Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 ianuarie 2025
Recomandări
Filmul „Anul Nou care n-a fost”, premiat în festivaluri internaționale și nominalizat la European Film Awards, va avea premiera pe NETFLIX în decembrie!
(Cinema)
„Anul Nou care n-a fost.”, filmul romanesc indelung aplaudat in festivalurile internationale si in salile de cinema din Romania, va fi disponibil online din 22 decembrie pe NETFLIX, pentru abonatii platformei din Romania si Republica Moldova, la 35 de ani de la Revolutia din 1989.
Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film (European Film Awards) in categoria European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI, „Anul Nou care n-a fost” are la activ peste 20 de selectii in festivaluri internationale, si 14 premii: Cel mai bun film al sectiunii Orizzonti, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film, Premiul Bisato d'Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu si mentiunea speciala pentru imagine Authors under 40 „Valentina Pedicini” acordata directoarei de imagine Boróka Biró - la Festivalul International de Film de la Venetia -, Premiul Special al Juriului in cadrul Bucharest International Film Festival, Trofeul pentru Cel mai bun film la B3 Festival of the Moving Image din Frankfurt, Mentiunea speciala a juriului „Molodist” International Film Festival, Kiev, Silver Atlas, premiul pentru regie si Youth Jury Prize (Premiul Juriului Tanar) la Festivalul International de Film Arras, Franta, Premiul pentru cel mai bun film (Golden Pyramid) din competitia Festivalului International de Film de la Cairo, Egipt, Premiul Paunul de argint/ Silver Peacock pentru Cel mai bun regizor la Goa International Film Festival, India, precum si Marele Premiu „Aleksandar Saša Petrovic” pentru cel mai bun film, Premiul „Gordan Mihic” pentru scenariu (acordat lui Bogdan Muresanu) si mentiunea speciala a juriului pentru Vanja Kovacevic (montaj), in cadrul Original Film Festival/ Festival Autorskog Filma, Serbia.

Actiunea filmului „Anul Nou care n-a fost”, are loc in urma cu 35 de ani, intr-un moment cand Romania fierbe, dar nimeni nu vorbeste despre asta. Povesti interconectate se desfasoara intr-o singura zi, in care personajele cauta normalitate, siguranta, iubire, libertate si sens, intr-o lume absurda, alimentata de frica. Ne aflam pe 21 decembrie 1989. Viata pare sa continue ca de obicei, cu piese de teatru cenzurate, case demolate, proletari adunati pentru o mare demonstratie, momente artistice ale studentilor care ironizeaza comunismul, in acelasi timp cu spectacolele TV care se pregatesc de Anul Nou pentru glorificarea lui Ceausescu. In disconfortul caselor neincalzite, oamenii inca se lupta cu problemele vechi de cand lumea: diferentele de opinie dintre tata si fiu, nostalgia dupa un fost iubit sau ura fata de mama soacra. Dar, mai presus de toate, Securitatea vegheaza vigilent. Sase personaje si povestile lor de viata aparent paralele se intalnesc in anumite puncte invizibile ale acestei tragicomedii, iar la explozia unei petarde toate duc la o rezolutie comuna: sfarsitul unei lumi, caderea regimului comunist in Romania.

Dupa fuga unei actrite care avea un rol important in programul patriotic de Anul Nou (Victoria Raileanu), o echipa TV (Mihai Calin, Gabriel Radu, Marian Ralea, Mircea Lacatus), cauta solutii rapide pentru a o inlocui, la comanda reprezentantului Securitatii (Ion Sapdaru) si a duce la bun sfarsit sarcina filmarii momentului denumit Plugusorul Patriotic. O tanara actrita de la un teatru de stat (Nicoleta Hancu) vrea sa scape de rolul patriotic pentru care este chemata la televiziunea publica. Fiul unui regizor TV (Andrei Miercure) si prietenul sau cel mai bun (Vlad Ionut Popescu), studenti, urmariti de Securitate pentru activitatea lor artistica subversiva, planuiesc sa fuga din tara cu ajutorul unei rude (Vasile Muraru). Regizorul (Mihai Calin) trebuie sa aleaga intre a-si salva fiul de la exmatriculare si a-si proteja colegii, asa cum ii sugereaza sotia (Manuela Harabor). O pensionara eleganta (Emilia Dobrin) se lupta sa-si pastreze amintirile inainte de demolarea casei - moment pe care nu-l poate impiedica, in tip ce fiul securist (Iulian Postelnicu) si nora ei (Ada Gales) incearca sa o convinga de avantajele traiului la bloc. Un muncitor care-i ajuta are, insa, o problema mult mai grava: impreuna cu sotia sa (Ioana Flora) incearca sa gaseasca solutii pentru a se proteja dupa ce afla ca fiul lor (Luca Toma) a scris o scrisoare periculoasa catre „Mos Gerila”.
 

Filmul scris si regizat de Bogdan Muresanu, distribuit de Forum Film, si reprezentat international de compania Cercamon, va ajunge si in cinematografele din Tarile de Jos, Luxemburg, Franta si Grecia.
Publicul din Tarile de Jos va avea ocazia sa-l vada din 19 decembrie.

Anul Nou care n-a fost” are in distributie peste 40 de actori: Adrian Vancica, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Calin, Nicoleta Hancu, Andrei  Miercure, Manuela Harabor, Ioana Flora, Ada Gales, Victoria Raileanu, Elvira Deatcu, Marian Ralea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionut Popescu, Theodor ?optelea, Razvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Catanescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Harnut, Sorin Cocis, Marius Damian, Marian Adochitei, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma si multi altii.

Boróka Biró si Tudor Platon semneaza imaginea, iar Vanja Kovacevic si Mircea Lacatus montajul. De sunet s-au ocupat: Alex Dragomir, Iolanda Garleanu; montaj, design & mixaj sunet: Sebastian Zsemlye/Raza Studio. Iulia si Victor Fulicea au realizat scenografia. Dana Anghel, Iulia Roseanu si Domnica Bodogan s-au ocupat de costume, machiaj, respectiv coafura. Castingul filmului a fost realizat de Viorica Capdefier.


Netflix este unul dintre liderii globali ai serviciilor de divertisment prin vizionare online, cu 283 milioane de abonati din peste 190 de tari, care se bucura de seriale, lungmetraje si jocuri intr-o mare varietate de genuri si limbi. Abonatii au acces nelimitat la continut, pot reda, intrerupe si relua vizionarea oricand si oriunde, putand schimba abonamentul in orice moment.


Anul Nou care n-a fost” a fost realizat in coproductie cu: SRTV (Societatea Romana de Televiziune), All Inclusive Films (Serbia) si in asociere cu Chainsaw Europe.
Ada Solomon, Viorel Chesaru, Vanja Kovacevic, sunt coproducatorii filmului, iar Irina Enea, Bogdan Luca si Adriana Bumbes sunt producatorii executivi ai filmului.
Producatori asociati: Theo Nissim, Claudia Nedelcu Duca, Dan Burlac, Adrian Vancica.

Proiect cultural finantat de: Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, DACIN SARA, UCIN.
Realizat cu sprijinul: Creative Europe Media
Parteneri: Conceptual Lab by Theo Nissim, NORD, Grupul Medical Provita, BDG, Liliac, Cinema City, Emergency Medical Home, Fan Courier, Happy Cinema.
Multumiri: Electrecord, Universitatea Politehnica Bucuresti, Compania Municipala Parking, Fundatia 9 BRD, Teatrul Nottara.
Partener media principal: Radio Guerrilla


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate