Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
10 ianuarie 2025
49 • Iuliu Cezar traverseaza Rubicon-ul, ocupa Roma si alunga pe Pompeius
1475 • Batalia de la Podul Înalt: Victoria de la Vaslui prin care Stefan cel Mare, domnul Moldovei, a zdrobit armatele otomane conduse de Suleiman Pasa
1493 • Se naste Nicolaus Olahus, umanist si istoric de origine româna, arhiepiscop de Esztergom si guvernator al Ungariei (d. 1568)
1799 • Se naste Petrache Poenaru, revolutionar pasoptist, inventatorul stiloului (d. 1875)
1839 • Gheorghe Asachi publica la Iasi, în tipografia Albinei Românesti, lucrarea "Atlas românesc geografic", format din 8 harti
1863 • Prima linie publica de transport subteran din lume a fost deschisa la Londra
Recomandări
„Poveste din Bucureştiul de odinioară”: concert de muzică românească interbelică
(Muzică)
Joi, 16 ianuarie 2025 (19.00), Big Band-ul Radio si Orchestra de Camera Radio - dirijate de Simona Strungaru - va invita la Sala Radio la un concert superb de muzica romaneasca interbelica: „Poveste din Bucurestiul de odinioara”.
Evenimentul ii are ca invitati speciali pe Miruna Ionescu (voce) si Valentin Albesteanu (vioara), care ne vor incanta cu piese precum Cosarul, Hai sa-ti arat Bucurestiul noaptea sau Ciuleandra. Concertul se va desfasura cu participarea Tarafului de Oras, ce intruchipeaza povestea tarafurilor din restaurantele de lux ale Bucurestiului interbelic, si care reuneste trei muzicieni: Valentin Cucu – pian, Nicolae Petrea – contrabas, Daniel Mustatea – acordeon.

Prezentata cu ocazia Zilei Culturii Nationale, seara de la Sala Radio aduce un omagiu compozitorilor, textierilor si interpretilor romani care si-au derulat activitatea artistica incepand cu perioada interbelica si pana in anii de dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial. De la celebrele tangouri, valsuri, foxtrot-uri, swing-uri ale Bucurestiului de odinioara, la muzica de café-concert, spectacolul propune o incursiune in universul fascinant al povestilor unei lumi aproape pierdute si ingropate sub straturi de uitare, dar pe care muzica o reconstituie intr-un mod inegalabil. Spectatorii vor asculta melodii compuse de Ion Vasilescu, Nicolae Kirculescu, Ionel Fernic, Henry Malineanu, Elly Roman, Gherase Dendrino, dar si partituri celebre semnate de Grigoras Dinicu, Georges Boulanger.

TARAFUL DE ORAS

Din veacuri de cantece fericite, printre partituri vechi, gramofoane si radiouri cu sunet ragusit, afise ingalbenite sau caiete program se recompune o poveste... O poveste din Bucurestiul de odinioara, o evocare muzicala a unei capitale a carei viata culturala pendula intre teatre, sali de concerte, gradini de vara, cinematografe si restaurante selecte. Bucurie si ingandurare, amieze si nopti laolalta, cantecele Bucurestilor de odinioara reflecta totul, cu o candoare a simplitatii. Era epoca muzicii de calitate, cu melodii pline de farmec. (...) Sa ne imaginam dantele, rochii, palarii si uniforme, oameni linistiti si impacati, mergand sa asculte cantecele nemuritoare care rascoleau suflete si iubiri puternice. Un spectacol efervescent, plin de dinamism, dar si melancolie, ce aduce la viata o Poveste din Bucurestiul de odinioara.
– declara despre acest proiect Miruna Ionescu


Miruna Ionescu

Licentiata a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” Bucuresti (specializarea: Actorie) si absolventa a Liceului de Arta „Carmen Sylva” din Ploiesti, MIRUNA IONESCU a debutat pe scena la varsta de 6 ani, fiind primul copil care a interpretat o doina in cadrul emisiunii de televiziune „Tezaur Folcloric”, fapt pentru care a fost considerata copilul-fenomen al muzicii populare romanesti.
La varsta de 13 ani a debutat si pe scena Radiodifuziunii Romane, alaturi de Orchestra de Muzica Populara, sub bagheta dirijorului Paraschiv Oprea. Anii copilariei si adolescentei i-au adus numeroase premii si trofee, dar si prezente in emisiunile de radio si de televiziune, in concerte si spectacole, alaturi de mari artisti, interpreti de muzica populara si usoara, actori de teatru si film.
In anul 2008, a inceput colaborarea cu Televiziunea Romana, in calitatea de moderator, pentru emisiunile „Dincolo de cantec” si „Popasuri Folclorice”, dar si pentru concerte, festivaluri si evenimente culturale in transmisiuni directe sau editii speciale:  Festivalul - concurs „Maria Tanase“ - Craiova, Festivalul National de Interpretare si Creatie a Romantei „Crizantema de Aur“  - Targoviste, Festivalul National de Folclor „Ion Albesteanu“ - Slobozia.
In acelasi timp, s-a aflat in distributia mai multor piese de teatru, jucate pe scena Teatrului National pentru Copii „Ion Creanga”, a Teatrului „Masca” si a Teatrului de Revista „Constantin Tanase “.  In 2015, Miruna Ionescu intrerupe colaborarea cu teatrele din Bucuresti, pentru a se dedica exclusiv televiziunii si proiectului sau de suflet, „Poveste din Bucurestiul de odinioara”, alaturi de violonistul Valentin Albesteanu.
In calitate de manager cultural si de Presedinte al Asociatiei „ProCultArt”, desfasoara programe nationale de salvgardare a patrimoniului imaterial al muzicii usoare interbelice, precum seria de concerte „Poveste din Bucurestiul de odinioara”, Biblioteca Digitala a Muzicii Usoare Interbelice, „Kirculescu 120 de ani”, Festivalul International de Muzica Interbelica.

Nascut in Bucuresti in 1975, VALENTIN ALBE?TEANU este fiul cunoscutului violonist, dirijor si solist vocal Ion Albesteanu si al solistei de muzica populara Tita ?tefan. Este absolvent al Liceului de Muzica „George Enescu“ si licentiat al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti (specializarea: vioara).
In 1997 a inceput colaborarea cu Orchestra de Camera Radio si, in paralel, a preluat Taraful „Ion Albesteanu“, in calitate de solist-instrumentist si dirijor, participand la emisiunea „Tezaur folcloric“ si la diferite festivaluri folclorice. In 2002, devine membru fondator al Trioului „Scherzando“.
De-a lungul anilor, a fost implicat in organizarea mai multor activitati cultural-artistice, abordand un repertoriu bogat din diverse genuri muzicale. S-au bucurat de mare succes recitalurile sustinute in 2007, la invitatia Muzeului Literaturii Romane (gazduite de casele memoriale Ion Minulescu, George Bacovia si Tudor Arghezi). Doua recitaluri memorabile s-au desfasurat in cadrul Simpozionului National „Regina Maria“ (editiile 2007 si 2008), in organizarea Muzeului National Bran. In 2007, a fost distribuit in piesa de teatru „Menu – o vioara, o poveste”, jucata pe scena Centrului Cultural „Nicolae Balcescu“ din Bucuresti. In acelasi an, Muzeul ?aranului Roman i-a gazduit doua recitaluri: „Ariile noastre nationale” si „Popasuri muzicale prin cafenelele lumii”. In 2008, concerteaza alaturi de marele pianist roman Dan Grigore, intr-un concert caritabil pentru ajutorarea copiilor sarbi din Kosovo.
In 2006, a lansat primul disc la Casa de Discuri „Electrecord”, dedicat tatalui sau, Ion Albesteanu, si intitulat „O vioara, un talent, o traditie” . A urmat, un an mai tarziu, albumul „Cand eram pe Ialomita” , cu  23 de piese in interpretarea familiei Albesteanu (Ion Albesteanu si Tita ?tefan, alaturi de Valentin Albesteanu). In 2009, artistul lanseaza albumul „Adevarata mea dragoste”, cu piese clasice, de mare popularitate, interpretate intr-o maniera unica.
Este preocupat de reinvierea unui gen muzical (café-concert), reprezentat cu stralucire de mari virtuozi ai viorii, precum Grigoras Dinicu, Georges Boulanger, Nicolae Buica.
Este presedinte de onoare al Asociatiei „ProCultArt” si unul dintre initiatorii programului de salvgardare a muzicii usoare si de café-concert.

////////////

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online (pe site-urile celor doua posturi de radio) si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.

Biletele sunt disponibile in sistem online pe www.bilete.ro si in Reteaua Bilete.ro. Biletele se pot achizitiona si de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.salaradio.ro - sectiunea Bilete.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate