Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2025
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
Titu Maiorescu – 185. O incursiune în culisele unei vieți fascinante
(Istorie)
51 de musafiri i-au trecut pragul lui Titu Maiorescu la cea de-a 51-a aniversare, cate unul pentru fiecare an. Dar la implinirea a 185 de ani de la nasterea sa, sunt asteptati mult mai multi vizitatori la expozitia care-i este dedicata si care este organizata de Biblioteca Academiei Romane in colaborare cu Muzeul National al Literaturii Romane, in perioada 25 februarie – 14 martie 2025.
Pentru ca este o ocazie unica de a cunoaste omul din spatele criticului literar exigent si impunator, acel om care nu ezita sa-si tina in brate sotia aflata in chinurile facerii sau care se ingrijea ca Mihai Eminescu sa iasa „insanatosat” din „Institutul de alienati” de la Viena si sa aiba din ce trai 4-5 luni, pana ii va gasi „o functiune mai linistita”. Pe scurt, omul descris de I. Al. Bratescu-Voinesti ca fiind „o comoara de duiosie si bunatate de care nimeni nu a vorbit pana acum”.

Vor fi expuse scrisori captivante, scrise in germana, romana, franceza sau... in amestec si avandu-l fie ca destinatar, fie ca expeditor pe Titu Maiorescu, alaturi de ciorne epistolare cu multe taieturi, semn ca literatul cauta mereu nuanta cea mai potrivita, chiar si-n exprimarea neprotocolara. Parteneri de corespondenta i-au fost, intre altii, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Nicolae Iorga, Iacob Negruzzi, Duiliu Zamfirescu, Ioan Slavici, George Cosbuc, Mihail Sadoveanu, membri ai familiei regale – Regina Elisabeta si Principele si apoi Regele Ferdinand, dar si oameni politici, precum Alexandru Marghiloman, Lascar Catargi, P. P. Carp, Mihail Kogalniceanu, Take Ionescu s.a.

Politica a ocupat de altfel un loc important intre preocuparile lui Titu Maiorescu, ale carui discursuri, ca deputat, ministru si prim-ministru, impresionau si intimidau deopotriva. „Nimenea nu expune cu mai multa claritate, eleganta si logica o situatie politica si nimenea nu o justifica in mod mai demn parlamentar si atragator”, sublinia junimistul Gheorghe Panu.

Scrisoare catre Harieta Eminovici, sora lui Mihai Eminescu

Iar interesul maiorescian pentru politica transpare chiar si din insemnarile fugitive lasate posteritatii si aduse acum in fata publicului, despre felurite figuri parlamentare din epoca: „Nou in politica militanta. Nu cred sa aiba principii – doar de acuma inainte sa se decida” sau „Tip de provincial (...) Fara cultura de loc” ori „Moruzist pur, alte credinte si videri nu are, si absolut nici o alta calitate”.

Din arhive vor mai fi scoase la lumina manuscrise si lucrari definitorii pentru activitatea pe taram literar a lui Maiorescu: prima editie a cunoscutului studiu „Betia de cuvinte” (1873), versuri in limba germana, un exemplar de indrumar gramatical adnotat de Ion Creanga – „Regulele limbei romane pentru incepatori” (1879), prelegeri, cursuri si diverse scrieri in limba germana, limba in care literatul si-a scris si jurnalul, incepand de la varsta de 15 ani.

Prima sotie, Clara, nascuta Kremnitz

Vor putea fi vazute totodata acte privitoare la cariera de avocat a lui Maiorescu, carnetul de tratament la sanatoriul Dr. Lahmann din Saxonia (1916), dar si fotografii infatisandu-i pe Titu Maiorescu si pe cele doua sotii sale sale, Clara (Kremnitz) si Anna (Rosetti). Doua femei elegante, devotate si chinuite de gelozii mai mult sau mai putin intemeiate.

Cea de-a doua sotie, Anna, nascuta Rosetti

Interiorul casei din str. Mercur

Casa familiei Maiorescu, din str. Golescu. Desen de I. Cardei

Vernisajul expozitiei „Titu Maiorescu – 185” va avea loc marti, 25 februarie 2025, la ora 11, la Biblioteca Academiei. Vor evoca personalitatea fondatorului Junimii Acad. Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, Acad. Mircea Martin, Prof. univ. dr. Rodica Zafiu, membru corespondent al Academiei Romane, si Prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului National al Literaturii Romane. 

Expozitia curatoriata de Gabriela Dumitrescu, director al Directiei Colectii din cadrul Bibliotecii Academiei Romane, este deschisa pana la 14 martie 2025 si poate fi vizitata zilnic, de luni pana vineri, intre orele 9-14. Intrarea este libera.

Caricatura semnata Petrescu Gaina


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate