Acum niște ani |
3 aprilie 2025 |
|
|
Cluburi de carte în bibliotecile de la sate, la finalul proiectului „Caravana cu povești din Ocnița în Bălcești” al Asociației De Basm |  | (Viață) | Peste 300 de copii si adolescenti din sase localitati defavorizate socio-economic si cultural si 60 de ateliere de educatie pentru lectura dedicate lor, cateva zeci de bibliotecare si cadre didactice si 3 webinarii in care acestia au invatat cum sa aduca literatura contemporana mai aproape de elevi, 3 expozitii, o petrecere a prieteniei cu ateliere creative sustinute de scriitoare si peste 1.100 de carti donate de edituri autohtone, 450 de caiete De Basm cu exercitii creative, plus un numar considerabil de rechizite – acesta ar putea fi, pe scurt, bilantul proiectului „Caravana cu povesti din Ocnita in Balcesti”. | Initiat de Asociatia De Basm, cea mai cunoscuta institutie autohtona ce promoveaza literatura romana contemporana pentru copii si tineret, si desfasurat incepand din luna martie pana in luna noiembrie, in sase localitati din judetele Dambovita si Valcea, proiectul le-a oferit copiilor, profesorilor si bibliotecarilor ocazia de a invata, de a se juca si de a se profesionaliza alaturi de opt dintre cele mai cunoscute autoare de literatura pentru copiii si tineret: Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Carmen Tiderle, Cristina Beatrice Preda, Iulia Iordan, Lavinia Braniste, Luminita Corneanu si Victoria Patrascu.
Gazdele tuturor evenimentelor au fost bibliotecile din localitatile Contesti, Ocnita, Raciu si Titu (Dambovita) si localitatile Balcesti si Pietrari (Valcea). La finalul proiectului, bibliotecarele s-au declarat recunoscatoare pentru ocazia de a fi luat parte la ateliere si webinariile de formare sustinute de autoarele Asociatiei De Basm, dar mai ales fericite pentru bucuria pe care aceste intalniri le-a produs-o elevilor. Proiectul merge mai departe prin infiintarea unor cluburi de carte pentru copii, in care ei vor schimba impresii de lectura despre volumele citite - primele astfel de intalniri au avut loc in lunile octombrie-noiembrie, cu participarea online a autoarelor De Basm.
„O experienta minunata si unica”, a marturisit Georgiana-Cateluta Barbu de la Biblioteca Raciu, care a completat: „Fiecare zi a fost o explozie de culoare si emotie, o combinatie unica de activitati care le-au dat copiilor ocazia sa exploreze cine sunt si ce conteaza pentru ei – de la gandurile puse pe hartie despre prietenie pana la desenele care au dat viata personajelor create de ei. Fiecare activitate a reusit sa puna in lumina sensibilitatea si dorintele acestor copii, pe care i-am descoperit curajosi, ambitiosi, generosi cu multa creativitate si imaginatie.
„Magie, incantare si bucurie. Din felul in care copiii se deschid in fata povestilor, pot sa-mi dau seama daca ele sunt o cheie speciala catre inima lor sau se intampla un soi de reintalnire misterioasa intre magia din ei si magia din poveste”, a declarat Crina Popescu din partea Bibliotecii Pietrari.
Bucuria participarii la ateliere sustinute de scriitoarele Asociatiei De Basm a fost impartasita si de profesori – „O teleportare in lumea povestilor, o intalnire cu personaje dragi, care le-a inspirat dragoste in arta cititului, in dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii” (Marius Sobolu, Scoala Gimnaziala Pietrari) –, dar mai ales de copii: „Pentru mine Caravana De basm din acest an a fost o experienta unica. Mi-au placut toate activitatile create de doamna scriitoare Andreea Iatagan si voi reveni cu drag si curiozitate la orice activitate pe care o va organiza doamna bibliotecara. Asa am putut comunica intre noi mai mult, ne-am creat prieteni si ne-am descoperit pasiunile!” (Alexandra A., eleva).
Dincolo de bucuria invatarii impreuna, Caravana a generat si o serie de initiative locale post-eveniment, dupa cum marturiseste Ana-Georgiana Antohi de la Biblioteca Comunala Contesti: „Caravana cu povesti din Ocnita in Balcesti” a fost cel mai bun proiect al anului 2024 pentru Biblioteca Comunala Contesti. Intalnirile cu scriitoarele De Basm i-au ajutat pe copii sa devina mai curajosi, sa se exprime mai usor, sa devina mai creativi si mai implicati in activitatile bibliotecii. Deoarece proiectul a avut mare succes, am infiintat Clubul de lectura unde elevii claselor a II-a si a IV-a, insotiti de doamnele invatatoare de la Scoala Balteni, vin lunar la biblioteca pentru a discuta despre cartile tematice propuse in Caietul cu activitati. Cartile primite ca premiu le-au imbogatit biblioteca personala, sunt apreciate de copii pentru ca poeziile sunt amuzante si pe intelesul lor. Biblioteca a fost mult mai vizibila si apreciata de parinti, cadre didactice si administratie locala. Ne-am bucurat ca de Ziua Prieteniei grupul de parinti si elevi voluntari s-au implicat si au contribuit la organizarea acestui eveniment exceptional. Intalnirile cu scriitoarele De Basm m-au incarcat cu energie pozitiva si ma bucur ca am cunoscut oamenii minunati care se ascund in spatele povestilor. Fiecare scriitoare a contribuit la dezvoltarea mea personala”.
In lista celor peste 1100 de carti donate celor 6 biblioteci din Dambovita si Valcea de catre Editura Cartea Copiilor, Editura Arthur si ARCCA - Asociatia Romana a Creatorilor Culturali si Artistilor se numara si 100 de carti cu autograf din lista celor premiate in cadrul proiectului Carturino si oferite cu generozitate de Carturesti: „Premiile Carturino sunt la fel de mult despre recunoasterea literaturii contemporane pentru copii, a autorilor, ilustratorilor si tuturor actorilor din industrie, precum despre cititori. Ne bucuram mult ca 100 de carti premiate au ajuns deja in bibliotecile din Valcea si Dambovita, ducand mai departe povestile catre copiii din Caravana de primavara De Basm. Impreuna, cu astfel de initiative, putem contribui activ la educarea unei noi generatii de cititori”. (Echipa Carturesti - Carturino)
Cele trei expozitii reunite in proiectul „Caravana cu povesti din Ocnita in Balcesti” au avut ca tema principala prietenia, fiind gazduite la standul De Basm din cadrul Salonului international de carte Bookfest 2024, in curtea bibliotecii din Contesti in timpul petrecerii din 15 iunie si la Seneca - Anticafe (20 septembrie - 5 octombrie 2024).
De-a lungul celor opt luni ale proiectului, autoarele i-au ajutat pe copii sa gaseasca curaj pentru a scrie propriile povesti, sa isi exprime liber opiniile si sa se apropie si mai mult de carti, cu ajutorul unei donatii consistente de rechizite oferite de Maped.
Un Caiet De Basm pentru exercitii de scriere creativa, pornind de la o serie de carti semnate de autorii De Basm, a fost tiparit la finalul perioadei de desfasurare a atelierelor creative, fiind pus la dispozitia bibliotecilor intr-un numar impresionant.
„Caravana cu povesti din Ocnita in Balcesti” este cel de-al cincilea proiect al Asociatiei De Basm dedicat copiilor din mediul rural, dupa „Caravana De Basm in Oltenia de sub munte”, „Caravana De Basm 2020”, „Caravana Nesupusele” si „Noi facem povesti”. De-a lungul anilor, Asociatia a reusit sa editeze si o serie de materiale educative cu acces gratuit, de educatie pentru lectura si scriere creativa, dedicate atat copiilor (Masinuta de scris – ghid de inventat povesti), cat si profesionalizarii celor care intra in interactiunea cu micii cititori (Kit pedagogic pentru bibliotecari), disponibile pe site-ul asociatiei.
------
De Basm. Asociatia scriitorilor pentru copii si adolescenti din Romania este o organizatie neguvernamentala, infiintata in 2018, din dorinta de a promova cat mai eficient literatura nationala contemporana pentru copii si adolescenti.
Asociatia isi propune sa reprezinte la nivel institutional interesele autorilor de literatura pentru copii, dar si sa deruleze activitati si programe in zona cultural-educativa, prin care literatura contemporana de profil din Romania sa fie promovata, incurajata si racordata la circuitul international.
Una dintre prioritatile De Basm o reprezinta difuzarea literaturii contemporane in randul copiilor si parintilor in zone defavorizate din punct de vedere cultural.
***
„Caravana cu povesti din Ocnita in Balcesti” este un proiect desfasurat in parteneriat cu EduCab, ARCCA, Editura Arthur, Editura Cartea Copiilor, Maped, Carturesti si Asociatia Copii pentru Viitor.
Proiectul, realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN), nu reprezinta in mod necesar pozitia AFCN. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii. .
| |
|
|
|
|