Interes crescut al specialiștilor în Terapia ABA în România: Peste 630 de participanți la Conferința Internațională ABA 2024 | |
(Viață) |
Cea de-a XIII-a editie a Conferintei Internationale ABA, evenimentul de referinta in domeniul analizei comportamentale aplicate, s-a desfasurat pe 25 si 26 octombrie la Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti. „Understanding Behavior, Improving Lives” a fost tema care a ghidat discutiile celor doua zile, punand accent pe modul in care intelegerea profunda a comportamentului uman poate imbunatati semnificativ calitatea vietii persoanelor cu Tulburare de Spectru Autism (TSA) si a celor cu alte nevoi speciale. |
Anul acesta au fost abordate subiecte din toate domeniile de aplicabilitate ale analizei comportamentale precum ABA in organizatii, scoli, tulburari de dezvoltare, managementul personal, pentru parintii copiilor cu autism, in autism si in viziunea persoanelor cu autism.
Numarul total al participantilor a ajuns anul acesta la 631 de inscrieri, cu aproximativ 21.35% mai mult fata de anul precedent, dintre care 171 au participat virtual din tari precum Olanda, Spania, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii, dar si Romania. Dintre acestia, 385 sunt psihologi, psihopedagogi, terapeuti ABA specialisti, 26 cadre didactice, 11 medici si kinetoterapeuti, precum si 51 de parinti. Aceasta subliniaza importanta evenimentului nu doar pentru profesionisti, dar si pentru comunitatea de sprijin a copiilor si adolescentilor cu nevoi speciale, printr-o colaborare interdisciplinara. In 2023, evenimentul a inregistrat un total de 520 participanti, dintre care 300 au fost prezenti fizic, iar 220 au participat online.
„Editia din acest an a Conferintei Internationale ABA are o semnificatie deosebita pentru comunitatea de profesionisti din Romania in contextul recunoasterii oficiale a specializarii in analiza comportamentala de catre Colegiul Psihologilor din Romania. Aceasta recunoastere este extrem de importanta pentru toti cei care au contribuit la dezvoltarea acestui domeniu in tara noastra. Ea nu ar fi fost posibila fara eforturile constante si colaborarea stransa cu Autism Voice si Institutul ABA Romania, alaturi de care am lucrat din 2019 pentru a transforma aceasta specializare intr-o profesie oficial recunoscuta. Conferinta ABA este un eveniment dedicat profesionistilor, practicienilor, medicilor, cadrelor didactice si, in egala masura, parintilor copiilor cu TSA. Participantii au aflat noutati de la unii dintre cei mai prestigiosi experti internationali in terapia ABA, cercetatori si terapeuti, pe teme actuale, au schimbat informatii si au impartasit experiente.” - Daniela Bololoi, Presedinte Help Autism si Reteaua RO TSA.
„Editia a XIII-a a Conferintei Internationale ABA s-a incheiat cu succes, avand un numar record de participanti si lectori, atat internationali cat si din Romania. Aceasta crestere reflecta interesul si nevoia tot mai mare pentru formare si informatii in domeniul analizei comportamentale aplicate. Participarea virtuala din 5 tari pe 2 continente evidentiaza o expansiune internationala si un impact global al evenimentului, semn ca Romania se impune ca un lider in domeniu, aliniat la standardele stiintifice globale. Multumim tuturor pentru participarea, dedicarea si schimbul de cunostinte care ne-au inspirat sa continuam misiunea noastra. Impreuna am reusit sa cream un spatiu de invatare si colaborare pentru toti cei dedicati imbunatatirii vietii persoanelor cu TSA, dar interesati si de extinderea aplicabilitatii ABA in scoli, organizatii si parenting. ABA este recunoscuta acum in Romania de catre Colegiul Psihologilor, ceea ce pune bazele unui proces continuu de reglementare si pentru crearea unui standard national in ABA.” - Anca Dumitrescu, Presedinte Autism Voice Coordonator stiintific al conferintei
Invitati de prestigiu din Romania si din toata lumea
De 13 ani, conferinta reprezinta un punct de intalnire pentru cei mai buni specialisti in ABA, oferind un cadru propice pentru schimbul de idei inovatoare si pentru cele mai recente descoperiri stiintifice in domeniu, cu scopul de a transforma vietile persoanelor atipice, insa tehnicile pot fi utilizate cu succes si in randul persoanelor tipice.
Printre speakerii acestei editii s-au numarat: * Ellie Kazemi, profesor la California State University (CSUN) si fondator al unui centru de cercetare multidisciplinara in colaborare cu NASA. Dr. Kazemi este recunoscuta pentru expertiza sa in leadership comportamental si dezvoltarea strategiilor eficiente de supervizare.
* Justin Leaf, director executiv al Autism Partnership Foundation si Progressive Behavior Analyst Autism Council, cu peste 150 de articole publicate si o vasta experienta in predarea abilitatilor sociale persoanelor cu tulburari din spectrul autist.
* Paul Gavoni, directorul Asociatiei Profesionale pentru Managementul Crizelor (PCMA) si expert in utilizarea stiintei comportamentale pentru gestionarea eficienta a situatiilor de criza in organizatii.
* Pete Wharmby, autor si avocat al drepturilor persoanelor neurodiverse, diagnosticat cu autism la varsta de 34 de ani. Cu acest prilej, a fost lansata editia in limba romana a cartii sale, „Atipic. Cum lumea nu este construita pentru persoanele cu autism si ce putem face in aceasta privinta”, al zecelea titlu din colectia AHA Books.
* Anca Dumitrescu, coordonator stiintific al Conferintei Internationale ABA, psiholog si primul Board Certified Behavior Analyst (BCBA) din Romania. Este formator ABA la nivel national si a coordonat reglementarea analizei comportamentale aplicate in Romania. Este implicata constant in crearea si promovarea standardelor nationale pentru organizatiile care ofera servicii ABA pentru copiii cu autism.
* Andreea Stroe Matauan, analist comportamental BCBA si psihoterapeut experientialist. Lucreaza de peste 16 ani cu copii si adolescenti diagnosticati cu tulburare de spectru autist si cu alte tulburari de dezvoltare si cu familiile acestora.
* Daniela Bololoi, fondator si presedinte al Asociatiei Help Autism, presedinte RO TSA si membru activ al societatii civile de peste 13 ani, pe care o si reprezinta in Consiliul Economic si Social din 2018. Pe langa rolul activ in cadrul societatii civile, Daniela este psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv comportamental si analist comportamental. Ca psiholog, preocuparea ei este echilibrul familiilor copiilor cu autism.
* Vincent van Antwerp, Ph.D., BCBA, a discutat despre echilibrul intre sanatate si prevenirea epuizarii.
Conferinta ABA 2024 - Speaker autist
„Sunt destept pentru ca aveam o problema si trebuia sa compensez”
Printre speakerii care au inspirat participantii se numara Radu, filosof neurodivergent „high-functioning” in varsta de 25 de ani. La varsta de 3 ani a fost diagnosticat cu autism, ulterior a inteles de ce a reactionat diferit fata de cei din jur si a renuntat la autoblame pentru dificultatile de interactiune. Interesat de epistemologie si fenomenologie, Radu a vorbit despre heuristici — tipare mentale pe care le foloseste pentru a naviga prin viata. De fiecare data cand acestea nu functioneaza, creeaza o regula noua pentru a reusi. Cu toate acestea, dificultatile ii aduc adesea anxietate, iar structurile rigide devin un mecanism de aparare. Radu descrie gandirea sa repetitiva ca pe un proces cognitiv prin care detaliile mici, pixelate, alcatuiesc o imagine de ansamblu, dar fara flexibilitatea de a vedea alternative. „Actionez pe baza unei singure optiuni, sunt rigid”, explica el, confruntandu-se constant cu maleabilitatea pe care o observa la persoanele tipice. Hiperfocusarea face parte din acest stil mental. Radu isi planifica zilele cu activitati bine delimitate si uneori resimte o obsesie legata de timp. „Devine stresant cand programul meu nu respecta ceea ce mi-am propus”, spune el, o tensiune care ii amplifica impulsivitatea. Spre deosebire de neurotipici, care pot comunica mai flexibil si transmit emotii prin limbaj nonverbal, el se concentreaza pe tiparele conversationale si este interesat de hobby-uri si activitati foarte specifice.
Conferinta Internationala ABA 2024 a oferit participantilor nu doar prezentari si discutii academice, ci si oportunitati valoroase de networking si colaborare cu specialisti de top din domeniul ABA.
Conferinta ABA 2024 Speaker Ellie Kazemi
Organizatori si parteneri
Conferinta este organizata de Autism Voice si Help Autism, doua organizatii active si recunoscute la nivel national pentru contributia lor sustinuta la imbunatatirea serviciilor de terapie pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si la formarea specialistilor in ABA.
Conferinta Internationala ABA reprezinta o platforma anuala de diseminare a celor mai noi cercetari si practici in domeniul analizei comportamentale aplicate. Fiecare editie atrage participarea unor specialisti de renume mondial si contribuie la dezvoltarea profesionala a terapeutilor, educatorilor si cercetatorilor din Romania. Pentru detalii suplimentare, accesati website-ul oficial al conferintei: https://conferinta-aba.ro/.
***
HELP Autism sustine din 2010 peste 3.200 de copii si adolescenti diagnosticati cu TSA – Tulburare de Spectru Autist – in programe de terapie desfasurate in cele 9 centre si la domiciliu. De la terapie specifica la programe de integrare scolara, de la sprijin pentru parinti la campanii de constientizare & advocacy, HELP Autism cauta sa ofere constant un spectru de solutii pentru copiii cu autism si familiile lor. Asociatia HELP Autism este astazi cea mai mare organizatie dedicata cauzei din Romania, fondator al retelei informale RO TSA formata din aproximativ 100 de organizatii in autism.
Misiunea asociatiei HELP Autism este de a ghida pasii persoanelor cu autism si familiilor lor, de la diagnostic la recuperare si integrare reala educationala, sociala si pe piata muncii, construind o comunitatea deschisa sa inteleaga, sa accepte si sa sprijine mintile diverse.
***
Asociatia Autism Voice, fondata in 2008, este prima asociatie specializata in recuperarea copiilor cu autism, care a introdus in Romania posibilitatea formarii terapeutilor in terapia ABA - interventie terapeutica recunoscuta la nivel mondial cu rezultate in terapia copiilor si tinerilor cu autism si alte tulburari de neurodezvoltare.
Începand din 2008 Autism Voice a sustinut peste 11.000 de copii in recuperarea si integrarea acestora prin programe locale si nationale, iar in prezent opereaza doua centre de terapie pentru copii, standarde in domeniu, si un centru multifunctional pentru adolescenti si adulti, Institutul Autism Voice, ce a fost premiat de Parlamentul European cu Premiul Cetateanului European al anului 2023, pentru activitatea sa la nivel de comunitate si promovare a drepturilor omului. .
| |
|
|