Proiectia pentru publicul larg va avea loc in data de 8 noiembrie, la ora 18:30, la Cinema Muzeul Taranului Roman din Bucuresti (Strada Monetariei nr. 3).
Documentarul cuprinde o serie de patru scurtmetraje, fiecare aducand in prim-plan aspecte esentiale ale reintroducerii acestor specii si ale impactului lor pozitiv asupra mediului.
„Arhitectii Naturii este mai mult decat un film documentar; este o invitatie la reflectie asupra rolului vital pe care speciile precum zimbrul si castorul il joaca in regenerarea naturii. Aceasta poveste poate inspira si sensibiliza oamenii sa protejeze biodiversitatea si sa inteleaga legatura profunda dintre natura si comunitati”, a declarat Victoria Donos, director de comunicare si comunitati la Fundatia Conservation Carpathia.
Lansare Arhitectii Naturii
Datorita acestui proiect, finantat prin programul LIFE al Comisiei Europene, cel mai mare mamifer terestru al Europei, zimbrul, a revenit in Muntii Fagaras. Din 2020, peste 75 de zimbri traiesc liberi in padurile acestei regiuni, iar in 2021 au fost reintrodusi primii castori. Ambele specii contribuie esential la refacerea ecosistemelor, subliniind rolul lor de „arhitecti ai naturii” prin capacitatea remarcabila de adaptare si contributia la refacerea echilibrului ecologic al zonelor pe care le populeaza. Totodata, documentarul reuseste sa surprinda viata acestor animale fascinante in mediul lor natural, modul in care evolueaza, dar si felul in care peisajul si natura incep sa se modeleze odata cu revenirea lor.
Documentarul este realizat de regizorul Dan Dinu, cunoscut pentru „Romania Salbatica”, alaturi de echipa NTD Film si Fundatia Conservation Carpathia. Proiectul are ca scop reintroducerea speciilor native pentru a reda naturii echilibrul pierdut.
„Desi am avut ocazia sa fotografiez si sa filmez numerose specii pana acum, castorul si zimbrul au fost doua dintre cele mai spectaculoase animale intalnite. Acesti doi arhitecti ai naturii mi-au oferit multe momente interesante, in care m-au lasat sa descopar importanta lor pentru ecosistem. Ma bucur ca am avut ocazia sa fiu implicat in acest proiect si ca prin intermediul filmului vor avea si altii posibilitatea de a se indragosti de cele doua animale”, a declarat Dan Dinu, regizorul seriei.
Accesul la proiectia din 8 noiembrie se face in baza tarifului standard al cinematografului, iar biletele sunt disponibile la casa de bilete a cinematografului sau online pe eventbook.ro.
Fundatia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Muntii Carpati, in beneficiul biodiversitatii si a comunitatilor locale. Din 2009, fundatia romaneasca a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de paduri si pasuni alpine in sud estul Carpatilor Meridionali, achizitionandu le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieti pe 1.991 de hectare afectate de taieri, a creat o zona de 78.000 de hectare pe care nu se desfasoara vanatoare sportiva si de trofee.
Fundatia contribuie la bunastarea comunitatilor din vecinatatea padurilor protejate prin proiecte sociale, de educatie si de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului National Muntii Fagaras.
Activitatea Fundatiei Conservation Carpathia este recunoscuta la nivel national si international, recent organizatia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastra”. Din 1948, BAMBI premiaza personalitati si organizatii care se remarca prin activitate si au un impact deosebit. „Cel mai frumos loc de pe pamant” al trupei de rock alternativ Coma va rasuna vineri, 26 iulie, ora 20:30 in concertul din deschiderea festivalului. Seara va continua cu proiectia documentarului Wild Transylvania, regizat de renumitul cineast irlandez John Murray. Filmul, lansat in 2024, exploreaza frumusetea si biodiversitatea unica a Transilvaniei, intr-o poveste narata de Jeremy Irons, actor premiat cu Oscar.
.
|