Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
1 Decembrie – alegerile românilor. O abordare fără politică la Radio România Cultural
(Viață)
Programul special al Radio Romania Cultural, dedicat Zilei Nationale, poate fi o alternativa solida si o alegere rafinata pentru cei care prefera sa se raporteze intr-un mod mai putin festivist la patriotism, sa reflecteze la valorile nationale, la felul in care convietuim cu compatriotii nostri, la modul in care privim istoria si modernitatea sau la ce alegeri facem pe tot parcursul vietii noastre si de ce sunt ele determinate. Un bun punct de pornire este editia speciala a emisiunii IN MINTEA TA.
De la ora 9.00, veti putea asculta un interviu cu celebrul psiholog si profesor universitar Daniel David, realizat de psihoterapeutul Ana Predescu.

Romanii diferiti se raporteaza, evident, diferit la 1 Decembrie. Pentru unii nu este o zi speciala, nu se raporteaza la ea in mod deosebit sau se raporteaza in sensul ca onoreaza sarbatoarea nationala, dar nu fac mare caz din acest lucru, intr-o maniera moderna. Altii incearca sa foloseasca aceasta zi pentru a-si impinge in fata o agenda proprie, personala, adesea politica. (…) Cred ca este important sa intelegem ca Ziua Nationala este un simbol care trebuie sa uneasca societatea noastra, trebuie sa uneasca romanii si ca este bine sa ne exprimam patriotismul, dar intr-o varianta moderna, adica sa ne batem pentru drepturile noastre, dar in acelasi timp sa ne amintim ca si altii au drepturi (…) si sa ne amintim sa fim patrioti, nu doar in data de 1 Decembrie, ci pe tot parcursul anului.”, spune Daniel David

Emisiunea CU MINTE DE DUMINICA, realizata de Andreea Ionescu, de la ora 10.00, va cuprinde, de asemenea, interventii speciale dedicate acestei zile. Academicianul Ioan Aurel Pop va vorbi despre „Istoria ilustrata a romanilor pentru tineri”. Vor mai fi interviuri si relatari despre istoria paradei militare pe teritoriul Romaniei, apoi vom afla cum este simtita Ziua Nationala de romanii din strainatate, prin vocea reputatei scriitoare Ada D’Albon. De asemenea, va fi invitat conferentiarul dr. Ioan Vasinca, nepotul primului prefect roman de Hunedoara.
Istoricul britanic Dennis Deletant si criticul literar Paul Cernat sunt invitatii REVISTEI LITERARE RADIO (ora 12 – 13), realizate de Anca Mateescu si Georgeta Draghici.
Dennis Deletant, unul dintre cei mai reputati cercetatori ai istoriei Romaniei, autor al unor carti esentiale pentru cunoasterea si intelegerea istoriei noastre contemporane, a publicat recent o noua sinteza a perioadei interbelice, bazata pe materiale inedite din arhivele britanice.

De ce perioada interbelica este „adesea vazuta de multi romani, inclusiv de istorici, in mod nerealist”? "Multi istorici romani erau inca sub influenta nationalismului din perioada comunista, cand se vedeau numai bunele aspecte ale crearii Romaniei Mari", e de parere Dennis Deletant, ignorandu-se, insa, dificultatile si obstacolele intampinate dupa Unirea de la 1918. “Cand am spus ca perioada interbelica este vazuta nerealist, am folosit acest termen, gandindu-ma si ca nu se acorda destula atentie, dupa mine, anumitor opere literare scrise atunci.”, spune istoricul.
Criticul Paul Cernat vorbeste despre scriitorii prinsi de elanul Marii Uniri, in scrierile lor, dar si in participarea la acel moment unic.

Primul Razboi Mondial a avut multi soldati din randul scriitorilor, iar la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia au participat scriitori, insufletiti de perspectiva unirii tuturor romanilor, cum a fost, de exemplu, Lucian Blaga, student pe atunci. Liviu Rebreanu, Octavian Goga, Alexandru Vlahuta, George Topirceanu s-au aflat printre acei scriitori care au trait evenimentele din preajma anului 1918 cu mare intensitate.

CONCERTUL DE PRANZ DEDICAT ZILEI NATIONALE (ora 13.00-14.00) va cuprinde cateva inregistrari memorabile, cu interpreti si dirijori din pleiada de aur a muzicii romanesti, selectate de Cristian Marica. Ii veti asculta pe pianistii Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, pe violonistul Ion Voicu si pe violoncelistul Andrei Ionita, castigatorul premiului Ceaikovski in anul 2015, cu cateva opusuri indragite de ascultatorii de toate varstele, compuse de Johannes Brahms, Serghei Rahmaninov, Piotr Ilici Ceaikovski sau Robert Schumann.

Celebra compozitie “Valurile Dunarii” (Iosif Ivanovici - Sergiu Sarchizov) va fi interpretata de Orchestra Romana de Tineret, dirijata de Cristian Mandeal. Nu va lipsi celebra tema a emisiunii „Teleenciclopedia”, pianistul Dan Grigore fiind solistul „Momentului muzical pentru pian si orchestra” de Nicolae Kirculescu, interpretat impreuna cu Orchestra Nationala Radio, dirijata de Iosif Conta.

Prima femeie comandant de pluton care a trecut pe sub Arcul de Triumf, capitanul Isabela Ecaterina Diaconu, este invitata la NASCUT IN ROMANIA, de la ora 16.00. Domnia Sa a fost si prima la garda port-drapel si prima femeie din Garda de Onoare la misiuni internationale de reprezentare. A fost model, pentru partea de tinuta, al sculptorului care a realizat statuia Ecaterinei Teodoroiu, a carei uniforma a imbracat-o de doua ori.
Face parte din Brigada 30 Garda „Mihai Viteazul” care poate fi considerata varful de lance al imaginii armatei romane. Uniforma de gala purtata de Isabela Ecaterina Diaconu incorporeaza, simbolic, sangele predecesorilor din anii Razboiului de Independenta si ai celor doua razboaie mondiale.

Amanunte pe www.radioromaniacultural.ro

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate