Fii gazda permanentă a Făgăraș Fest: Concurs pentru locația festivalului emblematic al Munților Făgăraș | |
(Viață) |
Fagaras Fest, festivalul care aduna an de an iubitorii de natura si traditie din toata tara, deschide un nou capitol. Dupa cinci editii itinerante, festivalul se pregateste sa isi gaseasca un „acasa” permanent, iar primariile din zonele de la poalele Muntilor Fagaras sunt invitate sa aplice pentru a deveni gazde ale acestui eveniment emblematic. |
Intre 13 ianuarie si 26 ianuarie, autoritatile locale pot depune proiecte pentru a oferi locul perfect unde Fagaras Fest se va desfasura an de an.
De la debutul sau, Fagaras Fest a devenit un simbol al regiunii, aducand impreuna mii de oameni din toata tara pentru a celebra frumusetea naturii si cultura locala. In 2024, festivalul a reunit 7.000 de participanti, 750 de turisti au luat parte la tururi ghidate si 30 de mestesugari si producatori locali au avut standuri in cadrul Fagaras Fest. Impactul economic al festivalului in zona a fost de peste 350.000 de euro in 2024, iar succesul sau este dovedit nu doar prin numarul mare de vizitatori, ci si prin sprijinul acordat micilor afaceri locale.
Anul 2025 marcheaza un moment de stabilitate pentru festival, care isi va gasi „acasa” intr-o locatie permanenta. Astfel, Fagaras Fest va continua sa promoveze principii esentiale pentru dezvoltarea sustenabila a regiunii: conservarea naturii, sprijinirea comunitatilor locale, promovarea micilor producatori si pastrarea traditiilor. Festivalul va aduce un plus de vizibilitate regiunii si va contribui la cresterea turismului local.
Care sunt comunitatile care pot aplica?
Concursul se adreseaza primariilor din unitatile administrativ-teritoriale aflate la poalele Muntilor Fagaras. Acestea sunt:
Arges: Nucsoara, Arefu, Rucar, Leresti, Dragoslavele, Stoenesti, Dambovicioara , Albestii de Muscel, Valea Mare Pravat, Bradulet. Bughea de Sus.
Brasov: Harseni, Recea, Sinca, Lisa, Ucea, Sambata de Sus, Vistea, Dragus, Sinca Noua, Victoria.
Sibiu: Porumbacu de Jos, Avrig, Cartisoara, Arpasu de Jos, Turnu Rosu, Racovita, Carta, Talmaciu.
Valcea: Caineni, Perisani, Salatrucu, Boisoara, Boita, Titesti.
Cum pot aplica primariile pentru a deveni gazda festivalului?
Termenul limita pentru depunerea aplicatiilor este 26 ianuarie 2025, iar criteriile de selectie sunt detaliate in regulamentul concursului. Printre acestea se numara justificarea necesitatii organizarii festivalului in locatia propusa, calitatea locatiei (inclusiv activitatile in aer liber care pot fi organizate in zona sau care deja exista, peisajele si atractiile naturale), utilitatile disponibile, accesibilitatea locatiei si facilitatile de cazare.
Procesul de depunere a proiectelor:
Proiectele se depun prin completarea tuturor rubricilor obligatorii ce fac parte din aplicatia (formularul) disponibil la urmatorul link:
https://bit.ly/FagarasFestConsursLocatie
Criterii de evaluare:
1. Justificarea, necesitatea si oportunitatea organizarii festivalului in locatia propusa (15 puncte)
2. Calitatea locatiei (30 puncte): - Tipuri de activitati in aer liber care pot fi organizate (drumetii, trasee bicicleta, observarea naturii), peisaje si atractii naturale - 10 puncte
- Zone umbrite, arbori sau alte facilitati ale locatiei - 5 puncte
- Utilitati (apa potabila, canalizare, curent electric, iluminat) - 15 puncte
3. Accesul la locatie si zonele de parcare (20 puncte)
4. Unitati de cazare in zona (7,5 puncte)
5. Camping existent in zona sau posibilitatea de a amenaja un spatiu de campare (7,5 puncte)
6. Parteneri implicati in organizarea festivalului (10 puncte)
In 2024, Fagaras Fest a sarbatorit cea de-a cincea editie, marcand totodata incheierea proiectului „Crearea unei zone de natura salbatica in sudul muntilor Carpati, Romania”, LIFE18 NAT/RO/00108, care a sustinut finantarea festivalului. Pana in acest an, festivalul a fost itinerant, desfasurandu-se pe rand in Leresti, Nucsoara, Valea Avrigului, Porumbacu de Sus si Sebesu de Sus. Incepand cu 2025, Fagaras Fest isi va stabili un loc permanent, iar acest moment reprezinta alegerea cu mare atentie a locatiei care va gazdui festivalul an de an. In continuare, Fundatia Conservation Carpathia, in calitate de organizator al festivalului, isi asuma toate cheltuielile organizatorice si logistice care tin de desfasurarea festivalului.
Evaluarea proiectelor
Proiectele vor fi evaluate de un juriu format din 3 membri specializati in organizarea de evenimente. Pentru a intra in concurs, fiecare proiect trebuie sa obtina cel putin 70 de puncte, conform criteriilor de evaluare. Cele mai bune proiecte vor face parte din lista scurta si vor intra in etapa finala, unde se va verifica locatia.
Etapele concursului: • 13 ianuarie: Publicarea concursului
• 26 ianuarie: Termenul limita de aplicare
• 27-28 ianuarie: Evaluarea proiectelor
• 29 ianuarie: Anuntarea listei preliminare
• 30-31 ianuarie: Vizite in teren
• 4 februarie: Anuntarea castigatorilor
Fundatia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Muntii Carpati, in beneficiul biodiversitatii si a comunitatilor locale. Din 2009, fundatia romaneasca a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de paduri si pasuni alpine in sud-estul Carpatilor Meridionali, achizitionandu-le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieti pe 1.991 de hectare afectate de taieri, a creat o zona de 78.000 de hectare pe care nu se desfasoara vanatoare sportiva si de trofee.
Fundatia contribuie la bunastarea comunitatilor din vecinatatea padurilor protejate prin proiecte sociale, de educatie si de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului National Muntii Fagaras.
Activitatea Fundatiei Conservation Carpathia este recunoscuta la nivel national si international, recent organizatia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastra”. Din 1948, BAMBI premiaza personalitati si organizatii care se remarca prin activitate si au un impact deosebit. .
| |
|
|