Români premiați la International Classical Music Awards (ICMA) în 2025 | |
(Muzică) |
In 14 ianuarie 2025 sunt anuntate cele 26 premii International Classical Music Awards 2025. Aceste premii, printre cele mai importante acordate la nivel mondial, au fost deseori numite „Oscarurile muzicii clasice”. |
„Juriul international si independent a selectat castigatorii dintr-o lista cu 374 nominalizari si o mare varietate de artisti si case de discuri. Castigatorii nostri reprezinta expresia celui mai inalt profesionalism artistic, iar lista lor arata ca juriul nostru nu se multumeste cu o analiza superficiala a industriei muzicale, ci analizeaza in profunzime”, spune Remy Franck, presedintele juriului.
Juriul acorda 10 premii speciale si 16 premii pentru productii audio-video, acestea din urma, productii lansate intre 1 noiembrie 2023 si 31 octombrie 2024.
Premiul ICMA 2025 la categoria „Muzica simfonica”
In 2025, premiul de la categoria „Muzica simfonica” revine albumului George Enescu semnat de Orchestra Nationala a Frantei, condusa de dirijorul roman Cristian Macelaru, cuprinzand cele doua rapsodii romane si primele trei simfonii enesciene. Este prima data cand un premiu ICMA pentru productii audio-video revine unui artist roman, o performanta iesita din comun ce rasplateste calitatea exceptionala a acestui album lansat de casa Deutsche Grammophon pe 12 aprilie si care a primit deja premii importante international – Choc si Diapason d’or. Iata motivarea juriului, pentru obtinerea acestui premiu: „Cateva dintre cele mai cunoscute lucrari simfonice de George Enescu, in cele mai bune interpretari disponibile in prezent: albumul semnat de Orchestra Nationala a Frantei, cu participarea Corului Radio France, sub conducerea lui Cristian Macelaru. O exceptionala intreprindere a lui Macelaru, care a lucrat dupa manuscrisele originale ale partiturilor enesciene; rapsodiile romane – unde simtim ceva rupt din sufletul de roman al dirijorului si primele trei simfonii de Enescu, cu sonoritatea si inventivitatea cerute de aceste partituri cu parfum francez, interpretate de o orchestra care are o traditie de aproape 100 ani in interpretarea muzicii franceze la cel mai inalt nivel. O adevarata descoperire, atat in ceea ce priveste lucrarile, cat si interpretarea lor!”
Cristian Macelaru: „Ma bucur in primul rand foarte mult pentru posibilitatea de a crea acest album cu muzica lui Enescu. Este o muzica pe care am iubit-o toata viata, mi-am dorit atat de mult sa o pun intr-o lumina mai vizibila pentru toata lumea. Ma bucur ca aceste inregistrari continua sa primeasca o atentie deosebita. Pentru mine este un gest care apreciaza nu numai munca pe care am depus-o noi, dar si calitatea muzicii in sine pe care Enescu a creat-o si acest lucru ma bucura foarte mult. Primesc acest premiu cu bucurie. Sigur, nu pot decat sa ma bucur foarte mult de felul in care se recunoaste si se intelege acest dar pe care vreau sa il fac lumii intregi prin aceste inregistrari. Apreciez enorm onoarea care se acorda prin acest premiu.”
Emisiunile Radio Romania Muzical in cadrul carora a fost prezentat acest disc sunt disponibile aici: https://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2023/disc.htm?a=3783161&c=8731&g=2
Premiul ICMA 2025 la categoria „Muzica de camera”
La categoria „Muzica de camera”, premiul ICMA 2025 revine Cvartetului Danel, din care face parte violistul Vlad Bogdanas. Cvartetul franco-belgian Danel a fost infiintat in 1991, iar Vlad Bogdanas canta in cadrul lui din anul 2005. Cvartetul primeste premiul pentru integrala Cvartetelor de coarde semnate de Dmitri Sostakovici.
Iata motivatia juriului: „Putine cicluri se potrivesc cu cele cincisprezece cvartete ale lui Sostakovici in ceea ce priveste faptul ca sunt o oglinda a secolului XX, a tragicelor sale momente si a maretiei sale muzicale: asumandu-si provocarea dificila a unei inregistrari complete, derivate din concerte live, Quatuor Danel realizeaza o performanta demna de cele mai inalte comparatii, atat prin stralucirea instrumentala a interpretarilor, cat si prin sentimentul de angajament total, oferind admiratorilor acestei muzici un punct de referinta pe care toata lumea va trebui sa-l ia in considerare de acum inainte.”
Vlad Bogdanas: „Mi-a facut o placere deosebita faptul ca munca noastra este recunoscuta de catre profesionisti. Este o recompensa care are foarte multa valoare in ochii nostri, cand studiem, repetam, cantam pe scena. Incercam sa construim o interpretare care sa ne convinga pe noi, care sa ne placa. Daca muzica noastra este apreciata si de public si de profesionisti, reusita este totala.”
Un premiu special ICMA 2025 (si) pentru muzica romaneasca
Unul dintre cele 10 premii speciale ICMA 2025, Special achievement, revine pianistului german Oliver Triendl, juriul apreciind ca „Oliver Triendl este unul dintre cei mai cercetatori pianisti ai timpului nostru. El cauta neincetat in arhive compozitii neglijate de mare valoare si, astfel, a imbogatit cataloagele diverselor case de discuri cu inregistrari de neratat. Peste 150 de inregistrari demonstreaza angajamentul sau ca sustinator al repertoriului clasic si romantic rar interpretat, precum si sprijinul acordat compozitorilor contemporani.” Unul dintre discurile recente care poarta semnatura lui Oliver Triendl cuprinde muzica compusa de romanul Paul Constantinescu, album lansat in mai 2024.
Castigatorii vor primi trofeele la Gala premiilor ICMA ce va avea loc la Tonhalle din Düsseldorf pe 19 martie 2025, eveniment ce cuprinde si un concert in care vor evolua parte dintre castigatori. Lista completa a premiilor ICMA 2025 este disponibila aici:
https://www.icma-info.com/winners-2025/
International Classical Music Awards (ICMA) sunt printre cele mai cunoscute si apreciate premii ale industriei discografice internationale. Juriul este alcatuit din critici muzicali profesionisti, de la relevante reviste, reviste online si posturi de radio: Andante (Turcia), Crescendo (Belgia), Das Orchester (Germania), Deutsche Welle (Germania), IMZ (Austria), MDR-Klassik (Germania), Musica (Italia), Musik & Theater (Elvetia), Opera (Marea Britanie), Papageno (Ungaria), Pizzicato (Luxembourg), Polskie Radio Chopin (Polonia), Radio 100,7 (Luxembourg), Radio Romania Muzical (Romania), Resmusica.com (Franta), Scherzo (Spania), Rondo Classic (Finlanda), Unison (Croatia). Reprezentand Radio Romania Muzical, din juriul ICMA face parte Cristina Comandasu, muzicolog cu o importanta activitate in domeniul actualitatii discografice, manager Radio Romania Muzical.
In trecut, muzicieni romani au primit premii special ICMA: contratenorul de origine romana Valer Barna Sabadus – tanarul artist al anului 2013, compozitorul Sebastian Androne Nakanishi – compozitorul anului 2022, soprana Aida Pascu – tanarul artist al anului 2024. .
| |
|
|