Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
31 martie 2025
Recomandări
Orchestra Philharmonia din Londra sub bagheta lui Santtu-Matias Rouvali - două concerte de excepție la Sala Palatului, cu violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Alexandra Dariescu
(Muzică)
Seria de concerte de la Sala Palatului va include, in editia din acest a Festivalului International George Enescu, doua concerte sustinute de Philharmonia Orchestra din Londra, sub bagheta renumitului dirijor finlandez Santtu-Matias Rouvali. Alaturi de reputata orchestra britanica vor evolua doi dintre cei mai activi muzicieni romani pe plan international: violoncelistul Andrei Ionita si pianista Alexandra Dariescu, iar compozitorii George Enescu si Dmitri Sostakovici, celebrati in cadrul celei de a XXVII-a editii a Festivalului Enescu, sunt inclusi in programul celor doua seri.
Concertele vor avea loc miercuri, 27 august si joi, 28 august 2025, de la ora 20:00, in Sala Mare a Palatului, primul avand in program Capriciul italian op. 45 de Piotr Ilici Ceaikovski, Concertul nr. 1 in mi bemol major pentru violoncel si orchestra op. 107 de Dmitri Sostakovici si Suita Pasarea de foc de Igor Stravinski (27 august 2025), iar cel de al doilea Fantezia pentru pian si orchestra de George Enescu si Simfonia nr. 7 in do major op. 60, Leningrad de Dmitri Sostakovici (28 august 2025).


Considerata drept una dintre cele mai mari orchestre ale lumii, Philharmonia Orchestra aniverseaza anul acesta 80 de ani de activitate. Din 2021, Santtu-Matias Rouvali este dirijorul principal al orchestrei, pozitie detinuta de-a lungul timpului de nume de legenda precum Herbert von Karajan, Otto Klemperer, Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli, Christoph von Dohnányi, Vladimir Ashkenazy sau Esa-Pekka Salonen.

Dirijorul Santtu-Matias Rouvali, pe scena Festivalului Enescu 2023. (c) Alex Damian

Orchestra este recunoscuta atat pentru interpretarile traditionale, cat si pentru deschiderea catre tehnologia inovatoare: inregistrarile sale includ LP-uri de referinta, peste 150 de coloane sonore de filme si jocuri video si spectacole transmise in regim de streaming, iar inregistrarea Simfoniei nr. 5 in do minor, op. 67 de Beethoven calatoreste prin spatiul interstelar la bordul navei spatiale Voyager. De altfel, prin instalatiile imersive si experientele de realitate virtuala (VR), Orchestra Philharmonia utilizeaza tehnologia pentru a se conecta cu un public tot mai larg si in afara salilor de concert, creand noi experiente artistice care permit explorarea muzicii din interiorul orchestrei.

Andrei Ionita © Nikolaj Lund

Violoncelistul Andrei Ionita - pe care celebra publicatie The Times l-a descris drept „unul dintre cei mai incitanti violoncelisti care au aparut in ultimul deceniu” - va interpreta, la 10 ani de la castigarea Concursului Ceaikovski, acelasi concert care l-a propulsat spre medalia de aur a competitiei, in 2015: Concertul nr. 1 in mi bemol major pentru violoncel si orchestra op. 107 de Dmitri Sostakovici.

Muzician versatil, Andrei Ionita se numara printre cei mai apreciati violoncelisti ai generatiei sale, fiind recunoscut atat pentru interpretarea plina de pasiune, cat si pentru tehnica rafinata. Albumul sau de debut, publicat la casa de discuri Orchid Classics, a combinat o premiera mondiala a lui Brett Dean cu Bach si Kodály, ceea ce a atras atentia publicatiei Gramophone, care l-a considerat „un violoncelist cu abilitati superbe, imaginatie muzicala si un angajament fata de muzica timpului nostru”.

Andrei Ionita si-a facut debutul in SUA in 2017, cu recitaluri la Chicago si Washington, D.C., iar la New York a cantat prima data la Zankel Hall a Carnegie Hall. De asemenea, a sustinut recitaluri la Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Tonhalle Zürich, LAC Lugano si L’Auditori din Barcelona, precum si la festivalurile Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Verbier, Martha Argerich si Festivalul International George Enescu.

Cele mai importante momente ale stagiunii precedente includ concerte cu orchestrele Chicago Symphony, Gewandhaus, Detroit Symphony, Münchner Philharmoniker, Orchestre Symphonique de Montréal, BBC Philharmonic, Danish National Symphony, Royal Scottish National Orchestra, San Diego Symphony, Yomiuri Nippon Symphony si Wales National Orchestra. A lucrat cu dirijori celebri precum Herbert Blomstedt, Cristian Macelaru, Sylvain Cambreling, Kent Nagano, Omer Meir Wellber, John Storgårds, Joana Mallwitz si Ruth Reinhardt.

Andrei Ionita canta pe un violoncel realizat de Filippo Fasser din Brescia, Italia, iar despre concertul pe care il va sustine in cadrul celei de a XXVII-a editii a Festivalului International George Enescu, alaturi de Philharmonia Orchestra, artistul a declarat:

„Cu mare bucurie astept sa revin in fata publicului de acasa, in cadrul Festivalului Enescu, un pilon principal al vietii culturale romanesti, cu una dintre lucrarile cele mai indragite, Concertul nr. 1 pentru violoncel si orchestra de Dmitri Sostakovici, cu care am avut parte de momente deosebite pe scena de-a lungul anilor. Va astept cu drag!”


Violoncelistul Andrei Ionita, pe scena Festivalului Enescu 2023. (c) Andrada Pavel

Alexandra Dariescu © Frances Marshall

Pianista Alexandra Dariescu are un palmares concertistic impresionant. A cantat alaturi de cele mai mari orchestre ale lumii, incepand cu London Philharmonic Orchestra, toate orchestrele regale simfonice din Marea Britanie, toate orchestrele BBC, si continuand cu Orchestra Nationala a Frantei, Filarmonica din Oslo, Orchestra Regala din Stockholm, Orchestra Tonkünstler din Viena sau Orchestra Simfonica din Sydney. Pianista a evoluat sub bagheta unor mari dirijori, precum Adam Fischer, Cristian Macelaru, Fabien Gabel, Jun Märkl, Vasily Petrenko, Ryan Bancroft, James Gaffigan, Jonathon Heyward, JoAnn Falletta sau Michael Francis. Alexandra Dariescu este prima pianista din Romania care a concertat la Royal Albert Hall, iar de-a lungul carierei sale a sustinut recitaluri si concerte la Carnegie Hall, Musikverein, Opera de Stat din Viena, Konzerthaus Vienna, BOZAR Bruxelles, Opera de Stat din Berlin, Hamburg Laeiszhalle, Opera din Sydney, Centrul National al Artelor Performative din Beijing , Grand Opera din Shanghai, Musashino Hall din Tokyo, Opera din Dubai, Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Cadogan Hall, sau Barbican.

In 2017, Alexandra Dariescu a cucerit lumea cu spectacolul „Spargatorul de nuci si cu mine // The Nutcracker and I”, productie vizionara ce realizeaza o fuziune intre muzica clasica, balet si tehnologia de varf, pentru a crea o experienta unica si captivanta pentru toate varstele. Acest proiect s-a bucurat de o mare apreciere internationala si a atras zeci de mii de tineri in salile de concerte din Europa, Australia, China, Emiratele Arabe Unite si SUA, implinind viziunea Alexandrei de a face muzica clasica mai accesibila publicului larg. O fuziune magica a muzicii, dansului si artei digitale, care a avut loc in premiera in Romania in decembrie 2023, la Bucuresti.

Alexandra Dariescu a lansat noua albume apreciate de critici la superlativ, cel mai recent disc fiind inregistrat chiar alaturi de Orchestra Philharmonia din Londra, sub bagheta dirijoarei Tianyi Lu. Discul publicat de Signum Classics include o combinatie inedita: Concertul pentru pian in la minor Op. 7 de Clara Schumann si Concertul pentru pian in la minor Op. 16 de Edvard Grieg.

Este o mare onoare sa ma reintorc pe scena Festivalului International George Enescu, un eveniment de suflet care mi-a marcat profund parcursul artistic. Mi-e inima plina de emotie si recunostinta. Sa cant Fantezia pentru pian si orchestra de George Enescu, o lucrare atat de profunda si captivanta, alaturi de Orchestra Philharmonia din Londra si Santtu-Matias Rouvali, in anul in care comemoram 70 de ani de la disparitia marelui compozitor, este un moment de o insemnatate aparte pentru mine. Recent, am avut bucuria de a inregistra noul meu album alaturi de Orchestra Philharmonia, asa ca reintalnirea noastra pe scena Festivalului Enescu este cu atat mai speciala. Muzica lui Enescu este o lume in sine, un univers fascinant, plin de culoare, rafinament si lumina, iar faptul ca o vom putea impartasi impreuna cu publicul drag de acasa, la acest festival extraordinar, este un dar nepretuit.

Alexandra Dariescu

Pianista Alexandra Dariescu, pe scena Festivalului Enescu 2023. (c) Cristina Tanase

Biletele pentru cele doua concerte se pot achizitiona atat online, din platforma Eventim.ro, https://www.cts.eventim.ro/artist/festivalul-george-enescu, cat si in format fizic, din reteaua de hypermarketuri Carrefour si din lanturile de librarii Carturesti si Humanitas.
Biletele se impart in sase categorii: VIP – 280 lei, Categoria 1 – 250 lei, Categoria 2 – 200 lei, Categoria 3 – 150 lei, Categoria 4 – 120 lei, biletele reduse pentru elevi/studenti/pensionari – 90 lei.

Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica programele. Va rugam sa vizitati site-ul Festivalului International George Enescu, http://www.festivalenescu.ro/, pentru a fi la curent cu cele mai recente informatii.

Festivalul International George Enescu 2023


Festivalul International George Enescu este unul dintre cele mai mari evenimente de muzica clasica la nivel mondial, organizat incepand cu anul 1958. Cea de-a XXVII-a editie are loc intre 24 august si 21 septembrie 2025 si marcheaza 70 de ani de la moartea marelui compozitor si muzician roman, George Enescu. Tema din acest an este „Aniversari / Celebrations”, iar in program se regasesc peste 95 de concerte sustinute de peste 4.000 dintre cei mai renumiti artisti ai lumii, ce vor aduce in prim-plan atat mostenirea artistica a lui Enescu, cat si impactul sau profund asupra muzicii clasice universale.


Festivalul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundatia ArtProduction
Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti

Parteneri principali: Rompetrol – KMG International, BRD – Groupe Société Générale, JTI – Immersive Experience (partener de inovatie), Lexus (partener de mobilitate)
Parteneri: Purcari, One United Properties, Mobexpert, Nazzuro Aqua, L’OR, Althaus, Fundatia Liliana si Peter Ilica, Senia Music
Partener de monitorizare: mediaTRUST

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate