Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2025
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
Tezaurul Bibliotecii Academiei Române, pus la adăpost de riscul incendiului
(Editoriale)
19 incendii pe zi se petrec in Romania, ceea ce inseamna cladiri si vieti distruse. Din pacate, potrivit Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, protectia impotriva acestui risc este luata in calcul de prea putini proprietari.
Iar daca o locuinta mistuita de flacari este o paguba importanta pentru o familie, o institutie publica inghitita de foc, mai ales cand e vorba de depozitara unor valori inestimabile si obiecte unicat, echivaleaza cu o tragedie pentru o natiune si, uneori, chiar pentru umanitate.

Este motivul pentru care Biblioteca Academiei Romane, care adaposteste nu doar carti si publicatii esentiale pentru istoria poporului roman, ci si colectii extraordinare de monede, harti, partituri si instrumente muzicale, desene, gravuri, icoane si manuscrise rare, a ales sa-si protejeze comorile, instaland un sistem de detectie, alarmare si stingere cu gaze inerte (gaz curat), menit sa previna deteriorarea pretioaselor obiecte in caz de incendiu. A fost o decizie importanta, pentru ca instalatia antiincendiu gandita la proiectarea cladirii era ineficienta si chiar periculoasa indeosebi pentru tiparituri si documente. Asta pentru ca hartia care ar fi scapat de flacari ar fi fost distrusa de apa folosita la stingerea lor.

Solutia aleasa acum, cea cu gaz inert, folosita si la nivel international pentru spatii culturale – muzee, biblioteci, galerii de arta, arhive – a presupus parcurgerea unor etape tehnice dificile, urmarite cu atentie de conducerea Bibliotecii Academiei Romane.

Expertiza initiala privind siguranta la foc a cladirilor de pe terenul Bibliotecii Academiei a aratat ca riscul de incendiu este mare pentru cele 8 corpuri, cu inaltimi variabile, ce constituie depozitele colectiilor institutiei. Prin urmare, instalarea unui sistem modern de protectie devenea o maxima urgenta.

S-a apelat pentru aceasta misiune la specialisti consacrati, realizandu-se dotarea cu echipamente de stingere/desfumare performante, lucrari de reparatii minimale la depozitele Bibliotecii si automatizarea functionarii sistemului, cu asigurarea eficientei substantelor utilizate in procesul de stingere si cu grija pentru efectele lor asupra mediului.


La inaugurarea sistemului modern de protectie antiincendiu, la finele lui 2024, a fost organizata o prezentare in cadrul unui eveniment gazduit de Amfiteatrul „Ion Heliade Radulescu”, eveniment la care au participat presedintele Academiei Romane, directorul Bibliotecii Academiei, membri marcanti ai corpului diplomatic, invitati din zona universitara, reprezentanti ai corpului tehnic direct implicat in desfasurarea proiectului si jurnalisti. Acad. Ioan-Aurel Pop presedintele Academiei Romane, a salutat solutia aleasa de Biblioteca Academiei pentru punerea la adapost a bunurilor patrimoniale extrem de valoroase din depozitele sale, in vreme ce Mihai Nicolae, directorul firmei „Stefadina”, care a dus la capat proiectul, a rezumat eforturile depuse de specialistii sai, pentru crearea celor mai bune conditii de securitate pentru uriasa mostenire culturala aflata in posesia Bibliotecii Academiei Romane.

Platesc o suma apreciabila ca sa-mi asigur colectia”, recunostea celebrul scriitor si filozof Umberto Eco, un bibliofil impatimit, care detinea peste 50.000 de volume in biblioteca personala, intre care 1200 de carti rare si 30 de incunabule. „Ma tem tot timpul sa nu-mi ia foc casa”, explica autorul romanului „Numele trandafirului”, o poveste despre o biblioteca mistuita de flacari. Un bun exemplu ca obiectele de mare valoare, dar atat de vulnerabile, trebuie protejate inteligent de riscul incendiului.





.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate