Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2025
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
KOPP - Noua cafenea din Cotroceni inspirată de filmul Liceenii de Nicolae Corjos
(Viață)
Un nou loc de intalnire si nostalgie urbana s-a deschis sambata, 1 februarie 2025, in inima cartierului Cotroceni! Situata pe strada Dr. Lister 12, KOPP este cafeneaua care aduce in prezent atmosfera si emotia filmului cult Liceenii, pentru toti cei care vor sa se bucure de o cafea de calitate intr-un spatiu incarcat de istorie.
Situata la parterul casei in care a locuit intre 1971 si 2022 Nicolae Corjos, regizorul filmului „Liceenii”, si unde, intre 1971 si 1976, a trait compozitorul si profesorul universitar Victor Iusceanu, KOPP este mai mult decat o cafenea – este o experienta cinematografica. De la decorul camerei speciale, inspirate din anii '80, la proiectii cu secvente iconice si un meniu creativ cu o selectie speciala de cafea, creata de Bugan Coffee Lab, renumita micro-prajitorie premiata la nivel international, KOPP promite sa devina un hotspot pentru toata familia.

Ne-am dorit sa cream un spatiu unde generatiile noi sa descopere farmecul acestui film si sa isi creeze propriile amintiri. KOPP este un omagiu adus cinematografiei romanesti si tuturor celor care au crescut cu povestea lui Mihai si Dana”, spune Oxana Corjos, fiica regretatului regizor.

Kopp Liceenii

Deschiderea a avut loc in prezenta unor personalitati marcante ale culturii romane: Oana Sarbu, indragita actrita din "Liceenii", Irina Margareta Nistor, critic de film, Teodora Mares, actrita emblematica, in special pentru rolul din filmul Declaratie de dragoste (1985), in care a jucat alaturi de Adrian Paduraru, film regizat tot de Nicolae Corjos.

Kopp - Oana Sirbu Liceenii

Kopp Liceenii

Sunteti asteptati in fiecare zi sa descoperiti KOPP - locul unde nostalgia se impleteste cu aromele fine ale cafelei de specialitate, intr-unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Bucurestiului.
    
Filmele Liceenii (1986) si Declaratie de dragoste (1985) in regia lui Nicolae Corjos au marcat mijlocul anilor 80 prin recorduri de popularitate, aducand culoare si entuziasm intr-o perioada in care cenusiul marca viata de zi cu zi.
    
Cei care, liceeni, studenti sau proaspat absolventi fiind, au fost adusi in lumina reflectoarelor la mijlocul anilor 80 de regizorul Nicolae Corjos – respectiv Oana Sarbu, Teodora Mares, Stefan Banica, Mihai Constantin, Tudor Petrut, Adrian Paduraru – i-au transmis recunostinta la aniversarea de 85 de ani.


Nicolae Corjos s-a nascut la Hotin (Romania, astazi in Ucraina), pe 22 mai 1935 si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956. De-a lungul bogatei sale activitati artistice, polarizate de lumea filmului, a infiintat studioul de cinematografie al Conservatorului in anul 1966, activand ca profesor de arta cinematografica pana in 1972. Timp de peste un deceniu, incepand din 1981, a fost regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia”, perioada in care a realizat 50 de filme documentare, printre care Manastirea Vacaresti (1989), Sergiu Celibidache (1991), Concursul International „George Enescu” (1992) etc. si a fost membru al Consiliului National al Audiovizualului intre 1995 si 2001. Nicolae Corjos a devenit doctor in muzica in 2000 cu teza „Arta muzicii – componenta si aureola a audiovizualului” si a fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion” din 1990 pana in 2009.
    
Nicolae Corjos a fost membru al Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN).
    
Activitatea in cinematografie a inceput-o ca regizor secund al filmelor Dacii (1967), Ciprian Porumbescu (1973), Nemuritorii (1974), Toate pinzele sus (serial TV, 1977), Contele Ory (1978, in colaborare cu Jacques Trehouta).
    
Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lung metrajele Ora zero (1979), Alo, aterizeaza strabunica!... (1981), Padurea nebuna (1982), Declaratie de dragoste (1985), Liceenii (1986), Extemporal la dirigentie (1988), Un studio in cautarea unei vedete (1988), Liceenii Rock'n'Roll (1991).
    
Filmele Declaratie de dragoste si Liceenii au devenit un fenomen cinematografic al anilor 80 si s-au bucurat de o popularitate extraordinara in deceniile ce au urmat. Televiziunile din Romania au difuzat aceste filme de zeci de ori, generatii de cinefili revazandu-le cu placere in perioade succesive, ca pe un document artistic al emotiilor si relatiilor sociale specifice varstei adolescentei, asa cum aratau ele in anii 80, in Romania, si asa cum au ramas si vor ramane ele in profunzime in continuare, indiferent de probele la care sunt ele supuse de istoria recenta.
    
Nicolae Corjos a incetat din viata in 27 februarie 2022, documentarele si filmele lui artistice ruland in continuare pe toate canalele de televiziune romanesti si pe mai mult platforme de streaming.

Kopp Liceenii Oana Sirbu Liceenii

Kopp Liceenii Irina Margareta Nistor la Kopp

Kopp Liceenii
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate