A Network of Care la final. Care sunt rezultatele proiectului cultural implementat la Spitalul Marie Curie din București | |
(Viață) |
* A Network of Care este un proiect cultural implementat de Asociatia Culturala Eastwards Prospectus alaturi de Spitalul Marie Curie din Bucuresti si Daruieste Viata.
* Proiectul si-a propus sa imbunatateasca calitatea vietii pacientilor din Spitalul Marie Curie din Bucuresti si sa contribuie la procesul lor de vindecare si recuperare. |
* Peste 50 de copii cu varste cuprinse intre 4 si 18 ani au participat la activitati desfasurate in cadrul proiectului in perioada septembrie - noiembrie 2024
* Proiectul este co-finantat de AFCN si implementat de Asociatia Culturala Eastwards Prospectus in parteneriat cu Spitalul Marie Curie din Bucuresti si Daruieste Viata.
Asociatia Culturala Eastwards Prospectus, in parteneriat cu Spitalul Marie Curie din Bucuresti si Daruieste Viata, anunta finalizarea proiectului A Network of Care. In cadrul proiectului, 50 de pacienti internati au participat alaturi de ingrijitorii lor la sase ateliere sustinute de trei artisti, au vizionat cinci filme si s-au bucurat de cartea de colorat realizata cu ajutorul a zece artisti si artiste din Romania.
Atelier Diana Draghici (c) Adi Bulboaca
Descrierea activitatilor:
* Rezidenta artistica: Artista Diana Draghici, selectata prin apel deschis in luna august a acestui an, si-a desfasurat rezidenta in perioada octombrie – noiembrie 2024. Propunerea Dianei a constat intr-un proiect artistic multidirectional, elaborat cu sprijinul echipei Daruieste Viata, in care au fost implicati activ micutii pacienti, parintii si cadrele medicale. Rezidenta a fost structurata pe trei planuri: ateliere de joc artistic in creta colorata pe panze de mari dimensiuni, cu copii din ambele spitale, ateliere tematice in spatiile comune de joaca, cum ar fi cel de Polaroid tinut alaturi de fotograful Adi Bulboaca sau atelierele saptamanale de colaj si lucrul individual in salon.
* Ateliere artistice: La invitatia asociatiei Eastwards Prospectus, artista Roxana Morar a sustinut doua ateliere de modelaj in lut. Artista le-a propus copiilor care au participat la cele doua ateliere sa modeleze obiecte inspirate de elemente din natura, precum florile sau frunzele.
* Proiectii de film: Peste 20 de copii au vizionat cinci filme in sala de cinema din noua cladire a Spitalului Marie Curie. Selectia a fost realizata in functie de varsta copiilor, prin colaborarea celor doua asociatii implicate in proiect: Eastwards Prospectus si Daruieste Viata. Cele cinci filme au fost: Vulpea si Iepurasul salveaza padurea (2024), Castelul Craitei (2023), Horia (2023), Thabo si cazul rinocerului (2023), Nina si secretul ariciului (2023). Filmele au fost proiectate cu ajutorul distribuitorilor Bad Unicorn, August Film si Cay Films.
* Carte de colorat: Zece artisti din Romania au fost comisionati pentru a contribui cu cate doua desene la cartea de colorat dedicata pacientilor internati la Spitalul Marie Curie. Numele celor zece artisti sunt: Carine Arnakis, Dona Arnakis, Lucian Barbu, Roberta Curca, Daniel Florea, Agnes Keszeg, Ana Kun, Lea Rasovszky, Sorina Vazelina si Iulia Toma.
Atelier Diana Draghici (c) Horatiu Damian Sultanoiu
„Suntem bucurosi ca am putut contribui cu un strop de speranta si de bine in vietile copiilor internati la Spitalul Marie Curie. Colaborarea cu Daruieste Viata a fost esentiala in a intelege nevoile pacientilor si ale ingrijitorilor lor si implementarea cu succes a tuturor activitatilor planificate. Ne propunem sa extindem seria de proiecte artistice si culturale desfasurate in spitale si sa realizam, impreuna, o retea de sprijin a carei prima veriga deja am construit-o prin proiectul A Network of Care.” - spune Andrei Breahna, Presedinte al Asociatiei Culturale Eastwards Prospectus.
Atelier Diana Draghici (c) Horatiu Damian Sultanoiu
„Spitalul construit la Marie Curie, cu sprijinul a peste 350.000 de persoane fizice si peste 8.000 de companii, aduce multiple premiere in Romania: de la modul in care a fost construit, la facilitatile oferite copiilor, parintilor si cadrelor medicale. Proiectul «A network of care» este o alta premiera pentru pacientii-copii din Romania si, speram noi, sa nu ramanem doar la o singura editie” – Carmen Uscatu, fondatoare Daruieste Viata
Atelier Polaroid (c) Adi Bulboaca
„Unul dintre cele mai importante aspecte pentru copiii internati, in special pentru cei care sunt internati pe termen lung, este modul in care isi petrec timpul in spital. Dezideratul nostru a fost sa gandim spatii si activitati care sa le permita, chiar si pentru scurt timp, sa uite ca sunt in Spital si sa-si poata trai copilaria. Ne bucura ca proiectul «A network of care» a reusit sa ofere acest lucru.” – Oana Gheorghiu, fondatoare Daruieste Viata
Atelier Roxana Morar (c) Adi Bulboaca
A Network of Care este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
–
Asociatia Culturala Eastwards Prospectus
Infiintata de peste sapte ani, Asociatia Culturala Eastwards Prospectus (ACEP), promoveaza, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporana la nivel national si international. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP sustine artistii emergenti in drumul si dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunitati de invatare inspirate din abordarea si practicile locale si din strainatate. De asemenea, ACEP si-a propus sa intensifice proiectele de formare si dezvoltare a publicurilor prin actiuni organizate in Bucuresti si in tara, online si offline, in care publicul intelege, se regaseste si se conecteaza cu arta contemporana.
ACEP a atras fonduri pentru productia de lucrari de arta; a organizat peste 30 de expozitii offline si online; a coordonat o interventie urbana a artistei Tania Mouraud, desfasurata simultan in 9 orase; a sustinut participarea artistilor in cadrul unor targuri internationale de arta si a dezvoltat proiecte pentru copii si angajatii din companii interesati de arta contemporana. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuala si colectiva – facand ceea ce a facut dintotdeauna – a catalizat evolutia societatii.
Atelier Roxana Morar (c) Adi Bulboaca
Spitalul Marie S. Curie din Bucuresti
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie S. Curie din Bucuresti este unul dintre cele mai mari spitale de copii din tara, tratand anual peste 20.000 de pacienti cu varste cuprinse intre 0 – 18 ani. Desi este localizat in capitala Romaniei, Spitalul Marie Curie are adresabilitate nationala, peste 50% din pacienti venind aici din intreaga tara.
Daruieste Viata
De mai bine de 12 ani, Daruieste Viata construieste si reconstruieste sectii, spitale, sperante, investind peste 76 mil. euro in sistemul medical din Romania, fonduri stranse exclusiv din donatii si sponsorizari. Peste 500.000 donatori persoane fizice si peste 10.000 de parteneri corporate s-au alaturat proiectelor Asociatiei. Daruieste Viata a oferit sprijin bolnavilor de cancer in relatia cu autoritatile, a modernizat mai multe sectii de oncologie adulti si copii din tara (Brasov, Timisoara, Cluj, Bucuresti) si a demarat cel mai mare proiect de implicare sociala din ultimii ani: constructia Spitalului de Copii de la Marie Curie (initiativa #NoiFacemUnSpital). Spitalul a fost finalizat si dat in folosinta incepand cu aprilie 2024. Aici se trateaza copiii internati la Spitalul Marie Curie, in sectiile de: oncologie, neurochirurgie, chirurgie, terapie intensiva. De asemenea, blocul operator cu 5 sali de operatie este complet functional. Proiectul continua cu o a doua cladire pentru a crea aici Primul Campus Medical Pediatric din Romania si a le oferi acces tuturor copiilor la conditii moderne de tratament.
Daruieste Viata s-a implicat activ si in perioada pandemiei de coronavirus, ridicand doua unitati modulare de triaj la Sibiu si la Bucuresti, Spitalul Modular 1 Elias pentru pacientii cu COVID-19 (o investitie de aprox. 2.6 mil euro), Spitalul Modular 2 Piatra Neamt (o investitie de aprox. 2.7 mil euro) si sprijinind cu echipamente de protectie si echipamente medicale peste 140 de unitati de ingrijire, din 102 orase. In total, Daruieste Viata, cu sprijinul donatorilor si sponsorilor, a distribuit 17 tone de echipamente de protectie in toata tara. .
| |
|
|