Gabriel Croitoru şi Simina Croitoru, Paul Răducanu şi Mircea Dumitrescu vor evolua la cele 4 viori ale lui Enescu în două concerte, la Ateneul Român | |
(Muzică) |
In serile de 25 si 27 octombrie, violonistii Gabriel Croitoru si Simina Croitoru, Paul Raducanu si Mircea Dumitrescu vor evolua in doua concerte diferite, pe 25 si 27 octombrie, la Ateneul Roman, la cele 4 viori ale lui Enescu. Instrumentele sunt puse la dispozitie de Muzeul National „George Enescu”, fiind instrumente clasate la categoria Tezaur si aflate in administrarea sa. |
Aceste concerte au loc in avanpremiera turneului national Vioara lui Enescu – editia a 13-a, programat in luna noiembrie in orase din intreaga tara.
Paul Raducanu si Mircea Dumitrescu vor canta la vioara Paul Kaul (1931) si vioara Frères Silvestre (1835)” pe 25 octombrie, la Ateneul Roman, in Concertul Regal caritabil.
Gabriel si Simina Croitoru vor canta pe vioara Guarneri del Gesù –„Catedrala” (1731) si vioara Paul Kaul (1931) - cu dedicatia lutierului Modèle que j'ai créé spécialement pour Georges Enesco, grand artiste - pe 27 octombrie la Ateneul Roman, in concertul In memoriam Valentin Gheorghiu.
Pentru prima data in istoria Romaniei, toate cele patru viori care i-au apartinut violonistului si compozitorului George Enescu (care se gasesc in patrimoniul Muzeului National „George Enescu” din Bucuresti si sunt instrumente clasate in categoria Tezaur) se vor afla impreuna pe aceeasi scena, in noiembrie 2024, intr-un turneu national.
4 VIORI ENESCU (c) Virgil Oprina
Cei patru violonisti care vor canta la cele patru instrumente sunt Gabriel Croitoru, pe vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” din 1731 – instrument la care canta din 2008, realizand pana acum nu mai putin de 12 turnee nationale pentru promovarea acesteia din anul 2012 pana in prezent, cel din 2024 fiind al 13-lea, Simina Croitoru, pe vioara Paul Kaul din 1931, Paul Raducanu, pe vioara Paul Kaul din 1930 si Mircea Dumitrescu pe o vioara Frères Pierre si Hippolyte Silvestre din 1835.Muzeul National George Enescu
POVESTEA CELOR PATRU VIORI
Vioara Joseph Guarnieri – „Catedrala” din 1731, doua viori Paul Kaul din anii 1930 si 1931 si o vioara Frères Silvestre, Pierre si Hippolyte din 1835 care i-au apartinut marelui artist roman sunt clasate la categoria „Tezaur”. Instrumentele, atinse de magia unuia dintre cei mai insemnati interpreti ai secolului XX, suscita in continuare un interes special.
George Enescu a fost posesorul unei viori Stradivari (cel mai stralucit si mai scump constructor de viori din lume) dar a preferat un instrument Guarneri del Gesù din 1731, despre care afirma: „n-are poate o putere covarsitoare, in schimb are o mladiere extraordinara care are darul sa ma incalzeasca. Scoate vioara mea vibratiuni cari corespund de minune starilor mele sufletesti.(...) Stradivarius l-as putea compara cu o soprana lejera, iar Guarnerius cu o mezzosoprana dramatica” (Rampa, 26 oct. 1931). Denumita „Catedrala”, vioara Guarnerius este cea mai valoroasa. Fabricata in anul 1731 de Giuseppe Guarneri (1698-1744), cunoscut si sub numele del Gesù, unul dintre cei mai insemnati lutieri cremonezi, vioara poarta inscriptia celebrului ei fauritor: Guarnerius fecit / Cremonae anno 1731(?) – IHS.
Dupa 1930, la Paris, Enescu il cunoaste pe Paul Kaul (1875-1951), celebru lutier francez care ii confectioneaza o vioara, admirabila din punct de vedere al sunetului, dar si al constructiei. Maestrul este foarte multumit, afirmand: „e ceva mai mare si mai usoara pentru forta mea”. In colectia muzeului exista doua asemenea instrumente, dintre care unul a fost creat special pentru George Enescu, purtand inscriptia Paul Kaul, Paris, AN 1931. Georges Enesco. Modèle que j’ai créé spécialement pour Georges Enesco grand artiste.
Muzeul detine inca o vioara Paul Kaul, datata 1930. Datorita prestigiului lui Enescu, Paul Kaul a obtinut comenzi importante pe piata americana, fapt care i-a asigurat celebritatea si o situatie financiara confortabila. Intre muzicianul roman si lutierul francez s-a consolidat o relatie de prietenie, dar si de colaborare artistica. George Enescu la pian si Paul Kaul la vioara au sustinut cateva recitaluri pe scene pariziene.
Un alt instrument care a apartinut lui George Enescu este o vioara confectionata de fratii lyonezi Pierre si Hippolyte Silvestre, un instrument remarcabil datand din prima jumatate a secolului al XIX-lea, inscriptionat in latina cu urmatorul text: Petrus et Hipolitus fratres Silvestre fecerunt lugduni anno 1835
VIOARA ENESCU (c) Virgil Oprina 2024
Gabriel Croitoru (n. 1965, Galati) este violonistul care a castigat prin concurs, in anul 2008, privilegiul de a canta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita „Catedrala”, pe care a cantat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului National „George Enescu”). Cu o ampla cariera internationala, Gabriel Croitoru este la ora actuala solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiesti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, iar in perioada 2010-2022 a fost solist-concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania. În turneul ”Vioara lui Enescu” canta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita „Catedrala” ce i-a apartinut lui George Enescu.
Simina Croitoru (n. 1990, Bucuresti) a inceput studiul instrumentului la cinci ani, cu mama sa, Ioana Croitoru. A lucrat cu tatal sau, Gabriel Croitoru, la clasa caruia s-a perfectionat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, iar in anul 2020 a obtinut titlul de doctor in muzica. A castigat importante premii la competitii nationale si internationale si a sustinut numeroase concerte in compania tuturor filarmonicilor din tara, dar si alaturi de orchestre simfonice din strainatate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China, etc). Din anul 2016, si-a inceput cariera didactica in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. In turneul „Vioara lui Enescu” canta pe o vioara Paul Kaul ce i-a apartinut lui George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului National „George Enescu”).
VIOARA ENESCU Paul Raducanu si Mircea Dumitrescu (c) Virgil Oprina 2024
Paul Raducanu (n. 1996, Bucuresti) s-a nascut intr-o familie de muzicieni care i-a asigurat un mediu propice pentru dezvoltarea sa. A inceput studiul viorii la Colegiul National de Muzica „George Enescu” din Bucuresti, studiind cu profesorii Sorin Dragan si Alina Ghiugan. A participat la concursuri internationale si la olimpiade unde a castigat numeroase premii I. In anul 2009, a fost bursier al Fundatiei „Principesa Margareta a Romaniei”, avand astfel sansa sa-si achizitioneze o vioara proprie. A participat la cursuri de maiestrie cu Liviu Prunaru si Emilian Piedicuta. In prezent, este masterand al UNMB la clasa reputatului violonist si profesor, Gabriel Croitoru. In turneul „Vioara lui Enescu” canta pe o vioara Paul Kaul ce i-a apartinut lui George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului National „George Enescu”).
Mircea Dumitrescu (n. 1998, Bucuresti) a descoperit vioara la varsta de 4 ani, cand strabunicul sau l-a invatat primele note. La varsta de 11 ani a fost numit „micul Paganini” de mass-media nationala. Absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, a castigat premiul I la peste 60 de concursuri, printre care 25 internationale. A participat la foarte multe festivaluri, printre cele mai importante se numara Festivalul International Pablo Casals de la Prades (2015), in 2017 a participat intr-un turneu international alaturi de orchestra LES DISSONANCES condusa de maestrul David Grimal, iar in 2019 a avut onoarea de a participa impreuna cu mentorul sau, maestrul Gabriel Croitoru si cu pianistul Horia Mihail pe scena Salii Radio in turneul „Cool Sound”. In turneul „Vioara lui Enescu” canta pe o vioara Frères Pierre si Hippolyte Silvestre din 1835 ce i-a apartinut lui George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului National „George Enescu”). .
| |
|
|