Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România celebrează 30 de ani de activitate printr-o Gală Aniversară |  |
(Muzică) |
Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) celebreaza 30 de ani de activitate printr-o Gala Aniversara, care are loc miercuri, 2 aprilie, orele 18.30, la Sala Mare a Ateneului Roman, in prezenta comunitatii artistice, precum si reprezentantilor mediului guvernamental si non-guvernamental. |
Fondata in 1995, UCIMR este organizatie nonprofit de utilitate publica, care de trei decenii contribuie la dezvoltarea peisajului cultural romanesc prin promovarea valorilor artistice autentice, atat pe plan national, cat si international. Asociatia sustine arta interpretativa, de la solisti, coristi si instrumentisti pana la dansatori sau balerini, prin proiecte culturale menite sa faciliteze schimbul de experienta si promovarea artistilor in medii cat mai diverse. Uniunea creeaza oportunitati de afirmare dedicate tinerilor artisti, dar sustine si activitatea artistilor pensionari.
„In anii '90, legislatia privind drepturile artistilor era plina de necunoscute. In contextul Legii nr. 35/1994 privind timbrele culturale, care oferea doar uniunilor de creatie posibilitatea de a beneficia de aceste fonduri, se contureaza ideea unui organism dedicat exclusiv sustinerii muzicienilor interpreti, caci din peisajul uniunilor de creatie lipsea segmentul artistilor interpreti, vectorii principali ai transmiterii actului muzical catre public. Aceasta initiativa a pregatit terenul pentru infiintarea in 1995 a UCIMR, prima asociatie a artistilor interpreti, dedicata exclusiv realizarii si implementarii de proiecte culturale. Astfel, de 30 de ani, asociatia a contribuit la imbogatirea peisajului cultural roman, promovarea valorilor artistice autentice romanesti in strainatate, generarea de oportunitati pentru afirmarea tinerilor artisti si la sustinerea materiala a artistilor pensionari, care a contribuit la retentia artistilor in Romania in contextul exodului masiv.” – Stefan Gheorghiu, Fondator si Presedinte UCIMR
Premiile UCIMR
In cadrul galei, vor fi decernate PREMII ANIVERSARE, care celebreaza realizarile artistice pentru intreaga activitate ale institutiilor, ansamblurilor, grupurilor si personalitatilor din lumea muzicala, inmanate de catre membrii Consiliului Director, reprezentanti ai mediului de business si guvernamental.
Vor fi acordate PREMII DE EXCELENTA, avand urmatoarele nominalizari:
* Muzica de camera # Cvartetul ConTempo
# Cvartetul Arcadia
# Cvartetul PlaCello
* Solist instrumentist # Remus Azoitei
# Adrian Petrescu
# Luiza Borac
* Solist vocal # Luiza Zan
# Veronica Anusca
# George Petean
* Ansamblu de jazz # Amphitrio
# Big Band Radio
# Sorin Zlat Trio
* Grup folcloric # Ansamblul Folcloric National „Transilvania” din Baia Mare
# Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Targu Jiu
# Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava
* Proiecte cofinantate # Festivalul International „Enescu si Muzica Lumii”
# Drumul spre celebritate
# Concursul national pentru muzica de fanfara „Iosif Ivanovici”
# Vacante Artistice Barnova
De asemenea, nu va lipsi nici categoria GENERATIA MILENIULUI III, dedicata tinerilor interpreti, indiferent de genul muzical, la sectiunile „Interpretare vocala” si „Interpretare instrumentala”, desemnate de un juriu special. Valoarea totala a premiilor acordate va fi de peste 100.000 lei.
Atmosfera va fi animata de momente muzicale speciale:
* Uvertura operei „Forta destinului” de Giuseppe Verdi, interpretata de Filarmonica „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore;
* „Balada” de George Enescu, interpretata de Filarmonica „George Enescu” si solistul Remus Azoitei;
* „Muzica” din opereta „Valurile Dunarii” de George Grigoriu, interpretata de Filarmonica „George Enescu” si solista Veronica Anusca;
* Amphitrio si solista Luiza Zan;
* „Suita romaneasca”, in aranjamentul lui Mihai Gherghelas, interpretata de Filarmonica „George Enescu” si solista Monica Bejenaru;
* „Romanian Madley”, de Sabin Pautza, interpretata de Filarmonica „George Enescu”.
Gala UCIMR 30 de ani va fi acompaniata de vinurile si spumantele Jidvei.
UCIMR Gala 30ani Concert de Anul Nou Sibiu
In data de 15 ianuarie 1995, a avut loc Adunarea de constituire a UCIMR, la Teatrul de Opereta „Ion Dacian” din Bucuresti, si a reunit reprezentantii urmatoarelor colective artistice, care au fost considerati membri fondatori: Teatrul de Opereta „Ion Dacian” Bucuresti, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca, Filarmonica „Transilvania” Cluj-Napoca, Filarmonica „George Enescu” Bucuresti, Filarmonica Brasov, Opera Brasov, Filarmonica „Moldova” Iasi, Filarmonica de Stat Targu Mures, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica „Oltenia” Craiova si alte personalitati muzicale care au solicitat aderarea in mod individual. Uniunea a dobandit personalitate juridica prin Hotararea judecatoreasca nr. 75 / 20.04.1995.
In primele etape, finantarea proiectelor a intampinat dificultati datorita noutatii asociatiei pe piata culturala, lipsei de cultura asociativa in randul muzicienilor si dialogului limitat cu autoritatile competente. Calitatea proiectelor implementate de UCIMR a condus la aprecierea acestora atat pe plan international, cat si national. In anul 1996 au loc primele colaborari internationale ale UCIMR pentru proiecte culturale ce promoveaza valorile interpretative romanesti peste hotare. Se pun astfel bazele viitoarelor parteneriate strategice, menite sa deschida calea catre performanta pentru mii de artisti. Activitatea UCIMR devine tot mai vizibila in mediul cultural, astfel prin Hotararea Guvernului nr. 1242/29.11.2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 634/06.12.2000, UCIMR dobandeste statutul de institutie de utilitate publica, consolidandu-si rolul in peisajul cultural romanesc si facilitand accesul la resurse pentru proiecte majore.
Datorita Legii nr. 8/2006, membrii UCIMR pensionari au primit un plus de 50% lunar, la pensie, pentru ca UCIMR era recunoscuta de utilitate publica. Pentru multi artisti, acest plus a insemnat supravietuire.
In 2003, UCIMR organizeaza Cursurile de Vara de Muzica Contemporana de la Breaza, primul eveniment international de acest gen in Romania, intrand pe harta manifestarilor cu traditie precum cele de la Darmstadt, Bayreuth si Varsovia. In 2006, cursurile evolueaza in Academia ICon Arts Sibiu, care, pe langa muzica, include si sectii de coregrafie si dans, fotografie si teatru, atragand mentori si studenti de pe 5 continente. Astazi, Academia numara XXIII de editii.
In 2009, pentru a contracara emigrarea masiva a tinerilor muzicieni romani valorosi, UCIMR lanseaza programul cultural anual „Oportunitati la Tine Acasa”, dedicat pastrarii si valorificarii potentialului interpretativ in spatiul romanesc. Programul deschide noi scene si stagiuni, sprijinind tinerii absolventi in dezvoltarea unei cariere in tara si oferindu-le totodata venituri periodice, intr-un context in care posturile in filarmonici si in institutiile de spectacole sunt insuficiente. Acest proiect se numara printre primele initiative de responsabilitate sociala in cultura din Romania si continua si in prezent.
In 2010, organizeaza la Sibiu prima editie a Concertului de Anul Nou, chiar in 31 decembrie, fiind prima institutie care propune o varianta autohtona, personalizata, a celebrului concept de concert simfonic festiv, de inspiratie occidentala. In timp, Concertul de Anul Nou de la Sibiu a devenit cel mai asteptat eveniment cultural la cumpana dintre ani.
In 2015, in colaborare cu EnjoyTV Romania, UCIMR lanseaza un concept original de spectacol-conferinta sub forma unei emisiuni TV cu public si intermedii artistice, transmis online prin live streaming. Round Table Bucuresti, apoi Round Table Romania, reuneste personalitati din viata culturala in jurul unor subiecte de interes comun, sub coordonarea moderatorilor Valentina Sandu-Dediu (muzicolog, Rector al Colegiului Noua Europa), Nicolae Pepene (istoric, Manager al Muzeului Judetean de Istorie Brasov), Oana Ciuca Lazar (jurnalist Capital Cultural) .
In 2018, marcheaza Centenarul Marii Uniri prin programul „100 de ani in 100 de concerte”, o initiativa multianuala, inovatoare, care evidentiaza personalitati si momente istorice reprezentative, prin muzica, muzeografie, fotografie si film documentar.
In 2020, in pofida constrangerilor sanitare, UCIMR isi pastreaza angajamentul fata de cei peste 10.000 de membri si fata de comunitatea artistica din Romania, organizand in conditii de siguranta 50 de concerte, 3 festivaluri, 14 cursuri de perfectionare si 2 rezidente artistice, in 11 judete si in mediul online.
In 2022, organizatia avea peste 50 de parteneri din 18 tari de pe 3 continente se implica in initiativele UCIMR, evidentiind caracterul international al proiectelor derulate. Academia si Festivalul ICon Arts Transilvania, The Jazz Cave Festival, Jazz Bastion si CellEAST Festival, alaturi de concertele dedicate Zilei Nationale din Tokyo si Baku si cele de Anul Nou la Sibiu, continua sa puna in valoare cultura si arta interpretativa romaneasca.
In 2023, proiectul JAZZ BASTION III – Globetrotter a fost onorat cu titlul de PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI in cadrul Galei Premiilor Anului in Cultura Brasov 2023, organizata de Consortiul Cultural Corona. Premiul a marcat aprecierea publicului, sectorului guvernamental, a breslei si presei de profil.
Astazi, UCIMR numara peste 10.000 de membri si sprijina, prin multiple programe, sute de muzicieni interpreti, coristi, dansatori si balerini. Uniunea isi propune sa-si extinda reteaua de colaborari si sa dezvolte noi proiecte multidisciplinare, ramanand un pilon pentru creatia si interpretarea artistica din Romania si dincolo de granitele ei.
UCIMR organizeaza evenimente tematice sincretice in care muzica jazz, clasica si contemporana se imbina cu noile tehnologii, poezia, cartografia, mestesugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitand publicul sa guste si sa deguste arta cu toate simturile in spatii ne/conventionale. De asemenea, UCIMR ofera un cadru propice creatiei, gazduind proiecte artistice interculturale precum Rezidenta Transilvanica sau coproductia romano-albaneza inspirata din mitologie, Ana si Rozafa. Prin intermediul proiectelor transfrontaliere precum Romanian Music Society in Japan, asociatia ofera expunere si mobilitati nationale si internationale artistilor la inceput de drum si experimentati.
.
| |
|
|