Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 ianuarie 2025
Recomandări
Repere componistice în Antologia muzicii româneşti - 8 noi CD-uri lansate de Uniunea Compozitorilor
(Muzică)
In saptamana ce incadreaza Ziua culturii nationale, o noua serie din Antologia muzicii romanesti  pe CD, proiect de anvergura initiat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, ajunge la editia cu numarul 21. Finantat de Ministerul Culturii si UCMR, derulat in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune si publicat de Editura Muzicala, proiectul propune un set de 8 CD-uri cu muzica romaneasca ce concentreaza importante opusuri simfonice, camerale, vocal-instrumentale, precum si lucrari de muzica usoara si jazz.
Setul de 8 CD-uri are un caracter preponderent informativ si cuprinde o arie larga si variata de compozitori si creatii, in interpretari de referinta si inregistrari de calitate, ce sunt puse la dispozitia radiourilor, institutiilor artistice, de invatamant si mass-media, bibliotecilor si fonotecilor din tara si strainatate in scop promotional.

Patru din cele opt CD-uri recent aparute propun portrete componistice consistente, omagiind creatia unor autori reprezentativi pentru trecutul si prezentul muzicii romanesti. Lucrari importante ale compozitorilor George Balint si Liviu Danceanu care au plecat mult prea devreme dintre noi, sunt readuse in memoria ascultatorilor. Alte doua portrete le sunt dedicate unor nume de referinta pentru componistica actuala. Astfel, CD-ul-portret al binecunoscutei compozitoare Doina Rotaru contine o selectie de lucrari ce-i reflecta stilul personal, unic, usor de distins, bazat pe o estetica arhetipala (Japanese Garden, Vivarta, Lumina, Fatum, Salcia), iar cel dedicat lui George Natsis, ii parcurge acestuia,  patru decenii de cariera exemplara.

Alte trei albume evidentiaza compozitii romanesti din genuri diferite – creatii simfonice, vocal-simfonice si camerale, scrise pentru cvartet de coarde. Opusurile simfonice alese pentru aceasta editie a Antologiei apartin unor autori cu stiluri diferite – Simfonia I de Calin Ioachimescu, Postsimfonia a II-a de Octavian Nemescu si piesa Broken de Mihaela Vosganian.

Cantatele Cele 6 peceti de Maia Ciobanu si Anti-Schisma Laudatio de Christian Alexandru Petrescu se alatura unor lucrari vocal-simfonice de tip concertant – Incantatii de Diana Dembinski-Voda si Concertul fantezie pentru orga, orchestra si grup coral mixt de Dan Buciu, pe un CD ce propune spre auditie, cele mai noi repere ale acestui gen mixt, cel vocal-simfonic.

Patru creatii pentru cvartet de coarde se regasesc pe CD-ul dedicat genului, in interpretarea de exceptie a cvartetului Arcadia. Ele apartin unor compozitori din generatii diferite (Ulpiu Vlad, Vlad Razvan Baciu, Adrian Pop si Dan Dediu), demonstrand vesnica tinerete a acestei formule camerale si potentialul ei extraordinar care continua sa inspire creatorii in cele mai felurite moduri.

CD-ul dedicat muzicii de jazz aduce si el in prim plan, diferite creatii importante ale compozitorilor Petrica Andrei, Johnny Bota, Adrian Enescu, Cristian Soleanu, Robert Cozma, ce s-au remarcat in peisajul muzical romanesc, completand un tablou care surprinde varietatea preocuparilor si realizarilor membrilor Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Avand o dubla misiune, de recuperare a inregistrarilor unor lucrari si de promovare a celor actuale, cu o privire care se indreapta deopotriva catre trecutul si prezentul muzicii romanesti, Antologia editata de UCMR creeaza o istorie pentru viitor, prin fixarea pe CD a unor repere componistice, a lucrarilor cu valoare confirmata. Acest proiect se doreste continuat pentru asigurarea accesului la muzica compozitorilor romani ce poate contribui la meritata ei recunoastere nationala si internationala.

Informatii despre cum poate fi obtinuta aceasta colectie se pot obtine la emailul ucmr.office@gmail.com


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate