Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Alexandru Tomescu cântă Beethoven la Sala Radio
(Muzică)
Alexandru Tomescu va interpreta vineri, 13 decembrie 2024 (19.00), la Sala Radio, celebrul Concertul in re major pentru vioara si orchestra semnat de Beethoven, unicul concert pentru vioara creat de „titanul de la Bonn”.
Evenimentul va fi prezentat de ORCHESTRA NATIONALA RADIO si se va desfasura sub bagheta dirijoarei KATHARINA WINCOR (Austria). Aceasta a atras atentia internationala ca dirijor asistent al cunoscutei orchestre americane Dallas Symphony Orchestra si, ulterior, a colaborat cu ansambluri ca Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Seattle Symphony, Vancouver Symphony, North Carolina Symphony. Este laureata a Premiului Neeme Järvi la Festivalul Gstaad Menuhin (in 2017), festival fondat de marele violonist Yehudi Menuhin in statiunea alpina Gstaad din Elvetia.
In cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veti asculta Rachmaninov: Dansuri simfonice. Ultima sa creatie majora, Dansuri Simfonice este si singura conceputa in intregime in Statele Unite (unde compozitorul se stabilise dupa exilul fortat din Rusia, impus de situatia politica). Partitura a fost interpretata pentru prima oara in ianuarie 1941, de catre Philadelphia Orchestra, in prezenta compozitorului.

In stagiunea 2023-2024, KATHARINA WINCOR a revenit la pupitrul ansamblurilor Museumsorchester Frankfurt, Dresdner Philharmonie, Cincinnati Symphony, Klangforum Wien etc. Alte debuturi orchestrale includ WDR Sinfonieorchester, Staatsorchester Darmstadt, BBC Symphony, Sarasota Orchestra, Queensland Symphony, Yomiuri Nippon Symphony.
Printre cele mai importante momente recente din cariera sa se numara colaborari, ca dirijor invitat, cu ansambluri precum Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Bruckner Orchester Linz, Grazer Philharmoniker, Seattle Symphony, Detroit Symphony, Vancouver Symphony, Naples Philharmonic, North Carolina Symphony si Utah Symphony.
Katharina Wincor a atras atentia internationala ca dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Dallas, lucrand cu directorul muzical Fabio Luisi. In 2020, a fost premiata la Concursul Mahler din Bamberg si a fost invitata la masterclassul Ammodo al Orchestrei Regale Concertgebouw – Amsterdam cu Iván Fischer, care ulterior a adus-o ca asistenta pentru mai multe proiecte derulate cu Budapest Festival Orchestra.
Dupa ce a crescut in Austria Superioara, Katharina Wincor a studiat dirijatul la Universitatea de Muzica si Arta Interpretativa Viena si la Universitatea de Arte din Zurich. A participat la cursuri de maiestrie cu Riccardo Muti, Jaap van Zweden, Robert Spano si David Zinman.

Katharina Wincor (c) Andrej Grilc

Dupa o cariera bogata realizata in Europa si in lume, presarata cu succese in sali precum Théatre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit in Romania, unde s-a implicat in organizarea unor turnee nationale de muzica clasica, realizate exclusiv din fonduri private.
A devenit protagonistul unor evenimente–pilot in lumea muzicala romaneasca: a cantat pe Stradivarius intr-o statie de metrou, pentru a dovedi ca exista o insemnata receptivitate pentru muzica de calitate; a cantat intr-o padure pentru a milita impotriva exploatarii irationale a domeniului forestier. A cantat in fata unei case in ruine, pentru a stopa distrugerea cladirilor aflate in Patrimoniul National. A cantat cu scopul adunarii de fonduri pentru Asociatia Nevazatorilor din Romania sau pentru protezarea auditiva a copiilor cu deficiente de auz. Este printre primii artisti care si-a facut o misiune clara din a purta mesajul muzicii clasice in orase romanesti in care nu exista filarmonici.
Solist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, Alexandru Tomescu nu se rezuma doar la a canta in fata publicului sau, ci cultiva un dialog intens cu acesta, fie de pe scena, explicand ce canta, fie prin interviurile pe care le acorda la televiziunile si radiourile de specialitate si nu numai. Fie ca vocea se aude la Radio Romania Muzical sau la Radio Guerrilla, fie ca vorbele sale sunt tiparite in Dilema Veche sau in revista Viva!, el explica ce inseamna sa fii artist in Romania secolului XXI si ce surse ii hranesc inspiratia.
Angajamentul pe care si l-a asumat in momentul in care a primit in folosinta vioara Stradivarius Elder-Voicu, in 2007, a fost acela de a familiariza un numar cat mai mare de romani cu sunetul splendidului instrument, misiune indeplinita in primul rand prin turneele sale nationale.

Alexandru Tomescu (c) Ioana Hameeda

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online (pe site-urile celor doua posturi de radio) si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate