursul lor. - Andrei Tache, Presedinte al Asociatiei Designers Thinkers Makers

O parte a echipei scolii de vara Heritage Lab in vizita de studiu la Sona, alaturi de pictorul Stefan Caltia (c) Mihai Andrei

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este cresterea constientizarii turistilor si localnicilor cu privire la importanta patrimoniului UNESCO, prin tururi audio in Biertan si Chirpar. Acestea includ informatii digitale accesibile prin coduri QR, integrand texte, imagini si ghiduri audio ce subliniaza valoarea arhitecturii traditionale si a culturii locale.


Lansarea turului ghidat al satului Biertan va avea loc pe 16 noiembrie, in Biserica Fortificata din Biertan. Un concert la orga Bisericii Fortificate sustinut de Liv Müller va marca deschiderea oficiala a turului cultural.

Culture & cultures. Connecting the dots” deschide publicului larg o fereastra catre apropierea si intelegerea patrimoniului cultural. Prin turul ghidat audio bilingv in situl Unesco Biertan localnicii si vizitatorii vor descoperi tot ce e mai incitant in preajma cetatii Biertanului. Despre biserica fortificata si inchisoarea matrimoniala, despre UNESCO si bisericile surori, despre farmacia satului, prima de acest fel din Transilvania rurala; despre obiceiuri, vecinatati, etniile si multiculturalismul locului, despre arhitectura, ornament si parcelar, fara a uita de peisajul natural, de traseul Via Transilvanica ce traverseaza centrul satului, de „Donariul de la Biertan”, o piesa ce atesta prezenta crestinatatii pe aceste plaiuri in secolele III-IV.

Speram ca prin turul ghidat conceput de asociatia noastra, localnicii si vizitatorii de maine sa (re)descopere case si obiecte insemnate, traditii si povesti care cladesc tesatura profunda si fermecatoare a acestui loc.  Pentru ca mai apoi, sa inteleaga, sa protejeze si sa respecte zestrea locurilor de unde vin.
Nu stim cum vor arata generatiile viitoare care vor privi si vor folosi, spre exemplu, usa sacristiei din Biertan (1515, considerata o bijuterie a tehnologiei medievale, premiata la Expozitia Mondiala din Paris in 1900); dar stim ca avem datoria de a contribui la construirea lor. - Alexandra Mihailciuc, Coordonator de proiecte al Asociatiei Designers Thinkers Makers.

Workshopuri de educatie pentru patrimoniu adresate tinerilor din comunitatile Biertan si Chirpar (c) Mihai Andrei
     
In luna decembrie, la Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu din imediata vecinatate a Bucurestiului, proiect laureat al prestigioaselor premii Europa Nostra, va avea loc vernisajul expozitiei „Forgotten Ceramics of Transylvanian Highlands”, aducand in prim-plan frumusetea si valoarea ceramicii traditionale de tip Chirpar. Expozitia este un prim pas intr-un plan de revitalizare a interesului pentru activitati legate de aceasta ceramica remarcabila, marcand integrarea ei in turul local si propunand pentru viitor un centru de ceramica care isi are radacinile in mostenirea locala.

Proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots” a inclus, de asemenea, o serie de initiative educative: o scoala de vara de arhitectura pentru studenti, in care accentul s-a pus pe diferite tipuri de activitati de educatie pentru patrimoniu, intre care si activitati practice de educatie in ceea ce priveste tencuielile traditionale sau zidaria cu piatra. Alaturi de acestea, numeroase ateliere pentru copiii din comunitati, fise de parcurgere a monumentelor istorice pentru elevi, familii sau turisti si crearea unei harti ilustrate a bisericilor fortificate UNESCO din regiune.

Educatia pentru patrimoniu conteaza pentru toate paturile sociale si pentru toate varstele, facand parte dintre urgentele societatii in Romania.”  - Alexandra Mihailciuc, Coordonator de proiecte al Asociatiei Designers Thinkers Makers

Participantii workshopului Heritage Lab descopera pasii aferenti regenerarii zidariilor istorice

Scopul acestor activitati este de a forma o noua generatie de ambasadori locali ai patrimoniului si de a promova un climat favorabil conservarii acestuia.

Desen destinat turului virtual din Biertan in cadrul scolii de vara Heritage Lab. Autor - Teodora Catrinel Lazar
Desen destinat turului virtual din Biertan in cadrul scolii de vara Heritage Lab. Autori - Mara Bejan & Teodora Catrinel Lazar

Culture & cultures. Connecting the dots este un proiect realizat de Asociatia Designers Thinkers Makers, co-finantat de AFCN & Primaria Comunei Biertan, realizat in parteneriat cu Ambulanta pentru Monumente - Transilvania Sud, Scoala de la Piscu, Nod Makerspace, Primaria Comunei Chirpar & Scoala Gimnaziala Chirpar.
Parteneri media: Aici a stat, Bookhub, Happ.ro, Haute Culture, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Revista Arhitectura, Revista Golan, The Institute, Zeppelin, Ziarul Metropolis.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Atelier practic de tencuieli exersate pe un zid istoric (c) Alexandra Mihailciuc


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate