Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2025
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
Bilanț Muzeul ASTRA în 2024
(Viață)
In perioada 1 ianuarie –  31 decembrie 2024, Muzeul ASTRA, institutie ale carei actiuni sunt posibile prin finantarea Consiliului Judetean Sibiu, a inregistrat 476.737 beneficiari de programe culturale.
In 2024, la Muzeul ASTRA, au fost organizate peste 2500 de actiuni, care au cuprins ateliere mestesugaresti, ateliere si animatii gastronomice, dar si acte artistice.

Prima parte a anului 2024 a fost marcata de finalizarea celui mai amplu proiect de restaurare si punere in valoare a unui monument istoric din ultimii 4 ani, Restaurarea si revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activitati si resurse regionale (C.A.R.R.) – CALL03-13, finantat prin Granturile SEE 2014 – 2021, programul RO-CULTURA. Dupa finalizarea santierului de restaurare si abilitare, Casa Artelor si-a deschis portile, propunand publicului vizitator un amplu si complex program cultural care pune in valoare intreg contextul cultural al acestui imobil, veritabil simbol al orasului.

O noua expozitie, Faurind Transilvania. Oameni si mestesuguri, un nou program educational Cufarul Calator, de un extraordinar succes atat in randul scolarilor din Sibiu cat mai ales al celor din satele judetului, cinci noi trasee de explorare, patru ateliere complet dotate, adevarate spatii deschise comunitatii creative si un nou punct de comercializare a produselor artizanale contemporane.


Autorizat, in premiera la nivelul institutiilor muzeale nationale, ca fiind Centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale pentru trei ocupatii, specialistii abilitati ai Muzeului ASTRA au certificat aici, in cadrul celor sapte sesiuni, 39 de mesteri: opt in ocupatia Confectioner obiecte artizanale din lemn, 22 in ocupatia Muncitor constructor barne, chirpici, piatra si 9 mesteri in ocupatia Tamplar manual / artizanal. Tot in cadrul acestui proiect, Muzeul ASTRA, autorizat si ca furnizor de formare profesionala pentru specializarile Formator si Instructor / Preparator formare precum si pentru programul de perfectionare Competente Antreprenoriale, juridice si financiare, a reusit specializarea a peste 50 de specialisti muzeali, mesteri si creatori populari.

Acest proiect vizionar a produs ecouri importante la nivel national, dar mai ales international, fiind prezentat ca model de buna practica internationala in numeroase conferinte si evenimente chiar de catre finantatorii principali, reprezentantii Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European, de forurile decizionale norvegiene Arts and Council Norway si Riksantikvaren Nowegian Directorate for Culture, dar si de catre cei mai importanti specialisti in domeniul muzeelor in aer liber in cadrul celei de XXI-a conferinte bianuale a Asociatia Europeana a Muzeelor in aer liber sau de consortiul international CHARTER European Cultural Heritage Skills Alliance sau Comitetul European al Regiunilor.


Evenimentul cu cea mai mare vizibilitate internationala din anul 2024 a fost prilejuit de gazduirea in premiera la Sibiu a Conferintei anuale si a Adunarii generale NEMO Reteaua Organizatiilor Muzeale Europene in perioada 10-12 noiembrie 2024, la care au participat peste 250 de specialisti din muzee si cultura, din 40 de tari si a avut ca tema principala „Putem vorbi? Muzeele in fata polarizarii” explorand astfel modul in care muzeele pot sa incurajeze dialogul, sa promoveze intelegerea, sa uneasca comunitatile si sa intareasca democratiile, crescand vizibilitatea si amplificand impactul muzeelor din intreaga Europa.


Cresterea vizibilitatii nationale si internationale a colectiilor si actiunilor culturale a cuprins in anul 2024 numeroase alte proiecte pornind de la organizarea scolilor de vara si a workshopurilor cu participare internationala, pana la participarea la Salon du Patrimoine Culturel: les metiers d`art et du patrimoine la Paris, organizarea de expozitii (Masks of the World, la African Heritage House, National Museum of Kenya in capitala Nairobi, Calatori in lumea muntelui – incursiune in universul pastoral, la Accademia di Romania, la Roma, Italia) sau itinerarea unei expozitii deosebit de valoroase si de mare succes Camasa. Eleganta vesmantului la Muzeul de Arta si Traditii Populare al Universitatii Autonome din Madrid, Spania, considerata de ICR Madrid evenimentul anului pentru intreaga activitate a institutului.


Pentru ca Muzeul ASTRA este un muzeu al comunitatii, un muzeu obisnuit sa creeze punti intre patrimoniu si oameni, sa aduca publicul mai aproape de comunitatile rurale sursa de patrimoniu, ne-am straduit si in acest an sa extindem si sa intensificam implicarea pentru cunoasterea si protejarea patrimoniului dincolo de granitele muzeului prin campanii de cercetare care au insumat 237 de zile si au implicat 25 de muzeografi si personal de specialitate. Am continuat si implicarea in comunitatile locale, sprijinirea mesterilor populari si micilor producatorilor de la sate in prezentarea si comercializarea produselor traditionale, dezvoltarea logisticii de sustinere pentru aceste comunitati.



Toate acestea au fost puse in practica, cu succes, in cadrul programelor Targului de tara, Targului comunitatilor rurale, Targul Creatorilor Populari, sau a celor de interpretare si mediere a patrimoniului multietnic prin intermediul programelor Anima ASTRA si Calea Minoritatilor etnice, iar un deosebit impact asupra publicului, prin varietatea mijloacelor de expresie culturala si varietatea comunitatilor implicate, l-a avut vedeta sezonului estival, ASTRA Multicultural, un festival amplu menit sa promoveze, prin mijloace diverse, multiculturalitatea si diversitatea de expresie culturala a tuturor etniilor din spatiul romanesc.



Una dintre componentele de baza ale Muzeului ASTRA a fost, este si va ramane cea educationala, publicul nostru de baza fiind familia tanara cu copii. Ca dovada, in 2024 nu mai putin de 31.192 de persoane au participat la activitatile de educatie muzeala si interpretare patrimoniu: ateliere cu o tematica diversa si un format atractiv, spectacole de teatru interactive, trasee de tip quiz si treasure hunt. Actiunile noastre s-au concretizat in 27 de parteneriate consistente cu unitati din invatamantul primar si gimnazial, reusind sa inspire cadrele didactice, sa starneasca curiozitatea copiilor fata de colectiile muzeului, educandu-ne astfel publicul viitorului si contribuind la bunastarea comunitatii noastre prin cresterea calitatii actului educational. Activitatile educationale prin proiecte de educatie prin cultura in mediul rural, cu aproape 800 de beneficiari.


ASTRA Rock Festival este programul cultural care a adus publicului o noua provocare in contextul viitoarei modernizari a scenei de pe lacul din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, o infrastructura care va deveni functionala in urmatorii ani si va genera un nou capitol in dezvoltarea ofertei culturale unice, ca si concept, in Romania. ASTRA Rock este festivalul in care mesterii traditionali si iubitorii muzicii rock au fost prezenti in premiera in acelasi cadru, in acelasi timp, sustinandu-se si potentandu-se reciproc, tansformand intreg muzeul intr-o scena interactiva, in care vizitatorii pot cunoaste atelierele mestesugaresti traditionale, in asteptarea prestatiilor live ale artistilor preferati din festival, dar in acelasi timp si o oportunitate perfecta pentru mesteri de a-si prezenta produsele unei alte categorii de public.



Programul Memoria secreta a obiectelor este un demers de mediere culturala, menit sa puna in valoare patrimoniul material expus in Muzeul in aer liber si patrimoniul imaterial din spatiul romanesc, stabilind multiple conexiuni intre generatii si noi perspective asupra lumii satului, cu insertii de instalatii artistice, text, video si sound design, lumini. Circuitul a fost completat in acest an cu alte doua expozitii-atelier: Calatori in lumea muntelui (Stana din muntele Puru si sectorul Pastorit), Aleea cu povesti (instalatie de texte, ilustratii si obiecte), precum si alte interventii, completari si ateliere in expozitiile existente: Soarele din farfurie (incursiune in ceramica de Horezu), Pamantul si oamenii Galesoaiei (readucand in atentia publicului destinul complicat al comunitatii stramutate din Galesoaia in cadrul celor doua gospodarii de olari), Intre ceie casa si ceie lume (in colaborare cu Muzeului Satului Maramuresean din Sighetul Marmatiei si comunitatea din Sapanta) si Masca si Dubla fata (tinutul legendar al gospodariei din Nereju si obiceiul Chiparusului) si prin organizarea expozitiei Calatori in lumea muntelui –incursiune in universul pastoral la Roma.


Am accesat si in acest an, atat din surse nationale cat si europene, fonduri nerambursabile consistente care ne-au permis demararea celei mai ample actiuni de punere in siguranta a monumentelor din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului. Proiectul Restaurarea monumentelor etnografice din Muzeul ASTRA. Viitorul sustenabil al valorilor patrimoniale din Romania isi propune restaurarea riguroasa a 14 monumente etnografice, precum si lucrari de amenajare peisagistica si realizarea unor sisteme de drenaj. Monumentele din cadrul Muzeului in aer liber incluse in acest proiect provin din cele mai importante zone etnografice ale Romaniei (Marginimea Sibiului, Valea Tarnavelor, Bran, Tara Oltului, Nordul Olteniei, Maramures, Tara Zarandului sau zona Muntiilor Apuseni), acoperind astfel o diversitate arhitecturala cu un grad de unicitate ridicat atat in peisajul montan, submontan si de podis, cat si tabloul general al arhitecturii vernaculare europene. Perioada de constructie a monumentelor propuse spre restaurare incepe din secolul al XVII-lea si ajunge pana in prima jumatate a secolului al XX-lea. In momentul de fata, aceste obiective muzeale sunt inchise, inaccesibile vizitatorilor, din cauza starii de conservare precare si necesitau interventii urgente de restaurare. Valoarea totala a proiectului este de 7.809.939,64 lei din care finantarea nerambursabila din partea Institutului National al Patrimoniului este de 7.099.945,13 lei, iar contributia proprie a Complexului National Muzeal ASTRA in suma de 709.994,51 lei este asigurata de Consiliul Judetean Sibiu.



De asemenea, in cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, au fost conservate nu mai putin de 11.433 obiecte (inclusiv tratament criogenie), fiind efectuate 4 interventii restaurari monumente, 3 interventii reconstructii monumente, 554 obiecte restaurate din patrimoniul Muzeului ASTRA, 171 tratamente conservare preventiva la monumente, 81 investigatii biologice si 16 investigatii chimice.

Intr-o abordare strategica ne-am concentrat o buna parte din activitate si spre pregatirea documentatiilor (studii tehnice de specialitate, studii de fezabilitate) necesare accesarii viitoarelor finantari nerambursabile, atat pentru dezvoltarea de programe cultural-educationale, cat si pentru infrastructura culturala si eficientizarea energetica si functionala a celor existente, urmarind reducerea costurilor de functionare si a impactului asupra mediului. Trebuie sa venim cu elemente de noutate si noi asta ne-am propus pentru anul 2025. Noi, ca muzeu, trebuie sa fim mai prezenti in comunitate. In 2025 ne gandim ca in perioada de caldura din luna iulie sa prelungim programul de functionare in muzeu pana la ora 22. Anul acesta ne vom concentra foarte mult pe partea de conservare si restaurare a monumentelor din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului. 2025 va fi anul patrimoniului cultural! Aceeasi daruire, aceeasi dragoste de cultura! La noi, la Muzeul ASTRA, cultura se traieste si demonstram cum cultura poate sa stea la baza societatii.”, a declarat Ciprian Stefan, manager Muzeul ASTRA.


BACKGROUND INFO
- Buget total: prevazut = 31.066,40 mii lei / realizat = 37.071,20 mii lei
din care:
- Buget propriu: prevazut = 6.500 mii lei / realizat = 10.613,60 mii lei
- Buget alocat de Consiliul Judetean Sibiu: prevazut = 21.914,20 mii lei / realizat = 25.225,40 mii lei
- Buget prefinantare program RO-Cultura: prevazut = 2.652,20 mii lei/ realizat = 1.232,20 mii lei
- Bugetul investit pentru realizarea planului minimal: = 5.200 mii lei

Cheltuieli pe beneficiar (subventie + venituri - cheltuieli de capital) / nr. de beneficiari: 60,76 lei

Actiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finantarea Consiliului Judetean Sibiu.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate