Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
Seară franceză, cu Frédéric Chaslin și Maria Marica
(Muzică)
Vineri, 29 noiembrie 2024 (19.00), sunteti invitati la Sala Radio la un concert extraordinar de muzica franceza! Pe scena bucuresteana va urca, alaturi de Orchestra Nationala Radio, celebrul dirijor si compozitor francez Frédéric Chaslin – care a creat Dansul Divei din muzica filmului Al cincilea element (Luc Besson, 1997).

Dirijor, pianist, compozitor si scriitor, Frédéric Chaslin este unul dintre cei mai importanti muzicieni francezi contemporani. A studiat la Conservatorul din Paris si la Mozarteum din Salzburg, incepand cariera dirijorala in 1989, ca asistent al lui Daniel Barenboim la Orchestre de Paris si la Festivalul de la Bayreuth. De-a lungul carierei, a fost aplaudat pe marile scene lirice ale lumii, precum: Staatsoper – Viena, Teatro alla Scala – Milano, Metropolitan Opera – New York, Opera din Rouen, Semperoper - Dresda s.a. si a dirijat mari orchestre simfonice din Franta, Austria si Germania.
Din 1992 pana in 1995, a fost director muzical al Operei din Rouen (Franta). Si-a inceput cariera austriaca la Festivalul de la Bregenz (din 1993 pana in 1996) cu „Nabucco”, urmat de „Fidelio”, un succes care i-a deschis portile spre celebra scena de la Staatsoper din Viena, unde a dirijat de atunci, sarbatorind in mai 2023 cea de-a 250-a reprezentatie derulata sub bagheta sa.
Din 2020, Frédéric Chaslin dezvolta proiecte originale de teatru muzical sau de opera pentru ansambluri mici, cu scopul de a promova opera in locuri in care aceasta nu este de obicei cantata. Exemple notabile includ orchestratia sa pentru „Pelléas et Mélisande” de Debussy pentru 15 instrumente, prezentata in premiera in 2022 la Opera din Budapesta, sau „Tosca” pentru 29 de muzicieni, comandata de Theatre de La Monnaie din Bruxelles.

Frédéric Chaslin (c) Bernard Martinez

O alta prezenta speciala la Sala Radio va fi si tanara violonista Maria Marica. Castigatoare a Concursului International George Enescu - 2022 si a Concursului New Hope Grand Prix (Cluj-Napoca) - 2022, Maria a sustinut recitaluri si concerte atat in Romania, cat si in Franta, Italia, Portugalia, Cehia, Polonia, Austria, Germania si Statele Unite, iar recitalul ei din cadrul programului „Mostenitorii Romaniei Muzicale” (din noiembrie 2023) a fost inclus in seria EBU Top Young Performers.
Nascuta intr-o familie de muzicieni din Cluj-Napoca, Maria si-a inceput drumul artistic alaturi de Orchestra de Tineret a Romaniei si a interpretat in cunoscutul ansamblu Les Dissonances (Franta), ce a reunit o parte dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. A fost, de asemenea, membra a Orchestrei Romane de Tineret, alaturi de care a avut sansa sa concerteze in sali precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin. În vara anului 2024 a concertat in postura de concertmaestru al Romanian Chamber Orchestra la Timisoara, Chorin, Koblenz si Concertgebouw Amsterdam.
Studiile Mariei Marica in Romania au fost completate de perfectionarea urmata la Hochschule für Musik Saarbrücken – Germania, unde in prezent lucreaza cu David Grimal (vioara) si Krzysztof Chorzelski (muzica de camera). Maria canta pe o vioara August Sébastien Philippe Bernardel (1845), detinand de asemenea si o vioara moderna construita pentru ea de lutierul clujean Nicolae Vadan.

Maria Marica

Programul serii de la Sala Radio se deschide cu RavelSuita „Mama mea gasca”. In anul 2025 vom aniversa 150 de ani de la nasterea compozitorului francez care a semnat celebrul Bolero. Concertul va continua cu ChaussonPoème pentru vioara si orchestra, Saint-SaënsIntroducere si Rondo capriccioso pentru vioara si orchestra si se va incheia cu Franck –  Simfonia in re minor.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online (pe site-urile celor doua posturi de radio) si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.

Biletele sunt disponibile in sistem online pe www.bilete.ro si in Reteaua Bilete.ro. Biletele se pot achizitiona si de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.salaradio.ro - sectiunea Bilete.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate