Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 decembrie 2024
1857 • Se naste Joseph Conrad, (Józef Teodor Konrad Korzeniowski) scriitor britanic de origine poloneza (d. 1924)
1861 • Alexandru Ioan Cuza anunta ca „Înalta Poarta, precum si toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor
1948 • Se naste Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath
1967 • Chirurgul sud-african Christian Barnard a efectuat, cu succes, primul transplant de inima din lume
Recomandări
Filmul românesc Moartea lui Iosif Zagor primește mențiune specială la Astra Film Festival
(Cinema)
Moartea lui Iosif Zagor, documentarul de debut in regia lui Adi Dohotaru, a primit premiul-mentiune sambata 26 octombrie in cadrul galei de premiere a festivalului international de la Sibiu, Astra Film Festival. Filmul spune povestea videografului Iosif Zagor care isi documenteaza ultimii patru ani de viata, singuratatea si boala, vorbind despre fricile sale de a fi evacuat fortat din trei locatii diferite, unde a trait in conditii precare la batranete.
Domnul Zagor si-a folosit vechea lui camera pentru a inregistra video viata lui si a altora in locuinte sociale insa Iosif Zagor nu si-a filmat evacuarile pentru ca era pur si simplu ocupat sa-si ia lucrurile.

Filmul este deopotriva justitie poetica si autoreprezentare printr-o tehnica video voice a acelor oameni invizibili care nu se incadreaza in imaginea dinamica a unor orase mari si scumpe, precum Cluj-Napoca.

Am regizat „Moartea lui Iosif Zagor” („Zagor’s Death”) pentru ca am esuat. Ca activist, ca cercetator sau ca om politic, am propus, impreuna cu alti experti, activisti si persoane vulnerabile pe care le-am intalnit, politici publice prin care autoritatile investesc in locuinte sociale. Media UE de locuinte sociale si accesibile este putin sub 10%, dar in Romania este chiar mai mica: 1%" zice Adi Dohotaru, regizorul filmului.

Tema principala a documentarului, locuirea, este privita prin prisma vulnerabilitatii, prezentand contextul problematic in care accesul la locuinte al persoanelor vulnerabile sau marginale devine din ce in ce mai greu. Totodata, filmul vorbeste si despre procesele de evacuare ale acestor persoane si modurile abuzive in care acestea au loc.

Filmul isi propune sa dea voce protagonistului principal, Iosif Zagor, si sa creeze un context de autoreprezentare, pledand pentru cedarea spatiului catre persoanele vulnerabile de a-si spune propria poveste si a deveni vizibile.

In materialul brut filmat de Iosif Zagor am vazut o poveste existentiala, profund tulburatoare. Daca Adi Dohotaru vorbeste despre problema locuirii, eu vad in acest film o poveste despre conditia umana si despre constientizarea fragilitatii noastre”, spune producatoarea filmului, Monica Lazurean-Gorgan.

Documentarul este regizat de Adi Dohotaru, produs de Monica Lazurean-Gorgan prin casa de productie Filmways, in co-productie cu SOS - Societate Organizata Sustenabil, co-producatori Adi Dohotaru si Radu Gaciu, montat de Alexandru Popescu si realizat cu sprijinul Programului de Master de Film Documentar al Facultatii de Teatru si Film din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.


Adi Dohotaru este un regizor debutant din Cluj. Practica cercetare participativ actionala - Participatory Action Research -  si foloseste o tehnica de antropologie performativa care ii imputerniceste pe colaboratorii sai. Scrie legi, poezie, face cercetari civice si de mediu, propune politici publice prin activare cetateneasca. Declama ca este mai mult un personaj decât regizor dintr-un scenariu utopic in care diviziunile muncii dispar.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate